• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
frisco - напреднал
Здравейте колеги,

ще ви помоля за малко помощ при осветлението на бъдещия ми хол :) в основен ремонт съм и утре трябва да реша точно какво ще е защото ще ми запечатват тавана с гипсокартона :)
Прилагам една снимка отдолу ще ме извините но съм аматьор чертожник :)

Идеята ми беше да имам един хубав полилеи над кухненската маса, в кухенските шкафове ще има разни лунички и целия хол да е с лунички.
Лошото е че сега чета тук някои други статии и се чудя дали е добра идея тея лунички защото хола ми е супер тъмен - прозореца които е в ляво на снимката през целия ден няма капка слънчев лъч и е доста тъмно.
Дали да не сложа и полилеи в хола и в това средното 'помещение' което е разделеното от този трегер - да има 3-4 лунички все пак за малко поразчупено или целия хол с лунички?!
И разбира се какви да са луничките че грам идея си нямам но знам че има варианти :)
Мерси.

п.п.
това на чертеца което е с точиците е трегер по тавана към 30см.

Изображение
lubomirlz - специалист
Моят съвет е да си сложиш полилей и в хола. Практиката е показала че за основно осветление луничките не са удачен вариант. При луничките на 12 волта първоначалната инвестиция е малко по-голяма но пък горят по-рядко от 220в. ти си решаваш.
valentino76bs - майстор
frisco написа:
Здравейте колеги,

ще ви помоля за малко помощ при осветлението на бъдещия ми хол :) в основен ремонт съм и утре трябва да реша точно какво ще е защото ще ми запечатват тавана с гипсокартона :)
Прилагам една снимка отдолу ще ме извините но съм аматьор чертожник :)

Идеята ми беше да имам един хубав полилеи над кухненската маса, в кухенските шкафове ще има разни лунички и целия хол да е с лунички.
Лошото е че сега чета тук някои други статии и се чудя дали е добра идея тея лунички защото хола ми е супер тъмен - прозореца които е в ляво на снимката през целия ден няма капка слънчев лъч и е доста тъмно.
Дали да не сложа и полилеи в хола и в това средното 'помещение' което е разделеното от този трегер - да има 3-4 лунички все пак за малко поразчупено или целия хол с лунички?!
И разбира се какви да са луничките че грам идея си нямам но знам че има варианти :)
Мерси.

п.п.
това на чертеца което е с точиците е трегер по тавана към 30см.

Изображение
Строго индивидуално е всичко ти сам най добре ще решиш,ако се двуомиш между два варианта сложи и двата няма да е излишно/ако нямаш проблем с парите де ...но дали ще пуснеш още един кръг за лампа някаква се тая от финансова гледна точка/моят съвет колкото повече толкова по добре/
frisco - напреднал
Ясно щом двама човека ми казват, че няма да стигат луничките
правя както си мислех :) - в кухнята и в хола полилеи
и в това разтояние между трегера и тоя зъб преди кухнята 3 или 4 лунички
надлъжно разположени на др.ключ.

А да ви питам по-специализирано за тея 4 лунички какъв кабел да купя
утре че нямам идея, също и за 2-та полилеи - че моя ел.техник ми остави едни
кабели ама преди това нямаше да правиш гипсокартон и са къси
а искам да сложа по дълги утре да купя ама не ги разбрах какви са :))
смисъл за 2-та полилеи какви кабели и за тея 4 лунички какви да взема
че утре ми запечатват всичко :))
vk - специалист
Над масата (при кухнята) нещо такова http://www.denima2001.com/img_bitovo/914202_39.jpg
а при дивана и телевизора две тела от този тип (разположени горе на тавана, за да имаш височина и да не си удряш главата в полилей): http://www.denima2001.com/moderni_plafonieri.php
За луничките СВТ 2х1.5 мм2. Преценяваш къде ще са горе долу и го оставяш 50 см кабел над най близката. Когато затворят тавана си нарязваш отворите за луничките преди да са шпакловали, за да виждаш къде са профилите. На кабела монтираш трансформатор 150 вата ако ще слагаш крушки по 35 вата. От трафа до всяка луничка пускаш от същия кабел като промушваш кабела от дупка в дупка над картона. Ако слагаш вата това става трудно и е хубаво да сложиш кабелите от трафа до луничките предварително. Ако сложиш 50 вата крушки ще трябва да сложиш 2 трафа по 105 вата, но според мен не си заслужава, разликата в светенето не е толкова голяма. Ако ще захранваш луничките една от друга ще трябва да сложиш по дебел кабел- 2.5 мм2. За полюлеите СВТ 3х1.5мм2. Много дълго стана, дано съм се изразил разбираемо. Успех.
frisco - напреднал
Да правилно си се изразил щом те разбрах идеално :) чак сега можах да отговоря,
така и направих както каза и моя човек жичкаджията после го удобри - мерси :)
Аз лично съм привърженик на енергоспестяващите крушки и вкъщи използвам тези осветителни тела за хол. Работят както казах с енергоспестяващи крушки и това ми пести електроенергия с повече от 40% на година за осветление. Тези 3D Лампи наистина са евтини и могат да се сглобят в различни варианти.
hidrazin - майстор
Това, че в къщи си с китайски хартиени фенери и китайски енергоспестяващи ламби си е твой проблем.
На мен са ми по-ценни очите, отколкото някаква "икономия" от осветление. Ако не си забелязал - темата
е на повече от година.
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Помощ - осветление на хол" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: