• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kaluhckua - специалист
Здравейте на всички! Предстои ми полагане на захранващия кабел между електромера , който е на двора и ел. таблото вътре в къщата. Изпитвам затруднение с избора на кабел и ще се радвам ако ми помогнете. По-долу прилагам снимка на ел. таблото. Проблемът е, че в последствие се реши да се добави електрически проточен котел на трифазен ток 12kW . Трифазният ток , както и проточния котел ще се прекара в по-късен етап , но искам кабела, който ще положа да издържи. Въпросите са ми какво да е сечението на захранващите проводници, които ще издържат както при монофазно захранване в началото без проточния котел , така и при по-нататъчното прекарване на трифазния ток. Също така какъв да е кабела към проточния котел. Добре ли е ДТЗ да е на главния предпазител или е по-добре да сложа отделни ДТЗ на бойлерите , печкaта и да обединя на 2,3 групи останалите консуматори като за осветлението не слагам ДТЗ.
Благодаря Ви за отделеното време!

Прикачен файл

tablo.jpg
fikata - майстор
Предстои ми полагане на захранващия кабел между електромера , който е на двора и ел. таблото вътре в къщата. Изпитвам затруднение с избора на кабел и ще се радвам ако ми помогнете.
захранването на "ел.таблото вътре в къщата" не може да бъде със сечение по голямо от захранващия кабел на "електромера,който е на двора"
докера - специалист
Предполагам , че "партидата" , дадена Ви от ЕРД е до 12 кW . В такъв случай практиката е м-у електромера и таблото да се полага 10 кв проводник. Аз лично съм си прекарал 2х10кв. СВТ от таблото на стълба до вътрешното , въпреки съветите на енерговците да ползвам от техния проводник - срещу заплащане , естествено :-D
ДТЗ е добре да са отделни за всеки по-мощен консуматор с отделен кръг.
kaluhckua - специалист
4 x 10 ще издържи ли проточния котел както и останалите консуматори? Предполагам , че едва ли ще надвиша повече от 20 kW + 12 проточния= 32 kW. А какъв да бъде кабела до проточния котел? 5x6 или 5x4 ще е достатъчен?
sto64 - специалист
свт-4х10 за захранващ е предостатъчен .
свт-5х4 за бойлера.
докера - специалист
Котела нали ще е трифазен - ще имаш разпределение по фазите :wink: .

EDIT: И нещо друго се сетих - Кабела от електромера до къщата е за предпочитане да е СВТ-С , защото е устойчив на UV-лъчи и въобще на атмосферни влияния
kaluhckua - специалист
На таблото ме е даден главния предпазител да има опция за включване на агрегат при спиране на тока , но аз така и не успях да го намеря в интернет. Бихте ли ми дали някаква информация за такъв тип предпазители?
piron45 - майстор
Колега, не е толкова проста работата. Най добре е да си хванеш специалист да ти направи нещата. След като смяташ да слагаш ДТЗ това означава че ще ти трябва заземителен проводник, който е различен от нулата. При трифазно напрежение кабела съответно е 5-проводен. Сметнал си общата консумация, това добре, но зависи товара дали ще го разпределяш на трите фази по кръгове или само бойлера ще ти е на трите фази. Ако е второто тогава едната фаза ще се товари значително повече от останалите, което хич няма да е добре.Грубо можеш да си смяташ сечение на кабела по 1мм2 на всеки 1kW товар /с презастраховка, издържа и повече/ за да избегнеш бъдещи проблеми. При повече консуматори включени в един и същи момент /това е нещо което никой не следи във всеки момент/ рискуваш да стопиш кабела ако е с недостатъчно сечение.
Ако трифазното и монофазното няма да са разделени на отделни електромери, тогава трябва да направиш правилно разделяне на товарите по кръгове на трите фази и тогава наистина един кабел 5х10мм2 ще ти свърши работа.
hidrazin - майстор
но аз така и не успях да го намеря в интернет.
Няма и да го намериш, защото такова животно няма. То на схемата си пише: "Ръкохватки с два прекъсвач-разеденителя INS"
Става въпрос за едни такива работи ПРЕКЪСВАЧ-РАЗЕДИНИТЕЛ и трябва да са два броя.
Има такива, които позволяват да им се монтира обща ръчка с три положения - включен първи разединител, изключено, включен втори
разединител. Ето тук е такава ръчка с механизъм и цената е само за нея с механизма.
Допълнителен елемент за разединител
Ето ти и още един такъв превключвател - нарича се Умшалтер:
http://elkid.org/products.php?type=1&id=270
По принцип ако агрегата ти е със стартер може да му се сложи и АВР - автоматично включване на резервата. Силно не ти го препоръчвам. Може да си
докараш голяма беля с него. Ама ти няма и да стигнеш до него, след като му видиш цената:
http://elkid.org/products.php?type=1&id=269
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Сечение на захранващ кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: