Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vandu - специалист
не знаех къде да попитам затова реших в този форум
днес ще ми донесат да поправя електропроекта на една вила. има вече акт 16.
Имам печат за непълна проектантска способност, една позната ми обясняваше че дори с този печат проектите пак трябва да ги подпечати някой с пълна проектантска способност.
vk - специалист
Vandu, те хора без никаква грамотност преправят инсталациите, а ти все пак имаш някаква правоспособност, каквото и да значи това непълна способност.
Само се моля да не ме оперира някой хирург с непълна лекарска способност.
След като има Акт 16 - защо се налагат твоите действия ?
Virtuozo - специалист
А той човека май пита дали документално може да се променят и официонализират (чшш тая дума аз знам ли я бе! :? ) нещата а не да бърника по жиците (второто е ясно,че всеки го може :-D )
plamen6100 - специалист
Спокойно и Вие с ограничената проектантска правоспособност можете да си промените и подпечатате въпросния проект. Обекта е сигурно 5 категория, т.е. няма проблем/имате право на строежи от 4 и 5 кат. да подпечатвате/.
Само за обекти различни от 4 и 5 кат. /нямате право на 1,2 и 3 кат./, Ви трябва и печат на проектант с пълна правоспособност.
Хубаво е проектанта дето е правил въпросната вила, да Ви напише становище, че се отказва от авторските си права. Дори и това да не стане, не мисля че ще имате проблем.
dobcho_vn - специалист
С непълна проектантска способност имаш право да проектираш строежи категория 5 и 6.
За справка - > ЗУТ за видове категории строежи и какво включват, чл.137, и ЗАКОН ЗА КАМАРИТЕ НА АРХИТЕКТИТЕ И ИНЖЕНЕРИТЕ В ИНВЕСТИЦИОННОТО ПРОЕКТИРАНЕ чл.9 ал.3 какво можеш да правиш с тая способност.
vandu - специалист
цялата история е че са я продали вилата и купувачите искали малки промени, и с цел да им вземат повечко пари решили да мине през проектанти, за което аз не виждам голям смисъл, но щом така са решили....
vk - специалист
vandu, туй ще да са големи баровци, дошли от чужбина, щом като да преместят няколко контакта и 2-3 кабела искат промяна на проекта.
Обуй ги с една хубава сума, да има дойде акъла.
vandu - специалист
dobcho предполагам говориш за това :

(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) За устройствени схеми и планове и строежите по чл. 137, ал. 1, т. 1, 2, 3 и 4 от Закона за устройство на територията лицата по ал. 1 могат да изработват и подписват съответните части от проектната документация като проектанти само в колектив с проектант, притежаващ пълна проектантска правоспособност, като напълно им се запазват авторските права
dobcho_vn - специалист
Говоря ти, че за кат. 5 и 6 не ти трябва никой.Имаш си право на самостоятелност.Но за категория от 4 и нагоре ти трябва задължително човек с пълна правоспособност.

Тема "електропроектиране" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: