Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bulhomes2 - майстор
Заглавието го "кръстих" така, но вероятно не е правилно.
По съвета на хидразин ше пробвам да си поддържам водата в басейна с бактерицидна лампа. Тази лампа има 2000 часа живот и трябва да се смени. Та да кажем - трябва да свети по 6 часа на ден. Трябва да свети обаче само когато е включена помпата. Тук е тънкостта. Помпата се включва от един датчик (при достигане на 30°С в 4 слънчеви колектора, през които минава водата на басейна). Та какво ще да е това устройство, което да ми дава контакт за определено време на ден, но само когато е включено друго устройство.
Много сложно го обяснявам, ама ще пробвам да го опростя. Да речем, че в 10ч се включи помпата. С нея се включва и лампата и стартира нейния 6 часов таймер. В 11ч помпата изключва, изключва и лампата. Таймера прекъсва, но помни, че е минал 1 час от 6-те му работни. При по-нататъшно включване на помпата лампата пак светва и таймера и следи да не работи над 6 часа този ден.
svetliopi44 - Чирак...
А дали няма да стане така.
Връзваш помпата и лампата с това ...
Изображение
http://power-supply-circuit-diagrams.bl ... chive.html
като между лампата и контакта сложиш реле за време.

:?
Само това ми хрумна ...
Ако помпата не бачка на ден над 6 часа , няма за какво да дебнеш колко часа е работила лампата.
hidrazin - майстор
Нещо не разбирам. Отопляваш басейна с колектори. Лош няма, макар по мои разбирания да е излишно.
Този басейн няма ли отделно филтър и помпа за почистване? Я дай повече подробности.
:partyman:
kabel96 - специалист
Дай модела на лампата.Повечето имат живот около 8000 часа а не 2000.Не ти трябва никакъв таймер.Включваш лампата в един разклонител заедно с помпата.Ако много държиш на таймер един за 15 лева от темата с градинските поливачки в същия разклонител и да дава ток само 6 часа.Аз съм с 6 лампи по 58 вата вече 4 години така заедно с помпата.
LazarGanev - "Велик майстор"
Сложнотията идва оттам, че помпата работи с прекъсвания. За 6 часа по таймера, реално работата може да е 2-3-4 - не се знае :? Ама може да се засече колко приблизително е процента на почивките и да се има предвид, като лампата се включи през таймер да речем 8-9 часа, от които реално ще работи 6. Пък дори и да има разминаване - не е фатално. То и тези 2000 часа живот са условни - може да по-малко, може да са доста повече.
bulhomes2 - майстор
Лампата е от тук - http://www.ibora-bg.com/medical-product ... lampi.html - 30 ватовата. На няколко места четох, че толкова им бил живота, но сега не мога да се сетя къде, че съм на друг компютър.
kabel96 кажи повече за твоите 6 лампи! Колко кубика ти е басейна, че трябваше да са 6? Доколкото разбрах трябва така да подбера диаметъра на кожуха около лампата (в който ще тече водата), че минаващата вода да е осветена поне за 2 секунди. Ще потърся темата за поливачките. А иначе те лампите могат и 10 години да си работят, но интензивността и съответно качеството на очистване намалавало.
hidrazin водата сега минава през помпа с филтър (върви си с басейна), после през циркулационна помпа за слънчеви колектори, после през слънчевите колектори и се връща в басейна. Мисля лампата да я бодна между двете помпи.
svetliopi44 хич не разбирам от тези картинки и затова питам. Обаче виж сега - от поста ти се сетих, че е добре задачата още да се усложни. Лампата трябва да работи по 6 часа на ден. Ако е по-малко рискувам да зеленяса водата. Така че към задачата следва да добавим и това :supz:
Тони, гледам, че като е слънчево си върти по цял ден. Не спира. Щото така съм и задал градусите де. Но пък в студените дни не върти.

Най-простата идея, която ми идва е с още една отделна помпа само за лампата, с дневен таймер си за нея, на успореден на основния щранг и с няколко възвратни клапана да не си бъркат работата. Ама рекох дали няма да измислим нещо по-интелигентно....
LazarGanev - "Велик майстор"
Една китайка за 60лв чиста работа. Те китайците вече са интелигентни, владеят света :wink:
hidrazin - майстор
По-скоро би следвало да разделиш системата за филтриране от тази за отопление. Нещо не ми харесва да се
филтрира водата само когато се загреят панелите. Ти какво, нощем примерно не филтрираш ли? Примерно на един
басейн 25 кубика дето се занимавам с него помпата за филтрация върти 12 часа в денонощие. Два часа работи и
два почива. Та има общо 6 цикъла за денонощие. Ако при този режим се сложи едно реле за един час което се
стартира с помпата ще се получат точно 6 часа в денонощие.
bulhomes2 - майстор
Ми не - не я филтрирам нощем. Само денем и пак се получават 12 часа. Преди да сложа слънчевите колектори пък я пусках само нощем. Сегашния басейн е смотан - от Метро. Дупките за водата му са на едно ниво???!!!??? Та филтъра за него не върши кой знае каква работа. През няколко дена сутрин с "прахосмукачката" се махат утайките и с кепчето мухите и си е чист.
kabel96 - специалист
hidrazin написа:
По-скоро би следвало да разделиш системата за филтриране от тази за отопление. Нещо не ми харесва да се
филтрира водата само когато се загреят панелите. Ти какво, нощем примерно не филтрираш ли? Примерно на един
басейн 25 кубика дето се занимавам с него помпата за филтрация върти 12 часа в денонощие. Два часа работи и
два почива. Та има общо 6 цикъла за денонощие. Ако при този режим се сложи едно реле за един час което се
стартира с помпата ще се получат точно 6 часа в денонощие.
Това мнение е много правилно.Може да направиш помпата да върти повече нощно време заради цената на тока.Кажи модел на тръбата и производител. http://www.osram.com/osram_com/products ... =ZMP_86446 55 ватови са моите
Последна промяна от kabel96 на съб юни 30, 2012 12:22 pm, променено общо 2 пъти.

Тема "Диференциален таймер за време - как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: