Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivan_ws - напреднал
Добър ден. Преди около година и нещо седнах да преправям абсурбатора си, от който дълго време бях изключително недоволен от силата му. Свалих оригиналния 120W мотор, който даже в спецификацията беше описан като 150W (явно търговски трик), преправих турбината и закрепих 1,5 KW мотор от една изхвърлена прахосмукачка (изненадващо е, колко МНОГО прахосмукачки се изхвърлят, просто защото собствениците им ги мързи да ги отворят и поизчистят). Та както и да е, направих някакво просто управление на предния фронт, фиксирах някакви степени и на последна го оставих на около 700-800W, което е доста задоволително, като въздухопоток. НО мотора е адски шумен. Дълго време мислих, че тези мотори са асинхронни променливотокови, до днес когато случайно ровейки се в нета подразбрах, че това са всъщност универсални ел. мотори, демек стават и за AC и DC (поправете ме ако греша). Източник: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Universalmotor_3.JPG И прочетох, че ефективността им е по-висока при DC, съответно при AC са по-шумни и нагряващи (топлината не ми е проблем). Питам запознатите с тези мотори: Има ли съществена разлика в шума, за да знам дали да слагам грец пред мотора или не си заслужава труда. Ще се радвам някой, който има опит с тези мотори да сподели. Благодаря
Junak - майстор
Тц, шума ще бъде почти същия. Турбината шуми много повече от мотора.
hidrazin - майстор
+1
Junak ти е казал правилно. основния шум идва от кофти турбини.
По-скоро те не са кофти, но са предназначени за друга работа (режим и показатели ).
Избора ти е крайно неподходящ. Между другото има много мощни прахосмукачки. Ако
вземеш мотор от такава ще трябва да си търсиш кифтетата залепени горе на ширма. :shock:
Пък шумът ще го чуваш в гаража, ако апартамента ти е на седмия етаж.
:partyman:
ivan_ws - напреднал
Тя турбината, че е шумна е шумна. Това, което се чудя е, ако намеря от някъде метална перка 110-120 мм, закрепя е на мотора и направо ги сложа в изходната тръба, която отива към комина, дали ще е по-добре. Да стане нещо като канален вентилатор. Говорих с един човек занимаващ се с климатизация и той беше скиптичен към идеята. Били създавали много ниско налягане перките, за разлика от турбините. Това е така, ама говорим за доста мощ зад перката, а и мен ми трява въздухопоток. Ако съвсем не ставаше така, самолетите нямаше да ползват витла, а торбини :D Вече въпроса е към съвсем друг тип специалисти де, ама познатите ми, които са завършили торбини и динамика на флуиди в ТУ, вдигат рамене #-o
hidrazin - майстор
самолетите нямаше да ползват витла, а торбини :D
Те самолетите отдавна си използват турбини.
Изображение

Вземи и си избери някой мотор:
http://www.4asti.eu/index.php?cPath=243 ... ba44a0793a
Не се занимавай с прахосмукачки.
Ако искаш да е на тръбата има канални вентилатори:
КАНАЛЕН ВЕНТИЛАТОР

:partyman:

Тема "Шум на универсален ел. мотор при AC и DC?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: