Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivanvasilev1970 - специалист
Здравейте.
това ми е ел таблото на апартамента:
Прикачен файл:
el_tablo.JPG
el_tablo.JPG (31.22 KиБ) Видяна 4690 пъти
Днес реших да започна ремонта в апартамента, монтирах един контакт и чрез вклщчване на предпазителите един по един започнах да дебна фазата.
Изредих всички предпазители един по един, но уви не светна на нито един.
Реших да включа всички предпазители-отидох до контакта - има фаза.
Изключих първите два предпазителя (всички останали включени)-няма фаза.
Включих първите два и изключих двата след първата дефектнотокова защита-няма фаза
Включих първите четири предпазителя и изключих последните три-пак няма фаза.
При вскичките гореописани разигравания и двете дефектнотокови зашити бяха включени.
Когато включих всичките предпазители-фазата се появи :-(

Това нормално ли е ? Може ли някои да ми обясни как действа табло с дефектнотокова защита.
Аз доколкото знам-всеки един предпазител е за 1 кръг, който автономно се включва и изключва. А при мен май не е така. Тези 2 дефектнотокови зашщита за кои кръгове са? Как да разбера?
bdz43r - специалист
Така, както си го написал не е нормално. Отвори таблото и снимай какво има вътре.
hidrazin - майстор
Само не мие ясно защо пускаш нова тема за калпавото табло?
Явно е объркано. В другата тема дето си пуснал (четири реда по-надолу) те посъветваха да си
извикаш електротехник да ти го прегледа. Подкрепям мнението. А и така като е затворено никой
не може да ти отговори на въпроса. Пък и да е отворено не винаги може да се разгадае коварният замисъл
на изпълнителя. :lol:
:partyman:
bdz43r написа:
Така, както си го написал не е нормално. Отвори таблото и снимай какво има вътре.
Утре ще го снимам...може ли някой да ми обясни за тези 2 дефектнотокови защити.. те за всичките кръгове ли са? Ако са смъкнати а предпазителите са вдигати-ще има ли ток?
LazarGanev - "Велик майстор"
Едната се предполага да е за бойлера, а другата евентуално за кухнята, ако са паднали не трябва да работи съответния кръг. Маде да знам :?
bdz43r - специалист
Няма как ние да знаем как са свързани твоите защити.
kam34 - специалист
Чинта не е чак толкова лош, определено е по добър от Елмарк. Най вероятно първата защита е обща за двата предпазителя след нея, а втората е обща за трите предпазителя след нея.
moimoimoi - майстор
kam34 написа:
Чинта не е чак толкова лош, определено е по добър от Елмарк. Най вероятно първата защита е обща за двата предпазителя след нея, а втората е обща за трите предпазителя след нея.
и аз така мисля,или поне такъв изглежда логичния замисъл, ама тоя дето е връзвал таблото не се знае дали така го е направил
в допълнение-най левия дето е 40 ампера е главен за таблото, втория-този до него,дето е 10 ампера е за лампи и не е през дтз

пробвай така:включваш всичко,после
изключваш една по една дтз-тата докато установиш на коя дтз е въпросния контакт
после
оставяш включена дтз-то и пробваш с предпазителите от дясно на съответната докато не установиш кой е предпазителя да контакта
компренде? :lol:
moimoimoi написа:
kam34 написа:
и аз така мисля,или поне такъв изглежда логичния замисъл, ама тоя дето е връзвал таблото не се знае дали така го е направил
в допълнение-най левия дето е 40 ампера е главен за таблото, втория-този до него,дето е 10 ампера е за лампи и не е през дтз

пробвай така:включваш всичко,после
изключваш една по една дтз-тата докато установиш на коя дтз е въпросния контакт
после
оставяш включена дтз-то и пробваш с предпазителите от дясно на съответната докато не установиш кой е предпазителя да контакта
компренде? :lol:
Komprende - momprende-днес ще пробвам :-)
Здравейте,
картинката се изясни...първата защита била "главна" за всички кръгове, т.е. тя като е изключена нищо не работи. Вторатазащита се оказа за осветлението (не е включеба към дефектнотокова защита) ПОсле всички останали кругове за за контакти, бойлер, печка пералня. Те си имат ДТЗ.
Това е.

Тема "Странност в ел таблото или аз нещо не знам..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: