Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dimitar.z - специалист
Свалих ключа на лампата за да шпакловам стената и понеже го счупих, останаха оголени кабели. С фазомера установих, че ключа спира нулата към лампата. Снощи обаче докато ми бяха мокри джапанките и ръцете след баня, поисках да включа осветлението в стаята, използвайки фазомера - и той светна, все едно по кабела има фаза. Усетих и странно "гаделичкане" по палеца, който беше върху металната капачка на фазомера. Отдолу пода в момента е замазка.
Нямам обснение откъде се взе тази фаза, днес отново проверих - по кабела има нула :sad:
piron45 - майстор
dimitar.z написа:
Свалих ключа на лампата за да шпакловам стената и понеже го счупих, останаха оголени кабели. С фазомера установих, че ключа спира нулата към лампата. Снощи обаче докато ми бяха мокри джапанките и ръцете след баня, поисках да включа осветлението в стаята, използвайки фазомера - и той светна, все едно по кабела има фаза. Усетих и странно "гаделичкане" по палеца, който беше върху металната капачка на фазомера. Отдолу пода в момента е замазка.
Нямам обснение откъде се взе тази фаза, днес отново проверих - по кабела има нула :sad:
Нещо се бъркаш май. При положение че в ключа ти се прекъсва нулата /което е неправилно/, като мериш с фазомера трябва да имаш на двата проводника и фаза и нула. Фазата ще ти дойде през лампата ако има крушка на нея. Така че внимавай, макар и да минава през крушката фазата си е опасна.
След като са ти мокри ръцете и други части на тялото , автоматично ти пада съпротивлението /на самото тяло и кожата/,затова си усетил гъделичкане. В момента се е оказало, че най малкото съпротивление е през мокрия палец и металната капачка, но следващ път може да се окаже, че е някъде през краката и тока може да те убие.
dimitar.z - специалист
piron45 написа:
dimitar.z написа:
Нещо се бъркаш май. При положение че в ключа ти се прекъсва нулата /което е неправилно/, като мериш с фазомера трябва да имаш на двата проводника и фаза и нула. Фазата ще ти дойде през лампата ако има крушка на нея. Така че внимавай, макар и да минава през крушката фазата си е опасна.
Да, така е, сега проверих - докосвал съм различните кабели с фазомера.
За съжаление вече е шпакловано и не ми се кърти пак за да стигна до кутията и да прекъсна фазата. Ще имам в предвид, когато заменям крушките, да изключвам бушона ( то само аз ги сменям в къщи).
vk - специалист
оправи неправилното свързване, не го замазвай.
Освен това не замазвай разклонителните кутии. Има хубави капаци (пласмасови), които като се боядисат, не се различават.

Тема "Ту нула, ту фаза - какво става" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: