Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
orlincho - помощник
Здравейте,

Планирам преобразуване на таван за живеене и планирам сам да изграждам ел. инсталацията.
Бих искал да ударите едно рамо с разпределението на кухненските кръгове по дебелина на кабела, консуматори и брой, както и с разпределението на ДТЗ-тата по кръгове.
При запълване на всички стаи очквам да мина на отопление на газ и ел.конвекторите да отпаднат.

Планирани кръгове по стаи
1. Детска№1 - 16А 2.5мм2(без ел. отопление)
2. Детска№2 - 16А 2.5мм2(без ел. отопление)
3. Спалня - 16A 2.5mm2 ел.конвектор 1.8КВ + други дребни консуматори (евентуално сешоар 1.5КВ)
4. Хол - ел. конвектори 3КВ XOR климатик на един и същ контакт + ТВ,аудио и други дребни консуматори лаптопи рутери
5. 2 Бани + коридор - 20А (пералня (2КВ) + сушилня (2КВ) + дребни консуматори
6. Кухня - 20А 4мм2 цял кабел до бойлера (3КВ) - защо 4мм2 - ми класика надали е необходимо.
7. Кухня - 25А 2.5мм2 котлон(3КВ) + съдомиялна(2КВ)
8. Кухня - 25А 2.5мм2 фурна(3КВ)+мировълнова(1КВ)+хладилник(0.4КВ)
9. Кухня - 16А 2.5мм2 ел.конвектори(2.5КВ)
10. Кухня останали контакти 16А 2.5мм2 - тостери,миксери и т.н. уреди по кухненския плот + ТВ + някой лаптоп отвереме на време.
11. Осветление - 16А 1.5мм2 и 2.5мм2 гръбнак

Въпроси
1. Дали са удачно разпределени кръговете, дебелините кабел и бушоните? Мога ли/ смислено ли е да намаля броя на кръговете в кухнята.
2. Колко дебел кабел ми трябва от главното табло до апартаментното - бушона е 63А?
3. Как да разпределя ДТЗ-тата след като в хола и кухнята на мястото на ел.конвектора може да се пръкне климатик? климатиците се очаква да са читави.
--
Към процеса на изграждане - до колко прочетох при положение, че стените ще бъдат сухо строителство гипскартон + вата кабелите ще ги пускам в гофрирани канали.
1. Разпределителните кутии има ли ги изобщо и как се закрепят към шините и гипскартона така, че да не си личат отвън.
2. Нисковолтовата инфраструктира (ЛАН,Коаксиал за каблената телевизия) къде следва да е прокаран? В отделни гофрирани тръби, на определено разтояние от високото напрежение ли?

Благодаря предварително.
hidrazin - майстор
6. Кухня - 20А 4мм2 цял кабел до бойлера (3КВ) - защо 4мм2 - ми класика надали е необходимо.
Ми класика - почти нищо не ти е ясно. Някъде си уцелил.
Относно ДТЗ-тата - зависи от броя на консуматорите (излазите) дали може да обединиш няколко кръга. Не го препоръчвам.
Осветление - 16А 1.5мм2 и 2.5мм2 гръбнак
Не препоръчвам да е само на един кръг - вържи го към даденото помещение. Може да минеш с един порядък сечение надолу.
Разпределителните кутии има ли ги изобщо и как се закрепят към шините и гипскартона така, че да не си личат отвън.
Разпределителните кутии ги има и се закрепят както конзолите за ключове и контакти и трябва да си ЛИЧАТ отвън.
За повече подробности трябва схема на жилището с предвидените консуматори, излази и тяхната мощност.
:partyman:
rettere - специалист
поне вържи гофретата така , че да можеш после да теглиш още кабели...не се знае какво може още да се "пръкне"...остави си място и в таблото :idea:
hidrazin - майстор
rettere, нали знаеш, че няма да стане така. Прекалено хубаво, за да е истина.
:partyman:
kam34 - специалист
За хола си пусни отделна линия 16А за отоплението (климатик или конвектор) ако е климатик я махаш от ДТЗ, ако е конвектор да остане, за общите консуматори също 16А.

Главния кабел при 63А предпазител трябва да ти бъде 3х10кв.
Разпределение на ДТЗ за да може да ги комбинираш е хубаво да използваш 40А/30мА защити.
Например по следния начин:
ДТЗ 1 - Детска 1, Детска 2
ДТЗ 2 - Спалня, Хол 1, Хол 2
ДТЗ 3 - Бани 2бр + коридор;
ДТЗ 4 - Кухня по точки 6 и 7 от твоя списък;
ДТЗ 5 - Кухня по точки 8,9 и 10 от твоя списък.

Табло минимум ТАП24. Информационната инсталация задължително в отделна гофра и на разтояние от силовата минимум 20см.
orlincho - помощник
kam34 написа:
За хола си пусни отделна линия 16А за отоплението (климатик или конвектор) ако е климатик я махаш от ДТЗ, ако е конвектор да остане, за общите консуматори също 16А.
това го мисля защото конвектора ще бъде 2КВ + друг конвектор 1КВ и няма да мога да ги лепна на един непрекъснат кабел.
Какъв е проблема на климатиците и ДТЗ-тата? Нормално бих очаквал приличн климатик и прилично ДТЗ да нямат конфликти.
kam34 написа:
Главния кабел при 63А предпазител трябва да ти бъде 3х10кв.
Тук мислех да е 3х16мм2
kam34 написа:
Разпределение на ДТЗ за да може да ги комбинираш е хубаво да използваш 40А/30мА защити.
Например по следния начин:
ДТЗ 1 - Детска 1, Детска 2
ДТЗ 2 - Спалня, Хол 1, Хол 2
ДТЗ 3 - Бани 2бр + коридор;
ДТЗ 4 - Кухня по точки 6 и 7 от твоя списък;
ДТЗ 5 - Кухня по точки 8,9 и 10 от твоя списък.
Какви правила използваш при разпределянето.
Аз намерих това http://www.filkab.com/files/category_fi ... 799_bg.pdf Като там е дадено грубо 0.4мА на 1А ток и коефициент на едновременно сработване 0.8. По тези правила изкарвам по-малко групи за ДТЗ?
kam34 написа:
Табло минимум ТАП24. Информационната инсталация задължително в отделна гофра и на разтояние от силовата минимум 20см.
Подобно мислех да бъде - 2х12гнезда

Благодаря за съветите.
kam34 - специалист
Какъв е проблема на климатиците и ДТЗ-тата? Нормално бих очаквал приличн климатик и прилично ДТЗ да нямат конфликти.
Приличните климатици нямат проблем с приличните ДТЗ, проблема е с обикновените ДТЗ.
3х16 се презастраховаш, което ако не те бърка много не е проблем.
Колкото до разпределението на групите на токовите кръгове към отделните ДТЗ е както решиш и както ти е удобно. Колкото по малко вериги има на една групова защита толкова по малко е неудобството от групово отпадане на консуматори при задействане. А при голяма група консуматори ти се наслагват утечките им и сумарната нараства. Реши колко защити ще купиш и тогава ги разпределяй по групи.
PCL82 - майстор
Има си справила за разпределяне по токови кръгове. Ако един консуматор е известен и е с мощност над 2кВт за него се предвижда самостоятелен кръг. Няколко консуматора които изискват отделен кръг могат да се групират заедно, ако имат накакъв общ признак. Това разбира се не може да стане ако общата мощност излиза твърде голяма. Като цяло това е нежелателно.

Така за стаите си пускаш контакти с 3х2,5мм2 16А. За отоплението ако е над 2кВт отделни кръгове за всичко което не се побира в 16А с 3х2,5мм2. За пералнята кръг 16А 3х2,5мм2, за сущилнята още един такъв, за бойлера пак един такъв но евентуално с 20А предпазител. За работните контакти в кухнята също 1-2кръга по 16А с 3х2,5мм2. За микровълнова може да предвидиш отделен кръг. За печката 25А 3х4мм2.

Осветлението на един, но по добре на два кръга по 6-10А с 3х1,5мм2.

Главният кабел за 63А е добре да бъде 3х16мм2. Само при късо разтояие може да е 3х10мм2.

Щом ще е с гипсокартон кабелите трябва да са СВТ, а не мостови, по възможност в тръби. Конструкцията на кипсокартона трябва да се заземи! Кутийте и конзолите трябва да са за гипсокартон. Ако не искаш да се виждат кутии. Инсталацията се прави не по класическата топология, а от контакт в контакт на 30-50см от пода, като връзките се правят зад контакта в по-дълбока конзола. При осветлението ключовете играят роляна разклонителни кутии-пак с по дълбоки конзоли.

Но първо се запознай кое как се прави и тогава действай или си намери някой който разбира.

Трябва добре да знаеш инсталационните зони в които е допустимо да минават кабели и къде не бива да има кабели. Трябва да знаеш на каква височина се слега ключ или контакт според предназначението. В мокрите помещения и в кухнята трябва да спазиш минимални разстояния от чешми душове и т.н.
orlincho - помощник
PCL82 написа:
Конструкцията на кипсокартона трябва да се заземи!
записвам - не се бях сетил
PCL82 написа:
Инсталацията се прави не по класическата топология, а от контакт в контакт на 30-50см от пода, като връзките се правят зад контакта в по-дълбока конзола. При осветлението ключовете играят роляна разклонителни кутии-пак с по дълбоки конзоли.

Но първо се запознай кое как се прави и тогава действай или си намери някой който разбира.

Трябва добре да знаеш инсталационните зони в които е допустимо да минават кабели и къде не бива да има кабели. Трябва да знаеш на каква височина се слега ключ или контакт според предназначението. В мокрите помещения и в кухнята трябва да спазиш минимални разстояния от чешми душове и т.н.
Би ли дал връзка към нещо което мога да прочета за подобен начин за окабеляване? За сега имам това Изображение

Би ли могъл да ми дадеш пример за "дълбоки конзоли" аз за гипскартон съм виждал само един вид на размер ми изглеждаха нормални.

Благодаря.
vk - специалист
Aз съм впечатлен от големината на този таван - това явно не е една таванска стая.

Тема "Молба за помощ със ел инталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: