Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nanobanano - специалист
Здравейте.Взех си прожектор(500 вата) с фотоклетка като помежду си са свързани фабрично,но не знам дали е вярно понеже в упътването са малко по друг ред.Снимал съм как са свързани.Кой цвят трябва да свържа към обикновен щепсел само с 2 кабела и ще си седи постоянно включен в контакта като може да и да се вади ако се наложи,но рядко?Въпроса е да не бие ток по корпуса... Смятам да му сложа това щепселче.Ще има ли проблем ако се обръща пък и как да разбера как да е обърнат и ще си го маркирам за да не го обръщам?

Изображение

Изображение
fikata - майстор
Корпусът е метален и е предвидено зануляване/заземяване/.Използвай трижилен кабел и щепсел шуко. Захранването е означено и с букви и по цветове: L фаза/кафяв/, N нула/син/, мястото на защитния проводник също е означено.
nanobanano - специалист
Ами аз ся съм си прекарал кабела (трижилен) и съм свързал от единия край до това положение :
Изображение
Мислих да свържа само двата защото така или иначе контактите едва ли са направени за трижилни.Сега ще потърся такова щепселче но не разбирам кое е фаза кое нула на щепселчето,така че ако може само да кажеш кой цвят с коя част на щепселчето да свържа.Сега ще намеря щепселчето и ще снимам от вътре...
fikata - майстор
Мислих да свържа само двата защото така или иначе контактите едва ли са направени за трижилни.Сега ще потърся такова щепселче но не разбирам кое е фаза кое нула на щепселчето,така че ако може само да кажеш кой цвят с коя част на щепселчето да свържа.Сега ще намеря щепселчето и ще снимам от вътре...
Контактите ти може да захранени и с двужилен кабел/не с трижилен/, но е нормално да се занулени.,т.е защитните пластини на контакта да са свързани с нулата - тогава контактът е занулен. Ако това е така,няма значение как ще мушнеш щепсела шуко с трижилния кабел в контакта. Важното е третото жило на кабела за консуматора да е свързано със страничните защитни пластини на щепсела, а другия край на същото жило да се свърже в прожектора на клема обозначена за защитен проводник- жълто зеления- проводник
nanobanano - специалист
Ок,значи намерих си шепсел.Сега така правилно ли е да се свърже?
Изображение
fikata - майстор
Правилно е. А провери ли контакта ти да ли е занулен?
nanobanano - специалист
Ами не знам как се проверява дали е занулен.Свързвам така и това е.Благодаря много за помощта!
fox_vt - майстор
Със мултицет или пробна лампа допираш една от страничните пластини а със другия край първо в едната после в другата дупка- в едно от двете положения трябва да има ток,това значи че контакта ти е занулен.Ако нямаш мултицет и пробна лампа като свържеш прожектора провери със фазомер на корпуса дали има ток при двете положения на щепсела.
nanobanano - специалист
Здравейте пак.Прожектора си работи без грешка от тогава,но сега имам ново питане.
Искам за зимния период да го направя нормален прожектор без да използвам сензора,като пролетта пак ще си го свържа както трябва.Мисълта ми е мога ли само да пусна едно кабелче от кафявия към червения на тази снимка
или ще има проблем със сензора?
Изображение
fikata - майстор
Разкачи трите проводника/червен кафяв и син/ към фоклетката.
Свържи двата бели проводника/ с белия шлаух/,които водят към лампата с кафявия и синия проводници от захранващия кабел.
Запиши си как са били свързани проводниците преди това за да не се чудиш напролет.

Тема "Свързване на Прожектор с фотоклетка(фабрични)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: