Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivanvasilev1970 - специалист
Здравейте,
вчера свърах първата фасунга в апартамента, понеже в тоалетанат е малко тъмно.
От тавана идват 3 провидника фаза, нула и заземяването. Как се свързват към фасунката?
фаза към пъпката на фасунката , нула към пръстенчето и заземяване стърчи във въздуха, както е показано на снимката:
Прикачен файл:
el.JPG
el.JPG (29.59 KиБ) Видяна 15281 пъти
Или фазакъм пъпката , Нула и заземяването влизат заедно към пръстенчето?
torbalan - Дървен философ
Екстра си я вързал!

Сефте виждам трипроводен кабел за осветление, но явно всичко е възможно :)
ivanvasilev1970 - специалист
А третия кабел какво да го правя? Да го резна ли от основата или да го изолирам и да го пъхна в плафона по нататъка?
fbr - майстор
Заземяването е за металния корпус на плафона.
Junak - майстор
torbalan написа:
Екстра си я вързал!

Сефте виждам трипроводен кабел за осветление, но явно всичко е възможно :)
Когато осв. тяло е с метален корпус, особено за влажни и мокри помещения, желателно е ДТЗ и трижилен кабел.
hidrazin - майстор
Но не е задължително.
:partyman:
torbalan - Дървен философ
някой електричар трябва да каже как е по правилниците...

аз отдавна съм загубил връзка с тази материя :)

но за третия кабел - да, ако има метален плафон - кабела на корпуса :)
fikata - майстор
някой електричар трябва да каже как е по правилниците...
Наредба № 3
за устройството на електрическите уредби и електропроводните линии
Чл. 1788. (1) В помещения без повишена опасност за поражение от електрически ток се допуска използването на окачени осветители, които са без клеми за присъединяване на защитни проводници, при условие, че куката за окачването им е изолирана.

(2) Изискванията по ал. 1 не отменят изискванията по чл. 1753 и не са основание за изпълнение на електрическите инсталации като двупроводни.
Чл. 1753. (1) В сградите линиите от разпределителните, етажните и апартаментите табла до осветителите за общо осветление, контактните излази и стационарните потребители се изпълняват трипроводни (фазов - L, неутрален - N, и защитен РЕ проводник).
(2) Не се допуска обединяването на неутрални и защитни проводници на различни групови линии (токови кръгове).

(3) Не се допуска в разпределителното табло неутралният и защитният проводник да се свързват под общ контакт.
Чл. 1933. Защитният проводник се свързва към металния корпус на осветителя чрез защитна клема.
Чл. 1796....

(3) Като правило не се изисква поставянето на ЗП в линии, захранващи стационарни потребители и осветители, а също и в общи осветителни мрежи.
ЗП - защитен прекъсвач = ДТЗ дефектно-токова защита.
hidrazin - майстор
Така де - не се изисква. Някой пак е "препроектирал" и сложил излишни работи.
Нали трябва да се вземат повече пари.
:partyman:

Тема "Свързване на фасунга към нула, фаза, заземяване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: