• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pitankata00 - специалист
Първо искам да кажа че не разбирам много.
Ако искам да захраня един вентилатор 45W 220V с фотоволтаичен панел. Искам да попитам дали са ми рпавилни разсъжденията. P=U.I, тоест ако разделя 45W на 220V ще получа амперите 0,2А. Ако до тук логиката ми е вярна, означава ли че с инвертор като ТОЗИ
ще успея да захраня вентилатора. Тоест ще мога ли без акумулатор или трябва и акомулатор ?! Тази част е по-точно просто питане, за да с изясня някой неща.
В крайна сметка реших да използвам вентилатор от кола на 12 волта + акумулатор 12 волта, който да зареждам със PV. Тук въпроса ми е може ли PV директно да захранва акумулатора ?
DMN - майстор
pitankata00 написа:
Искам да попитам дали са ми рпавилни разсъжденията. P=U.I, тоест ако разделя 45W на 220V ще получа амперите 0,2А.
Точните ампери по тази формула може да получиш за активни товари(нагревател например). Вентилаторът не е активен товар, а индуктивен, във формулата трябва да присъства и фактора на мощността(в случая cos φ).
pitankata00 написа:
В крайна сметка реших да използвам вентилатор от кола на 12 волта + акумулатор 12 волта, който да зареждам със PV. Тук въпроса ми е може ли PV директно да захранва акумулатора ?
Колко амперчаса е акумулатора и какви са данните на панела?
pitankata00 - специалист
Акумулатора е 80 Ah
Вентилатора е 250W, 12V
Панел смятам да купя ей този: http://xpi.bg/%D1%81%D0%BE%D0%BB%D0%B0% ... -2983.html
Контролер: http://www.unicad.bg/steca_solarix_prs_spec.htm

Трябва ми да духа в една оранжерия от 11 на обяд до 5 следобед. Това е.
Последна промяна от pitankata00 на вт юни 27, 2017 1:21 pm, променено общо 1 път.
Andri01 - майстор
Сложи часовник: през деня работа на вентилатора,след 22 ч. заряд на акумулатора. Най-евтино и лесно изпълнимо.
pitankata00 - специалист
Andri01 написа:
Сложи часовник: през деня работа на вентилатора,след 22 ч. заряд на акумулатора. Най-евтино и лесно изпълнимо.
Разбирам, просто искам да го реализирам и за мое удоволствие.
pitankata00 - специалист
pitankata00 написа:
Andri01 написа:
Разбирам, просто искам да го реализирам със акумулатор и фотоволатичен панел за мое удоволствие.
DMN - майстор
Панелът, контролера, акумулатора - добре.
Но вентилатора ти е много мощен за тази система.
Панелът при идеални условия ще зарежда с 5.4А.
А вентилаторът с тази мощност ще ти дърпа около 20А - четири пъти повече отколкото дава панела.
Няма да станат нещата така както ги искаш.
pitankata00 - специалист
DMN написа:
Панелът, контролера, акумулатора - добре.
Но вентилатора ти е много мощен за тази система.
Панелът при идеални условия ще зарежда с 5.4А.
А вентилаторът с тази мощност ще ти дърпа около 20А - четири пъти повече отколкото дава панела.
Няма да станат нещата така както ги искаш.
Благодаря за инфото. Разбрах логиката. Ще коригирам нещата.
Само още нещо да попитам. Акумулатор 100 Ah 12V, означава че може да захрани консуматор 12V със 100 А за 1 час. Ако консуматора е на 220V и отново консумира 100 А и използвам инвертор колко време ще го захранва (говоря за идеаления случай за да разбера принципа) ?!
DMN - майстор
А иначе щом ти трябва работа на вентилатора само за през деня, може да се изключат от системата акумулатора и контролера, ще стане по-евтино.
Какво имам предвид:
Да се включи вентилатор директно към панела. Вентилатора обаче трябва да се подбере и съобрази с характеристиката на панела - най-вече тока - тока на панела да не превиши допустимия на вентилатора.
Така като има слънце, ще върти вентилатора, като има по-малко слънце, ще върти по-малко, като няма слънце няма да върти. Доколко този начин е удобен за оранжерия не мога да кажа.
pitankata00 написа:
Само още нещо да попитам. Акумулатор 100 Ah 12V, означава че може да захрани консуматор 12V със 100 А за 1 час. Ако консуматора е на 220V и отново консумира 100 А и използвам инвертор колко време ще го захранва (говоря за идеаления случай за да разбера принципа) ?!
А това не го мисли, щото не са точно така нещата.
:partyman:
pitankata00 - специалист
И аз мислих за вариант вентилатор + панел. Ще тествам и ще видя какво ще стане.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за PV панел и вентилатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: