Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
2v6 - майстор
След последното увеличение на тока и спадането на цената на колекторите вече използването на фотоволтаичните колектори за битови нужди добива смисъл.
При цена 2 лв/Wp и дневна тарифа 0.2 лв/kWh изплащането на такъв колектор става за по-малко от 10 години :!:

Някой ползва ли фотоволтаичен колектор за загряване на бойлер?
lz1wvm - специалист
2v6 написа:
След последното увеличение на тока и спадането на цената на колекторите вече използването на фотоволтаичните колектори за битови нужди добива смисъл.
При цена 2 лв/Wp и дневна тарифа 0.2 лв/kWh изплащането на такъв колектор става за по-малко от 10 години :!:

Някой ползва ли фотоволтаичен колектор за загряване на бойлер?
Сбъркал си една десетична запетая.Така че изпащането,не става за 10 години,а за 100.
Относно дирекрното загряване на бойлер от ФВ колектор,имаше тема из интернет.Но мисля,че не беше ефективно.
hidrazin - майстор
Сбъркал си една десетична запетая.
То че не е много е ефективно е ясно.
И как разбра че е сбъркал? Дай да ти видим сметките.
Просто ми е интересно какво си заложил и как я докара до 100 години.
Нека приемем идеалният вариант, че успява да оползотвори цялата енергия от
панела без да използва акумулатори. Взимаме един панел 200W на цена 400 лева.
Би ли сметнал за колко време ще се изплати при тези условия?
:partyman:
lz1wvm - специалист
hidrazin написа:
Сбъркал си една десетична запетая.
То че не е много е ефективно е ясно.
И как разбра че е сбъркал? Дай да ти видим сметките.
Просто ми е интересно какво си заложил и как я докара до 100 години.
Нека приемем идеалният вариант, че успява да оползотвори цялата енергия от
панела без да използва акумулатори. Взимаме един панел 200W на цена 400 лева.
Би ли сметнал за колко време ще се изплати при тези условия?
Ами просто сметнах,че 10 години,имат малко повече от 100 месеца.А 1киловат е 1000 вата. :?
hidrazin - майстор
[-X Колега леко объркване сте направили с мощност и енергия.
Не е точно така. 1kWh е 1000 вата , но за един час. :yawinkle:
Все пак трябва да имаме не само мощност, но и енергия.
Пък тези месеци имат дни. Дните от своя страна имат часове на слънцегреене.
Нека направим някои съвсем груби сметки без да претендирам за някаква особена точност.
Приемаме , че в една година имаме 200 дена със слънце. Този панел примерно работи по
5 часа средногодишно на ден и дава по 200 вата. Сметката е :
200 дни х 0,2kW x 5 часа = 200 kWh
200kWh x 0,2 лв = 40 лева добив за една година.
Нататък е лесно. Панел от 400 лв се изплаща за 10 години.
Разбира се има доста условности. Никога не можеш да оползотвориш енергията на 100%.
Освен това дните със слънце, както и добитата мощност съм приел доста условно, но
доста близко до истината.
lz1wvm - специалист
Аз също направих доста груби сметки,и се извинявам за това.
Но в цената,освен панели,не видях да има включено,контролер,инвертор,акумулатори,консуматори и т.н.
hidrazin - майстор
Определено. По-нагоре писах, че това е без да включваме акумулатори в сметката.
Като няма акумулатори отпада голяма част от скъпата електроника. Ако го направиш по
истинския начин - с акумулатори, контролери, инвертори ...... и след 100 години няма изплащане. :-D
Тъкмо си си избил евентуално парите след примерно 20 години и неколкократни подмени на акумулаторите
и виж ти - те панелите ти взели, че умрели. С двата крака вътре.
Хората се лъжат като гледат големите ФЕЦ-ове. Там играта е друга. Всичко отива в енергийната система
и няма акумулатори. Пък и цената за изкупуване не е 20 стотинки, а отскоро малко повече. :lol: :lol: :lol:
Така им го турна правителството, че свят им се изви. По предварителни сметки трябваше да се избият
парите за около и малко над 5 години при първоначалната изкупна цена. На ново присъединените отрязаха
цената драстично и срокът за изплащане скочи над 10 години. Тези които имаха вече договори потриха ръце,
защото ще продължат да им изкупуват на високата цена. Да ама не - шибнаха им такса достъп и им прибраха
30-40% от печалбата. Та и за тях този срок скочи към 10-те години. :lol: :lol: :lol:
Фотоволтаиците да пълна глупост, поне за това за което ги използват сега. Това винаги съм го твърдял.
Трябва да си доста захлупен, за да решиш че от тях има сметка. Измислени са за съвсем други цели, а не да
се използват в енергетиката.
PCL82 - майстор
Светът се променя и енергетиката ще се децентрализира рано или късно колкото и да не им се иска на монополите. Пречката е единствено съхранението на енергията от ВЕИ. А цената им пада прогресивно. Ако сега се намират панели на цена 2лв/Вт пик то след някоя друга година цената ще падне на половина. Има стратегия освен това за пускане на ново поколение клетки с двойно по-висока ефективност-около 40% вместо сегашните 15-20%. Търсят се и нови полупроводникови материали.

В една система основните разходи са горедолу по равно за панели, инвертори и акумулатори. Акумулаторите могат да се избегнат ако получената енергия се ползва за синтезиране на метан и той се пуска в газопреносната мрежа. Тя има доста голям капацитет. Това е една от насоките на развитие в Германия в момента.

С развитието на електромобилността на пазара ще се появят достъпни батерии с голям капацитет, ниско тегло и намаляваща цена.

И малко данни:
В Испания годишно има около 2200 часа слънцегреене от които постъпват около 2200kWh/м2. Това е енергията дошла от слънцето от нея може да се усвои толкова колкото позволява ефективността на системата.
За Германия съответно тези числа са около 1000 часа и 1000kWh/м2.
В България имаме около 2000часа или 2000kWh/м2.

Както виждате числата в часове и kWh/м2. са едни и същи, защото това всъщност е едно и също число изразено по различен начин заради соларната константа от 1000W/m2.
hidrazin - майстор
енергетиката ще се децентрализира
Съжалявам, но в БГ целта е да се централизира енергетиката. Е, разбира се никой няма да го обяви публично.
Другото в поста също е хубаво като идея. Лошото е че винаги е било и за сега остава в сферата на "ЩЕ...",
това, което предвиждаш. Дано да греша.

Тема "Електрозахранване с фотоволтаичен колектор -слънчева батерия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: