Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Тъй като при тока човек има право само на една грешка и съм бос в тази сфера, затова се обръщам към съфорумците.
Искам да монтирам едно проточно бойлерче Юнга (3,5 киловата). От стената имам 3 кабела - кафяв (фаза), сив (нула) и черен (земя). Вързах го, работи както трябва.
Тъй като обаче токът е голям и се притеснявам от този факт, искам да съм сигурен, че заземяващия кабел наистина е заземен, а не да е прекъснат някъде по веригата. Как обаче мога да го проверя това? С тестова лапма (свързана към фазата и земята) или някакси с мултицет?
gkamenov - специалист
Зависи от това как е направена инсталацията, дали е заземена, занулена и т.н. За да не изпадам в теории може да опиташ с мултицет:
1. Дали има напрежение между сивия и черния кабел. Напрежението е малко, от порядъка на няколко волта. Ако има, значи кабела е заземен до сградата ти. Ако няма, четеш по-натам....
2. Да измериш съпротивлението м/у сивия и черния кабел. Ако е малко (няколко ома), значи инсталацията е занулена със сигурност, но не се знае дали е заземена. В този случай може да опиташ да измериш за напрежение м/у черния кабел и нещо метално вкопано в земята, например водопровод. Ако има някакво напрежение, значи кабела е заземен, но това не е показателно. Дори да е само занулен, пак си ок.

Пак повтарям, всички зависи от това как е докаран тока до сградата ти от енергото, какво са направили те в трафопоста и какво е направено в таблото на сградата.
PCL82 - майстор
Съшо така е показателно колко е стара сградата?
Тази инсталация част от оригиналната инсталация на сградата ли е или е разширение?
Какво е качеството на монтажа и какви са защитите и материалите?
Ако е част от оригиналната инсталация и сградата не е много стара може да има и проект.

Трябва да се огледа инсталацията, таблата, да се замери качеството на заземяването/зануляването за да се каже, че е безопасно! Има ли дефектнотокова защита за 30mA в таблото?
Последна промяна от PCL82 на ср ное 07, 2012 5:18 pm, променено общо 1 път.
fikata - майстор
vorbis
Всичко,което са написали колегите е вярно,но ако след това,което прочете червеят на съмнението продължава да те гризе, най сигурното решение е да дойде електролаборатория с онзи уред,да сложи сондите на изводите и да ти кажат: "Добре е. И инсталацията и предпазителя ти" Даже и протокол ще ти дадат. Ама това се плаща.
боян - специалист
Toва,че кафявия е фаза не ми харесва и не че е опасно но просто си има правила при монтажа най-тъмния цвят да е фазата но както и да е.Дай малко инфо имаш ли ДТЗ колко е стара сградата нещата са относителни както са писали колегите отгоре.
БайТанас - специалист
Ако и тръбите до Юнгата са метални това е най-доброто заземление.
Junak - майстор
БайТанас написа:
Не давайте глупави съвети, особено, когато става въпрос за електрически ток. Водопроводните тръби не стават за заземяване.
БайТанас - специалист
Junak написа:
БайТанас написа:
Не давайте глупави съвети, особено, когато става въпрос за електрически ток. Водопроводните тръби не стават за заземяване.
И кой ти го каза това .
hidrazin - майстор
По-скоро ти трябва да обясниш кой ти е казал тази глупост, че стават за заземяване?
:partyman:
Junak - майстор
БайТанас написа:
Junak написа:
БайТанас написа:
И кой ти го каза това .
Еми прочети НАРЕДБА № 3 ОТ 9 ЮНИ 2004 Г. ЗА УСТРОЙСТВОТО НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ УРЕДБИ И ЕЛЕКТРОПРОВОДНИТЕ ЛИНИИ и може да разбереш

Тема "Проверка на заземяващ кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: