Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте!
Искам да попитам по-компетентните от мен за съвет.

Вкъщи имам детска играчка, която приказва, пее, танцува. Работи с 3 батерии АА от 1,5V. И тъй като детето много се занимава с нея, сменям всяка седмица батериите.
Искам да я преправя и да я подкарам с адаптер. За целта имам универсален регулируем адаптер 220V променлив към прав ток в диапазона 3-12V.
Максималния ток, който консумира играчката е 0,7А, а адапторчето е с максимален изход 1,2А. Съответно за него имам и женска букса за корпус, която да монтирам на играчката. Дотук нещата ми са ясно, но оттук нататък започват питанките:

1. Мисля да вържа двата проводника от женската букса за двата полюса на батериите. + със +, - със -. Т.е. да направя паралелно свързване. Правилно ли е това?
2. Какво кабелче трябва да взема за тази играчка (моментна максимална консумация 0,7А)? Хем да е тънко и лесно да мога да работя с него, хем пък да не грее и да не се стопи.
3. Каква защита да направя на играчката? Имам предвид, че някой може случайно да вдигне напрежението на адапторчето от 4,5 на 6 или повече волта. Какво трябва да купя и как да го свържа.
4. Възможно ли е да се сложи някакъв превключвател на играчката, с който да се избира в какъв режим да работи - дали на батерии или на адаптор? Мисълта ми е, че може някой да е забравил батериите вътре и в същото време да включи адаптора. Тогава предполагам, че консумацията ще бъде поравно от адаптора и батериите.

Благодаря за съдействието!

P.S. Предполагам, че някой ще ми препоръча презареждащи се батерии, но не желая да се занимавам в случая с тях по обективни и субективни причини.
petar2kolev - специалист
Връзваш диагонално + в единия край и - в другия на батерийния отсек и даваш колкото може да работи играчката, тока няма да й дойде много, тя ще си консумира колкото й трябва, кабела на адаптера ще свърши работа - ако ще удължаваш, няма проблем за кабела. Да е удобен за пренасяне и гъвкав.
MamaMy - майстор
Ako ти е мило детето, не го прави!
Тия адаптери нямат никаква защита.
Ако е могло, производителя щеше да му сложи.
Днес минах през един магазин за ел.компоненти. Продавачът ми предложи да купя женска букса за адаптор с три крачета.
Едното краче е + (средата). А другите две играят минус. Като е включен адаптора в буксата, тогава + и - затварят веригата от адаптора. А когато буксата е празна, тогава минусът идва от батериите.
Хитро ми прозвуча и го купих.
Ще го тествам да видя какво ще направя.

EDIT: Направих го, всичко работеше перфектно на теста. Обаче... на китайците родителят от женски пол... :evil: Тъкмо монтирах и стегнах буксата и тя се разпадна на съставните си части. Язък за запояването и ще трябва да ходя да купувам нова.
ozaki - напреднал
А защо не си купиш едно зарядно за батерии и два комплекта батерии и да ги зареждаш? Детето ще иска ли да стои до контакта и да си играе? Не дай си боже да дръпне по рязко и да скъса кабела или да си вре ръчичките където не трябва...според мен не е добра идеята ти за адаптера.
Говото! Схемата е измислена и реализирана.
Двата източника на напрежение (батериите и адаптора) бяха свързани успоредно.
Вместо обикновена букса с 2 крачета, използвах такава с 3 - окъсяват се минусите, когато не е вкарана буксата на адаптора и тогава се черпи ток от батериите.

Възможности за бъдещ размисъл:
1. Защита срещу случайно обръщане на полюсите. Обикновено адапторите имат такова копче или пък самите накрайници могат да се завъртят.
2. Защита срещу по-високо или по-ниско напрежение, идващо от адаптора.

На мен дотук ми стигат знанията, някой по информиран ще каже как точно може да се реализират подобни защити.
hidrazin - майстор
Не прави глупости, ами си вземи акумулаторни батерии със зарядно. На контактите сложи такива неща:
http://junakastore.com/product/1386/pre ... ntakt.html
За малки деца е недопустимо използването на играчки с мрежово захранване.
От мен друг съвет няма да получиш.
:partyman:

Тема "Регулируем адаптор за детска играчка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: