Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bulhomes2 - майстор
Имам 4 скоростен вентилатор, който изисква за всяка скорост да се подава фаза към различен кабел. Обиколих магазините, но всички ключове за фурни, котлони и прочие са комбинации от няколко фази на различните положения на ключа. Досега никъде не открих такъв, който на различните тактове да дава фаза само на определен самостоятелен извод. Сега гледам ключа на различните скорости на кухненския абсорбатор - нещо подобно ще трябва да е, но - изключено+4 скорости.
bulhomes2 - майстор
Имам няколко релета и реших да ги ползвам с ключа който имам. Признавам, получи ми се много приятна и интересна задача. Ако на някой му се мисли може да предложи и по-добро решение. Ще започна с това, което имаме.
5 позиционен ключ с 1 вход и 3 изхода. Позиция изключено няма връзка между входа и изходите. Позиция 1 има връзка между входа и всички изходи. Позиция 2 - връзка между входа и 2 от изходите. Позиция 3 - входа и един от изходите. Позиция 4 - входа и друг един от изходите.
3 релета с по 4 контактни пластини и възможности да дават контакт при включено или изключено положение.
Ето решението ми:
Прикачен файл:
All.gif
И тук разликите между две съседни позиции на ключа
Прикачен файл:
1.gif
1.gif (102.85 KиБ) Видяна 4900 пъти
Прикачен файл:
2.gif
2.gif (113.8 KиБ) Видяна 4900 пъти
Прикачен файл:
3.gif
3.gif (104.98 KиБ) Видяна 4900 пъти
Прикачен файл:
4.gif
4.gif (102.5 KиБ) Видяна 4900 пъти
fikata - майстор
Ако имаш релета в излишък, вземи си един галетен ключ да ги превключва и готово
Johny - майстор
Aз щях да предложа същото. Иначе за автоматиката браво!
bulhomes2 - майстор
Тц. Не стана. Явно през вентилатора се връщат разни тоци на жиците на останалите скорости и на 2-ра скорост самозахранва неправилно едно от релетата (жужи като зумер), а на четвърта - две релета. Като махна жиците на вентилатора всичко си работи ОК, но не съм си и помислял, че е възможно такова връщане. Както и да е - благодаря поне, че ми казахте какво да търся. Как пък в Ловеч три магазина за ел материали не се сетиха, че ми трябва галетен ключ :?
stiv1961 - майстор
В сайта по- долу има едни ключове ама цените и те са им еднииии.......
http://www.servicebg.net/shop/search.ph ... B0&x=2&y=8
П.П. тук намерих по- евтин
http://nikelectric.com/product_info.php ... ts_id=3290
А тук още по :)
http://www.delta-elis.com/bg/3-368-%D0% ... %D0%B2.htm
bulhomes2 - майстор
Той моя е баш като някой от тия. Спестил съм, че има един постоянно включен (за нулата) и един се повтаря. Та и моя е с 5 крачета, но на практика - това са комбинациите. Днес в един магазин прегледах всички модели (и с по 7-8 крачета) и нямаше такъв.
Както и да е - благодаря пак на всички - оправих го. Първата скорост минах през нейното си реле, втората скорост - през най-горното реле на включени при захранено реле клеми и изчезна самозахранването...
fikata - майстор
Поздрави,че си се оправил сам =D>
Намерих ти ключ на Шнайдер точно за тебе:петтактов 01234 монофазен
Изображение
15121
4 ways selector switch CMD - 10 A

:partyman:
Последна промяна от fikata на пон юли 23, 2012 10:36 pm, променено общо 1 път.
bulhomes2 - майстор
Да си жив и здрав. Най-вероятно пак ще си го купя. Реленцата си ги ползвах постоянно при разни други експерименти.
MamaMy - майстор
Що се занимавате с глупости?
http://tpetrov.com/search.php?prod=%D0% ... 0%AE%D0%A7 за 2,50лв
На времето много ползвах тези галети. Не точно от този вид, но имаше няколко основни. Имат много предимства. Може да си ги конфигурираш както ти е кеф на теб. Може да добавяш колкото искаш плочки, може да ограничаваш позициите на колкото си искаш или пък да го направиш безкраен. Може да комбинираш плочки от различни видове. Има такива с едно превключващо перо, с 2,3,4 на една плоча и разделена на секции. Има такива дето накъсяват само по две съседни. Има едни които ползвах за стъпкови потенциометри. Те бяха с презастъпване на превключването. Не прекъсват предната позиция преди да е направило връзка на предната. Голямо удобство при работа. Е имат и недостатъци, но предимствата са повече. Ако тока им е слаб пак ще трябва да ползваш релета.

Тема "5 позиционен ключ - откъде?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: