Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
galin56 - специалист
Здравейте,
Сега съм на тема ремонт на баня и тоалетната и разните вентилатори са с различни екстри. Примерно за тоалетната е добре да има таймер, а за банята датчик за влага. И при двата случая е добре да се пускат заедно с лампата. Тоест последователно на тях по тавана да пусна по един кабел до вентилаторите. Но тогава при гасене на лампите колкото и датчици да има в тия вентилатори, то като им спреш тока ще спрат да въртят(поне така си мисля че са направени де). Тоест трябва или да прекарам нови кабели до вентилаторите или по-удачен вариант е да има вграден таймер на самия ключ за лампата. Примерно отивам до тоалетна. Светкам, върша си работа, гася лампата и тя свети още 3 минути примерно (като целта е да свети заради вентилатора де).По същия начин и за банята, само че там като се къпя да свети по още 10 минути да речем. Има ли такива ключове, че аз не намирам из нета. Или ще трябва да се пускат директни кабели.
VLADO66 - майстор
Пускаш директна фаза до вентилатора и фаза от лампата плюс нула естествено.
galin56 - специалист
VLADO66 написа:
Пускаш директна фаза до вентилатора и фаза от лампата плюс нула естествено.
Е да де то по схема е така. Ама тая директна фаза трябва да я прекарам чак от ключа до вентилатора. Не е ли по-лесно с таймер в ключа за лампата. Няма ли такива?
galin56 - специалист
А може би наистина по-добрия вариант е да си пусна един мостовак с директна фаза до отдушника. Така и ще направя. Там ще го разделя за двата вентилатора по една фаза и така. Те се падат горе долу един срещу друг и за това е много важно да са с клапи.

Тема "Ключ за лампа с таймер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: