Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Интересно ми е колко е максималната "мощност" (волтаж и ампераж), която е безопасно да мине по един далекопроводен кабел ?

Например знам, че нормалното натоварване на един кабел в жилищна ел. инсталация е не повече от 1.5 KW на 1 мм2 кабел.

ЕДИТ:

Та, по тази логика при 1.5 МW консумирана енергия от например един малък град, задължително ли е далекопроводите, които захранват това градче да имат 1000 или поне 500 квадрата общо сечение ?

Или по-точно казано, каква горе долу е зависимостта между електричеството течащо по даден проводник и максимално допустимата му температура ?
Последна промяна от Cyrax на пет ное 16, 2012 12:36 am, променено общо 4 пъти.
todortv - майстор
На какво напрежение?
Какво е обикновен далекопроводен кабел?
diss - специалист
Cyrax написа:
Интересно ми е колко е максималната мощност, която е безопасно да мине по един обикновен далекопроводен кабел.

Например знам, че нормалното натоварване на един кабел в жилищна ел. инсталация е не повече от 1.5 KW на 1 мм2 кабел.
За какъв точно кабел говорим???
Ако е за далекопровод уточни за какво напрежение питаш: 6KV, 20KV, 110KV, 220KV, 400KV, 750KV макар, че не виждам голям смисъл във въпроса?
petkomz - специалист
diss написа:
не виждам голям смисъл във въпроса?
Има смисъл- да пипам или да бегам! :-D
Junak - майстор
petkomz написа:
diss написа:
не виждам голям смисъл във въпроса?
Има смисъл- да пипам или да бегам! :-D
Нема смисъл да пипаш - на полвин метър и си крушка
diss - специалист
На 400 KV от метър-метър и половина разстояние те прави въглен.
750 KV вече е друга бира, не случайно се проектират доста по-високи. Наще умници 750 kV-вия го направиха 400KV. :vom:
Хахах. Стига, бе. Не съм от братята. :D Както написах и в предишната тема, имам само основни знания свързани с електричеството, но тръгнахме да спорим с едни приятели (също абсолютни лаици като мене, ама знаете как е като седнете на маса) и се опитвам просто да си обясня някои неща.

Просто не мога да схвана каква е зависимостта между напрежението, мощността която черпят консуматорите и температурата на самия проводник, който доставя електричеството.

Единственото, което знам е, че в домашната ел. мрежа, не е добре да се пуска уред над 1.5KW/h, на 1 квадрат проводник. Т.е. при по-голяма мощност на уреда самият проводник, който доставя електричеството явно ще се нагрее прекалено много и много бързо ще даде фира. Даже при крайни случаи може самата инсталация да се подпали.

И оттам тръгнах да смятам, че щом 1.5 KW/h мощност изискват поне 1 квадрат проводник, то да речем за едно малко градче с 500 жилища, което черпи да речем 1.5 МW/h енергия, ще трябва далекопроводите, които го захранват с електричество да са със сечение поне 1000 квадрата. Т.е. проводник с диаметър към 3.6 см или по-реалистично около 3-4 жици с дебелината на човешки пръст.

Та, разсъжденията ми звучат сигурно много смешно на някой електроинженер, но ми е интересно дали има някаква логика в размислите ми. :)
Иначе ми е достатъчно ясно какво се получава, когато се доближиш до далекопроводен кабел. ;)

http://www.youtube.com/watch?v=NXuJfc1T ... 2F31ACD387

Между другото предупреждавам всички лица със сърдечни или психични проблеми да не гледат видеото !!!

diss, то между другото точно затова на далекопроводните кабели слагат онези порцеланови панички, нали ?!? Колкото по-голямо е напрежението, толкова повече панички, за да не отива електричество към земята, през самите стълбове.
fox_vt - майстор
Cyrax написа:
Интересно ми е колко е максималната мощност, която е безопасно да мине по един обикновен далекопроводен кабел.

Въпроса наистина е безмислен мощността е произведение от тока и напрежението,но според това което си мислиш че знаеш за 1кв/мм проводник издържа на 1500 вата мощност.Като имаш предвид че далекопровод от 400KV е към 20мм в диаметър че и повече сам си сметни колко може да устиска ако го приложиш към както казваш жилищна ел инсталация :-D

пп понеже си ме изпреварил ще ти кажа че има значение колко е напрежението-щото примерно 400KV като се смъкнат на 380/220 в тока става доста.Или по просто казано при примерно 4квадрата кабел за един електрожен тока е един но от другата страна вече достига 160-200А.Малко объркано го написах дано ме разбереш.
diss - специалист
Cyrax написа:
diss, то между другото точно затова на далекопроводните кабели слагат онези порцеланови панички, нали ?!? Колкото по-голямо е напрежението, толкова повече панички, за да не отива електричество към земята, през самите стълбове.

Точно така, казват се изолатори.

Тема "Относно далекопроводни кабели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: