• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,
имам следния казус: Някой някъкси успява да краде ток от стълбищното осветление (През зимата сметката само за осветление на входа е 160 лв. на месец А през лятото е 10лв на месец). След много търсене и разследване така и не успяхме да открием от къде се краде.Сложихме бушон с малък ампераж и пак нищо.
Дойде ми идеята да направим стълбищното осветление на 12V за да няма интерес за никой.
Общо крушките за целия вход са 14 бр.
Представям си да сложа един по голям трансформатор (които да издържи 14 крушки) след релето на стълбищния автомат и да сменя всички крушки с такива на 12 V.
Въпросите ми са няколко:
1. Някой може ли да ми каже от къде да взема трансформатор (и какъв? ) ?.... навсякъде има от тези за лунички (но стават за по 2-3 лампички)
2. Какви крушки да сложа (луничките са с много насочена светлина)? По скоро някъкви с амбиентна свелина ... Ако някой предложи и от къде ще е още по добре?
3. Ако "крадецът" се опита да включи голям "товар" на веригата с трансформатора .... трафа ще изгори ли? и ако да ... има ли начин да го предпазя?

Благодаря Ви предварително
Ако имате и други алтернативни идеи за решение на проблема ... ще съм ви много благодарен
fox_vt - майстор
Ето така ще се амбицира человека да си направи нагревател на 12 волта да може да ползва тва напрежение(за крадеца става дума де) :lol: :lol: Или ще си смени ламбите в тях със 12 волтови :-D Тва в кръга на шегата разбира се а по темата трафа ще е много скъп по добре компютърно захранване и автомобилни крушки.Има и друг вариант но е малко по скъп лед крушки със захранване точно като за тях и нашия човек няма да може да включи кой знае кво.
galin56 - специалист
Абе 14 лампи на 12В. Зависи колко мощни ще са. Ако са 20 вата е почти 2А по 14 прави 30А траф. Бая мощен трябва да е. Ако светнат всичките едновременно и ако са по-мощни може и компютърно захранване да не издържи. Е има компютърни такива които издържат по 50-60 и нагоре ампера на единична релса на 12 В, но и те са бая пара. Единствено ми е чудно как така ако си сложил бушон на 6А примерно как не е падал ако включи печка. Ма то си е над 1КВ, печка на един реотан и готово. Не знам всички лампи едновременно ли светват. Ако е така ти трябва 6А, ако светват по отделно за всеки етаж, сложи някой бушон 2А или по-добре 1А, сложи крушки 60 вата и ще пусне печка на кукуво лято с тия 200-300 вата мощност.. Ако освен не отваря и той таблото и ти прави байпас на бушона.
PCL82 - майстор
Може да не краде за отопление, а за хладилник, фризер или осветление. Макар че сезонният характер говори повече да е отопление.

За да се направи така осветлението на 12В, например с крушки от 20Вт няма да издържат сегашните проводници по 1,5мм2. Те могат да понесат нормално 10-16А. Но на 24В тези крушки ще дърпат 14х 1А=14А и сметката вече излиза.

Чудно ми е как краде, след като стълбищното осветление е само с три проводника-нула, бутони (пак нула) и фаза за лампите. Последната е фаза само за минутите на светене.

Излиза, че краде някъде от главното табло. Или пък на същия кръг има и друго осветление-мазета, антресорни помещения, тавани, осветление на машинното на асансьора.

Според мен хващате едни амперклещи и проверявате инсталацията, проверявате и всички стълбищни кутии и сервизни помещения.

Може крадецът да черпи ток само когато осветлението е изключено-така няма да задейства предпазителя с една печка.

Възможно е да е пресвързал бутона си в апартамента и на негово място да е поставил контакт. До бутонът си вървят 2х1,5мм2. Единият проводник е нула. Другият е "бутони". Може проводникът бутони го е закачил за постоянна фаза в стълбищна кутия и си е сложил контакт вместо ключа.

В нашия вход сме разкачили профилактично апартаментните бутони, защото съседи си ги блокираха, за да им е светло нощем.
moimoimoi - майстор
не успявате да хванете крадеца щото нищо не разбирате :lol: е поне ви е ясно че се краде,е то сега не можете да го хванете понеже сега е лято и няма кражба
инъче намирате някой който има токови клещи и мерите консумацията при включени лампи ще е около 4 ампера:14лампи по 60 вата=840вата=3.8ампера

слагате 4 ампера предпазител и сте готови
а може и да има някакви манипулации по инсталацията и си трябва специалист да ги провери
за 12 волта мисля че стана ясно че е неприложимо понеже инсталацията няма да издържи по големия ток. но на 24 или 36 волта е по добре
vk - специалист
redbyte, понеже имахме подобен случай в при нас - малко вероятно е да се краде от стълбищното осветление. По вероятно е да се краде от фаза, която захранва мази или тавани (ако има) и които обикновено се отчитат на стълбищния електромер. Също ако има някаква стая във(до) входа и оттам да се тегли.
При нас се оказа кражба от мазите - установихме го като пускаме само мази и само тавани и само стълби. Като изключихме мазите - консумацията падна до нормални нива.
Във всички случаи си вземете ключ от таблото и проследявайте кабелака - това е. Вижте и някой който граничи със преминаващ кабел.
Само за ориентир, тока на стълбите+ мази не трябва да надхвърля 10 лв./месечно. А 160 лв е страшно много.
petar2kolev - специалист
redbyte написа:
Здравейте,
имам следния казус: Някой някъкси успява да краде ток от стълбищното осветление (През зимата сметката само за осветление на входа е 160 лв. на месец А през лятото е 10лв на месец). След много търсене и разследване така и не успяхме да открием от къде се краде.Сложихме бушон с малък ампераж и пак нищо.
Дойде ми идеята да направим стълбищното осветление на 12V за да няма интерес за никой.
Общо крушките за целия вход са 14 бр.
Представям си да сложа един по голям трансформатор (които да издържи 14 крушки) след релето на стълбищния автомат и да сменя всички крушки с такива на 12 V.
Въпросите ми са няколко:
1. Някой може ли да ми каже от къде да взема трансформатор (и какъв? ) ?.... навсякъде има от тези за лунички (но стават за по 2-3 лампички)
2. Какви крушки да сложа (луничките са с много насочена светлина)? По скоро някъкви с амбиентна свелина ... Ако някой предложи и от къде ще е още по добре?
3. Ако "крадецът" се опита да включи голям "товар" на веригата с трансформатора .... трафа ще изгори ли? и ако да ... има ли
начин да го предпазя?

Благодаря Ви предварително
Ако имате и други алтернативни идеи за решение на проблема ... ще съм ви много благодарен
За трансформатор, ако ти се занимава и имаш време може да пренавиеш такъв от микровълнова. Аз си преправих един, махнах вторичната намотка и навих изолиран многожилен 6 квадрата, зор си беше. Ползвам го за зарядно за акумулатор, ампери си дава яко, проблем е че започва да грее, тоест при тебе трябва нещо да измислиш за охлаждане, въпреки че то осветлението колко работи, има няма 4-5 мин. За загряване сериозно говоря на трафа след 3-4 часа непрекъсната работа.
Успех.
Virtuozo - специалист
Абсурд с траф от микровълнова макар че аз бях докопал една ЗИЛ от времето на Горбачов,която роди 10 килограмов траф :-D .Човека ще захранва 14 лампи което си е над половин киловат и сметката няма да излезе нито с желязото,нито с 6те квадрата а на тебе що са ти били 6 квадрата за зарядно незнам ама може да си електрокарист знам ли :yawinkle:
NSD
Ще ти дам една идея.
Ползвай LED осветление. Аз лично ползвам преработени плафони в който съм монтирам по 9бр х 1W светодиоди. Ако не ти се играе да си правиш такива плафони можеш да ползваш светодиодни ленти. Много е полезно и води до големи икономии. Ако ползваш и обемни датчици за индивидуално светване на всеки етаж сметките за осветление ще поднат.
Само за примен: 8ет блок има 9бр (осв.тела с това на партера) х 9W = 81W. Ползваш захранване около 8А.
Успех в начинанието.
MamaMy - майстор
Аз пък ще дам една по-тъпа идея. Остави си осветлението на 220, но използвай 12 волтови крушки вързани последователно. Така или иначе искаш да се преправя инсталацията на входа за да работи с друго напрежение. Веднага бързам да изпреваря питащите "А какво ще стане като изгори една от крушките?". На всяка 12 волтова крушка се монтира успоредно и по една глимка. В момента в която изгори крушката, гасне целия вход, но свети само тая глимка :-D
  • 1
  • 2

Тема "стълбищно осветеление на вход 12V ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: