Имам в наличност едножилен 4х2,5мм2. Ще свържа 2 жици за 0 и 2 жици за фаза. Кабела е около 8 метра. Въпроса е какъв ще е максималния ток, който може да поеме.
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikivd
- специалист
21 мнения в "кабел за захранване на ел. табло"
mladkal
- майстор

8метра ти стигат. Значи дори и да си купиш кабел от пет лева линейния метър за сумата от 40лева си го правиш с правилния кабел и сечение...
въпроси:
кабела ще е вкопан в стена
заринат в двора
висящ във въздуха на открити атмосферни условия
ще ахранва табло -ала какво.
какви са предвижданите от теб консуматори на изходният му край...
Тва дето си го мислиш най - много да ти подпали имота в един не до там радостен за теб момент...
Огън, ток и алкохол -не са за деца!
nikivd
- специалист
Мисля че това е прекалено. Аз няма да опъвам реотан
Нали за това си има предпазители, даже 2 бр. Единия е на таблото на Чез а другия е мой. По вашата логика всички по -стари къщи над 25 години трябва да се направи нова инсталация. Все пак за това има застраховки! Мислих да пусна тема в друг под форум, но се отказах. Най-вероято ще ми кажат да съборя къщата :Д :Д

В. Петров
- специалист
Правила за пожаробезопасно използване на електрически уреди и инсталации
Всяка година около 1/6 от пожарите в жилищни домове възникват вследствие на неправилно използване на електрическите уреди или инсталации.
При претоварване на електрическите инсталации ( включване на консуматори с мощност превишаваща значително оразмерената мощност за съответната инсталация) в проводниците започва да се отделя значително количество топлина, способна да възпламени изолацията на проводниците или други горими материали разположени в близост.
За предотвратяване на пожари от електрическите инсталации е необходимо:
- да се използват стандартни предпазители ;
- електрическите инсталации да са реализирани със стандартни и качествени проводници;
- мощността на включените в електрическата мрежа консуматори да съответства на оразмерената мощност на съответната мрежа;
- да се използват стандартни електро уреди.
Късото електрическо съединение се посочва като една от най-честите причини за пожар. При него през проводниците протича ток със значителна големина, който притежава електродинамично и топлинно действие, което води до възпламеняване на изолацията, а от там и до пожар. Най-често късото съединение се дължи на лошото качество на изолацията на проводниците.
Мерките за предотвратяване на къси електрически съединения са:
- да не се претоварват електрическите мрежи и съоръжения;
- да не се монтират проводници с лоша изолация;
- електрическите проводници и изолацията им да се пазят от механични повреди;
- изпълнението на връзките в електрическите инсталации да става със стандартни съоръжения (устерклеми и др.).
За недопускане на пожари от електронагревателни прибори е необходимо да се спазват следните изисквания:
- котлоните, ютиите, поялниците и другите нагревателни прибори да се поставят на негорими поставки;
- разстоянието от нагревателните прибори до горими материали да е най-малко 80 см.
- след приключване на работното време, котлоните и другите нагревателни уреди да се поставят на определените за целта места;
- важно условие за предотвратяване на пожари е след края на работния ден всеки работник да оставя пожарообезопасено работното си място.
© 2009 Министерство на вътрешните работи. Всички права запазени.
Всяка година около 1/6 от пожарите в жилищни домове възникват вследствие на неправилно използване на електрическите уреди или инсталации.
При претоварване на електрическите инсталации ( включване на консуматори с мощност превишаваща значително оразмерената мощност за съответната инсталация) в проводниците започва да се отделя значително количество топлина, способна да възпламени изолацията на проводниците или други горими материали разположени в близост.
За предотвратяване на пожари от електрическите инсталации е необходимо:
- да се използват стандартни предпазители ;
- електрическите инсталации да са реализирани със стандартни и качествени проводници;
- мощността на включените в електрическата мрежа консуматори да съответства на оразмерената мощност на съответната мрежа;
- да се използват стандартни електро уреди.
Късото електрическо съединение се посочва като една от най-честите причини за пожар. При него през проводниците протича ток със значителна големина, който притежава електродинамично и топлинно действие, което води до възпламеняване на изолацията, а от там и до пожар. Най-често късото съединение се дължи на лошото качество на изолацията на проводниците.
Мерките за предотвратяване на къси електрически съединения са:
- да не се претоварват електрическите мрежи и съоръжения;
- да не се монтират проводници с лоша изолация;
- електрическите проводници и изолацията им да се пазят от механични повреди;
- изпълнението на връзките в електрическите инсталации да става със стандартни съоръжения (устерклеми и др.).
За недопускане на пожари от електронагревателни прибори е необходимо да се спазват следните изисквания:
- котлоните, ютиите, поялниците и другите нагревателни прибори да се поставят на негорими поставки;
- разстоянието от нагревателните прибори до горими материали да е най-малко 80 см.
- след приключване на работното време, котлоните и другите нагревателни уреди да се поставят на определените за целта места;
- важно условие за предотвратяване на пожари е след края на работния ден всеки работник да оставя пожарообезопасено работното си място.
© 2009 Министерство на вътрешните работи. Всички права запазени.
hidrazin
- майстор
Мисля че това е прекалено. Аз няма да опъвам реотанГледай сега - ти питаш, ние ти отговаряме. Решението е твое. Също и отговорността
за последиците. Мен не ми дреме - една изгоряла къща с хората в нея повече или по-малко.
И какво? Пак ще пишат по новите 1-2 дена. Голяма работа!!!
Като си си решил как да го правиш, защо питаш тук? Никой във форума няма да носи отговорност за
грешните ти решения,
Успех!!!
Тема "кабел за захранване на ел. табло" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература