• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vlad0 - специалист
Здравейте, вчера монтирах горният ред кухненски шкафове и уж бях отбелязал къде минават кабелите но нацелих един. Светна прилично, щетите не бяха големи - кабела не беше прекъснат но за по сигурно отрязах увреденият участък и свързах наново с клейморед/дано няма проблем така/. Въпросът обаче ми е защо не изключи предпазителя? Кабела е директен от таблото за готварската печка, в таблото е с предпазител 40А.
evil - специалист
Просто не мога да разбера защо масово се разбира че ако включиш един изправен електроуред в една изправна електроинсталация и ако уреда работи нормално без да пада предпазителя значи че предпазителя е добре подбран :lol:
40А*220V=8800W
Да не би кабелите на този токов кръг да са 6 кв мм че предпазителя ще разрешава на тях да се прикача 8800W консуматори ?
torbalan - Дървен философ
Или казано с други думи - ако само печка ще се включва в този кабел - 16А са достатъчни...

А не е изключил, защото вероятно тока не е стигнал достатъчно висока стойност за достатъчно дълго време, за да има възможност предпазителя да сработи... Или другия вариант е да си нацелил някое китайче, което само на външен вид прилича на автоматичен предпазител...
vlad0 - специалист
Благодаря за отговорите! Предпазителя е Legrand, купуван е от читав магазин и не би трябвало да е ментак. Да разбирам просто че системата не е оразмерена както трябва. Ел. инсталацията ми я прави приятел и по негов съвет, не спазвайки плана, заложихме по-големи предпазители... Както и да е, вече знам къде е проблема и ще ги подменя докато е време.

Поздрави!
То хубава работа, да си платил веднъж за проект, а после по съвет на приятел да не спазвате проекта...

После, ако се подпалиш някой ден, приятеля ли ще ти плати щетите и ремонтите?

Обаче въпреки всичко има нещо гнило в тая работа... Аз съм успявал да дам на късо 63 ампера АП, и въпреки всичко повреди по кабела нямаше, с изключение на самия връх на кабела, където укъсих...

Ако имаш възможност - тествай ги тези предпазители с някакви по-големи товари дали изобщо изключват.
fikata - майстор
vlad0 За твоя информация. Автоматичните предпазители освен по номинален ток,в твоя случай е 40А и за този консуматор е преоразмерен, се избират и по така наречената крива на изключване.
Т.е при едни и същи номинален ток и напрежение според вида на консуматора имат различни времетокови характеристики на изключване:
Крива В-магнитния изключвател сработва при 3 до 5 пъти номиналния ток
Крива С- при 5 до 10 .........
Крива D - при 10 до 14 пъти номиналния ток
В е при слаби токове на к.с.
С е при защита на кабели захранващи конвекционални съоръжения
D е при консуматори с висок пусков ток /ел.двигатели,трансформатори/
Тани - модератор
vlad0 за да не ти изключи предпазителя , има голяма вероятност да не сте направили типичното късо съединение, поради въртящото се стоманено свредло. Предполагам дори , че сте закачили само фазата , моля те дай повече подробности!

Торбалане , не знам с тебе ли спорихме веднъж относно мощността на печките , но моля ви спрете да подвеждате хората , гледайки само от собствената си камбанария! Не всички ползват печки Раховец, които се включват в контакт шуко!!! Какъв кабел би сложил на тази печка
Прикачен файл:
Pic 509.jpg
Прикачен файл:
Pic 507.jpg
това е само мощността на плота! Фурната е още толкова , защото има и вентилаторно печене!

Продължаваш ли да защитаваш тезата за 16А предпазител :?

ПП
Фиката е писал заедно с мен . Фика какъв кабел и предпазител би сложил за печка , на която не знаеш параметрите , защото все още не е купена , а тебе са те наели да проектираш и изпълниш инсталацията?
galin56 - специалист
Най-вероятно не си успял да окъсиш кабела. Колкото и да е голям предпазителя ако си укъсил кабела и пресветне както си описал ще падне на мига. Аз купих на скоро един апартамент и там таблото е със стари бущони, но автоматични(он/офф). И като дадох на късо без да искам падна главния на апартамента защото е по-бърз от тях (което не е добре де, ще трябва да се сменят явно).
Та мисълта ми е няма как да не падне ако си го окъсил. По-скоро сигурно си закачил само фазата и за това не е паднал бушона.
Не знам колко квадрата ти е кабела, за 40А трябва да е поне 4 квадрата, но ако на този кабел не пускаш едновременно много уреди и кабела не грее няма да имаш проблем и с този предпазител. При късо или авария пак ще сработи. Така, че може да минеш и без тия 7-8 лева които ще дадеш за нов. Е ако си навързал 3 разклонителя на тоя кабел тогава е добре да го смениш.
мухаха 6.3 КВТ печка :)

Ами то е ясно как се избира предпазителя - по максималната мощност...

Моята не е раховец, но 3.8 квт я устройват... 16 ампера падат, защото освен печката на същия предпазител е и микровълновата при мен и се случва понякога да пусна и двете, та наистина го смених с 25 амперов...
galin56 - специалист
Е то тия 6,4 квт ги пише на почти всички готварски печки. Но това е консумация при пуснати всички 4 котлона и фурна на макс. Кой нормален човек ще го направи.(Е освен кухните в ресторантите де).
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Въпрос за АП" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: