Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikivd - специалист
Имам в наличност едножилен 4х2,5мм2. Ще свържа 2 жици за 0 и 2 жици за фаза. Кабела е около 8 метра. Въпроса е какъв ще е максималния ток, който може да поеме.
докера - специалист
Предполагам е СВТ... като ги сдвоиш , ще се получи сумарно сечение на всяка двойка по около 5кв . Според таблиците излиза , че допустимия ток е около 50А .
mladkal - майстор
:?
8метра ти стигат. Значи дори и да си купиш кабел от пет лева линейния метър за сумата от 40лева си го правиш с правилния кабел и сечение...
въпроси:
кабела ще е вкопан в стена
заринат в двора
висящ във въздуха на открити атмосферни условия
ще ахранва табло -ала какво.
какви са предвижданите от теб консуматори на изходният му край...

Тва дето си го мислиш най - много да ти подпали имота в един не до там радостен за теб момент...

Огън, ток и алкохол -не са за деца!
nikivd - специалист
Кабела ще е под покрива минаващ около дървени греди. За консуматора не знам. Става въпрос за гараж. Какво ми потрябва да имам ток.
hidrazin - майстор
Кабела ще е под покрива минаващ около дървени греди.
[-X [-X [-X
Сега гледай и да го наковеш със скоби направо за гредите. Кабела задължително в метална
гофрирана тръба.
Изображение
:partyman:
nikivd - специалист
Мисля че това е прекалено. Аз няма да опъвам реотан :-D Нали за това си има предпазители, даже 2 бр. Единия е на таблото на Чез а другия е мой. По вашата логика всички по -стари къщи над 25 години трябва да се направи нова инсталация. Все пак за това има застраховки! Мислих да пусна тема в друг под форум, но се отказах. Най-вероято ще ми кажат да съборя къщата :Д :Д
darken_nz - специалист
Не съм голям спец, но не знам застрахователите нямат ли изисквания от към състоянието и отношението към обекта - пък, бил той и стар.
А едно нещо знам - лесно пари тия гущери не дават, но много лесно взимат. :-D
В. Петров - специалист
Правила за пожаробезопасно използване на електрически уреди и инсталации

Всяка година около 1/6 от пожарите в жилищни домове възникват вследствие на неправилно използване на електрическите уреди или инсталации.
При претоварване на електрическите инсталации ( включване на консуматори с мощност превишаваща значително оразмерената мощност за съответната инсталация) в проводниците започва да се отделя значително количество топлина, способна да възпламени изолацията на проводниците или други горими материали разположени в близост.
За предотвратяване на пожари от електрическите инсталации е необходимо:
- да се използват стандартни предпазители ;
- електрическите инсталации да са реализирани със стандартни и качествени проводници;
- мощността на включените в електрическата мрежа консуматори да съответства на оразмерената мощност на съответната мрежа;
- да се използват стандартни електро уреди.
Късото електрическо съединение се посочва като една от най-честите причини за пожар. При него през проводниците протича ток със значителна големина, който притежава електродинамично и топлинно действие, което води до възпламеняване на изолацията, а от там и до пожар. Най-често късото съединение се дължи на лошото качество на изолацията на проводниците.
Мерките за предотвратяване на къси електрически съединения са:
- да не се претоварват електрическите мрежи и съоръжения;
- да не се монтират проводници с лоша изолация;
- електрическите проводници и изолацията им да се пазят от механични повреди;
- изпълнението на връзките в електрическите инсталации да става със стандартни съоръжения (устерклеми и др.).
За недопускане на пожари от електронагревателни прибори е необходимо да се спазват следните изисквания:
- котлоните, ютиите, поялниците и другите нагревателни прибори да се поставят на негорими поставки;
- разстоянието от нагревателните прибори до горими материали да е най-малко 80 см.
- след приключване на работното време, котлоните и другите нагревателни уреди да се поставят на определените за целта места;
- важно условие за предотвратяване на пожари е след края на работния ден всеки работник да оставя пожарообезопасено работното си място.

© 2009 Министерство на вътрешните работи. Всички права запазени.
hidrazin - майстор
Мисля че това е прекалено. Аз няма да опъвам реотан
Гледай сега - ти питаш, ние ти отговаряме. Решението е твое. Също и отговорността
за последиците. Мен не ми дреме - една изгоряла къща с хората в нея повече или по-малко.
И какво? Пак ще пишат по новите 1-2 дена. Голяма работа!!!
Като си си решил как да го правиш, защо питаш тук? Никой във форума няма да носи отговорност за
грешните ти решения,
Успех!!!
nikivd - специалист
С Петров съм напълно съгласен. Аз питах колко ток може да издържи кабела без да грее. За да знам какъв предпазител да сложа. Ако има подходящ предпазител в началото на кабела, не виждам как кабел може да се запали.

Тема "кабел за захранване на ел. табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: