Имам 4 скоростен вентилатор, който изисква за всяка скорост да се подава фаза към различен кабел. Обиколих магазините, но всички ключове за фурни, котлони и прочие са комбинации от няколко фази на различните положения на ключа. Досега никъде не открих такъв, който на различните тактове да дава фаза само на определен самостоятелен извод. Сега гледам ключа на различните скорости на кухненския абсорбатор - нещо подобно ще трябва да е, но - изключено+4 скорости.
Имам няколко релета и реших да ги ползвам с ключа който имам. Признавам, получи ми се много приятна и интересна задача. Ако на някой му се мисли може да предложи и по-добро решение. Ще започна с това, което имаме.
5 позиционен ключ с 1 вход и 3 изхода. Позиция изключено няма връзка между входа и изходите. Позиция 1 има връзка между входа и всички изходи. Позиция 2 - връзка между входа и 2 от изходите. Позиция 3 - входа и един от изходите. Позиция 4 - входа и друг един от изходите.
3 релета с по 4 контактни пластини и възможности да дават контакт при включено или изключено положение.
Ето решението ми:
И тук разликите между две съседни позиции на ключа