Здравейте на всички! В процес на строеж съм на къща на два етажа. Ел. инсталацията ще я реализирам аз като имам няколко въпроса. По проект инсталацията е дадена с трижилни проводници, имам в предвид със заземяване. До колко ще е проблем да премахна всичкото заземяване , това в таблото както и заземителния кол и да я реализирам с двупроводни кабели. Другият ми въпрос е с какви кабели ще ми препоръчате да я реализирам? Вътре ще е гипсокартон монтиран с топки лепило. СВТ-то добър вариант ли е, прихванато с черните пластмасови дюбели и свински опачки?
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kaluhckua
- специалист
22 мнения в "Изграждане на ел. инсталация"
piron45
- майстор
kaluhckua написа:Здравейте на всички! В процес на строеж съм на къща на два етажа. Ел. инсталацията ще я реализирам аз като имам няколко въпроса. По проект инсталацията е дадена с трижилни проводници, имам в предвид със заземяване. До колко ще е проблем да премахна всичкото заземяване , това в таблото както и заземителния кол и да я реализирам с двупроводни кабели. Другият ми въпрос е с какви кабели ще ми препоръчате да я реализирам? Вътре ще е гипсокартон монтиран с топки лепило. СВТ-то добър вариант ли е, прихванато с черните пластмасови дюбели и свински опачки?Не е проблем да минеш и на двупроводна заради цената, но ще трябва да се откажеш от ДТЗ ако има в проекта. Като ще слагаш картон що не го сложиш на скара и вата под него за изолация. Така няма да се чудиш къде да минават кабелите и да правиш канали евентуално за тях.
fikata
- майстор
По проект инсталацията е дадена с трижилни проводници, имам в предвид със заземяване. До колко ще е проблем да премахна всичкото заземяване , това в таблото както и заземителния кол и да я реализирам с двупроводни кабели. Другият ми въпрос е с какви кабели ще....Имаш проект.Какъв ти е проблема инсталацията да се изпълни по него? Типично по български-по адрешковски.Дайте ми акъл как да мина по ниската тарифа- как да прее*а проектанта и да му кажа,че нищо не разбира,щото в един форум ми казаха,че може и иначе.Да спестиш някой лев от трижилния кабел като го замениш с двужилен...
Къща строиш,която трябва да те надживее и тебе и поколения след тебе.Спести ли вече от бетона и желязото за да си на кяр?
После държавата виновна,че не дава пари да си направя нова къща,че от онази,която я правих с тарикатлък се срути или изгоря...
СВТ-то добър вариант ли е, прихванато с черните пластмасови дюбели и свински опачки?СВТ -то ти е най добрия вариант.По евтино от него/ с ПВВМ /не можеш да минеш.
Това заземяване все си мисля, че няма да може да се докара до 4 ом.Излишни притеснения за оправдания за да минеш по тънката ласна. Има си начини заземлението да влезе в нормата.Стига да го искаш като мярка за безопасност...
И на края като ми е тръгнало на последък да цитирам Наредба № 3 ето специално за тебе:
Чл. 1753. (1) В сградите линиите от разпределителните, етажните и апартаментите табла до осветителите
за общо осветление, контактните излази и стационарните потребители се изпълняват трипроводни (фазов
- L, неутрален - N, и защитен РЕ проводник).
(2) Не се допуска обединяването на неутрални и защитни проводници на различни групови линии (токови
кръгове).
(3) Не се допуска в разпределителното табло неутралният и защитният проводник да се свързват под общ
контакт.
Не е проблем да не го спазиш това,но отговорността поемаш ти, а не проектанта или ЕЖК/една жена ми каза/
Последна промяна от fikata на вт юли 31, 2012 5:48 am, променено общо 2 пъти.
kaluhckua
- специалист
Не съм се изразил правилно явно. Не искам да пестя от към материали! Искам да го изпълня по възможно най-добрия вариант. Приемам всякакви критики и препоръки. Можете ли да обясните как точно се изпълнява това заземяване. Работил съм като еладжия няколко месеца , но работихме с това, което ни предоставиха, а заземяване така и не ми се наложи да правя.
fikata
- майстор
Можете ли да обясните как точно се изпълнява това заземяване.Повторното заземяване на таблото ти е задължително,защото предполагам,че то няма да е дървено или пластмасово..
Как се изпълнява това заземяване е описано в много теми в този раздел на форума.
И все пак. Изпълнява се със стандартни поцинковани колци от винкел.Броят на колците зависи от вида на почвата /суха влажна,твърда мека,скалиста /. Преходното съпротивление по норма може да се получи и от един кол или от повече- зависи от вида на почвата.То се мери два пъти годишно - при суха и влажна почва.Определящо е съпротивлението при най сухия сезон...
Към всеки кол има заварена поцинкована шина.Чрез нея се прави връзката между колците чрез заваряване,като мястото на заварката си покрива с антикорозионно покритие/с миниум/. Връзката на шината към таблото е с болтова връзка, за да е разглобяема при мерене на преходното съпротивление към земята.
Последна промяна от fikata на пон юли 30, 2012 6:31 pm, променено общо 1 път.
fbr
- майстор
Заземяващия проводник е за Вашата безопасност. Заземяващия проводник е в основата на правилното действие на дефектнотоковата защита. Заземяващия проводник се свързва към корпуса на всеки един електроуред, и по него тече ток само при условие, че имате пробив в изолацията електроуреда Ви. При липса на заземяващия проводник, този ток може да протече по тялото на човек, допрял се до този електроуред. Всеки ток през заземяващия проводник по-голям от 0.03 ампера задейства дефектнотоковата защита.
Тема "Изграждане на ел. инсталация" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература