Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,

Експериментирам с един термоконтролер с вградено реле за време и за мое голямо съжаление зациклих. Стандартният режим на работа на релето за време OUT2 е да задейства един вентил. От друга страна обаче, при задействане на релето е наложително да се изключва нагревателя, затова съм се насочил към елементарна защита посредством външно реле J2. За съжаление, използвайки контактите на OUT2 NO за тази цел, няма как да се захранва вентила (веригата се затваря през J2 NO).

Как може да се промени схемата, за да може хем нагревателя да изключва перманентно след задействането на релето OUT2, хем да се захранва и вентила през периода, когато OUT2 сработва?

Благодаря предварително!
Прикачен файл:
lock_circuit.jpg
lock_circuit.jpg (33.91 KиБ) Видяна 3186 пъти
piron45 - майстор
Нещо не можах да разбера, за какво ти паралелния отворен контакт на външното реле към този на релето за време. Външното реле с независими контакти ли е ? Ако да, тогава закачаш оперативната на външното реле да се включва от релето за време и използваш двата контакта на външното реле за комутация. NO да ти включва вентила и съответно NC ще изключи нагревателя през времето когато е включен вентила. Всъщност дори релето да е с два контакта със среден извод пак ще стане. Фазата я подаваш на средния извод и тя ще отива към вентила или нагревателя в зависимост от това дали е включено или изключено релето.
piron45 написа:
Нещо не можах да разбера, за какво ти паралелния отворен контакт на външното реле към този на релето за време.
Обяснявам схемата, както е начертана. При включване на контролера J2 NO и OUT NO са отворени, съответно J2 NC е затворен. Чрез SSR (solid state relay) веригата на нагревателя се затваря и температурата се покачва. При достигане на зададената температура сработва вграденото в контролера реле OUT2 и чрез него се захранва J2, като по този начин веригата на нагревателя прекъсва заради J2 NC, който остава отворен. След известен период от време OUT NO също се връща в отворено положение, защото релето OUT2 изключва, но J2 NO е затворен и съответно нагревателя е изключен за неопределено време. При натискане на SW нагревателя пак започва да работи.
Външното реле с независими контакти ли е ? Ако да, тогава закачаш оперативната на външното реле да се включва от релето за време и използваш двата контакта на външното реле за комутация.
Да, J2 е с два независими контакта. Но не виждам как ще стане по този начин, вентила трябва да е захранен точно определено време (времето на действие на OUT2).
piron45 - майстор
Разбрах за схемата, а сега би ли казал с няколко думи какво точно ти трябва на теб. Просто забрави за момент за тази схема. Как според теб трябва да се задействат вентила и нагревателя и каква трябва да е зависимостта им от релето за време? Защото доколкото разбирам горната схема не те устройва.
Последна промяна от piron45 на чет юли 12, 2012 3:40 pm, променено общо 1 път.
piron45 написа:
Разбрах за схемата, а сега би ли казал с няколко думи какво точно ти трябва на теб. Как според теб трябва да се задействат вентила и нагревателя и каква трябва да е зависимостта им от релето за време? Защото доколкото разбирам горната схема не те устройва.
Точно така, горната схема не ме устройва. Трябва вентила да работи само за времето на действие на релето за време OUT2. В същото време трябва нагревателя да е перманентно изключен след сработването на OUT2, до някаква човешка интервенция като натискането на бутона SW (това поне работи засега).
piron45 - майстор
Закачи бобината на външното реле паралелно на вентила.А нагревателя на NC на външното реле. Така няма да работят едновременно вентила и нагревателя.
piron45 написа:
Закачи бобината на външното реле паралелно на вентила.А нагревателя на NC на външното реле. Така няма да работят едновременно вентила и нагревателя.
Да, но така вентила ще работи безконечно, докато не бъде натиснат бутона SW. На мен ми трябва да работи само за времето на релето OUT2. Например, при задействане на OUT2 вентила отваря и нагревателя изключва. След 1 минута вентила затваря, а нагревателя трябва да продължи да е изключен.
lenko71 - специалист
С едно реле не можах да го измисля.

Прикачен файл

sch.jpg
sch.jpg (14.76 KиБ) Видяна 3095 пъти
AAsat - специалист
yavorescu написа:
Трябва вентила да работи само за времето на действие на релето за време OUT2. В същото време трябва нагревателя да е перманентно изключен след сработването на OUT2, до някаква човешка интервенция като натискането на бутона SW (това поне работи засега).
Това означава, че нагревателя се включва само ръчно ли? Т.е. релето за време включва и изключва вентила, а когато оператора реши, включва и нагревателя ( това може да стане през паузата на релто за време ), и когато релето за време пак включи, нагревателя изключва до нова човешка намеса?
lenko71 написа:
С едно реле не можах да го измисля.
Не е казано, че трябва да е само с едно реле. Много благодаря за схемата, върши ми чудесна работа!

Тема "Проблем с термоконтролер и реле за време" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: