Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kalin72 - майстор
С какъв припой се запояват Ni-Cd акумулаторни батерии? Имам една безкабелна прахосмукачка, на която й подменям акумулаторите, 4 батерии по 1.2 волта. Опитвам да запоя към тях малки метални шини/кабелчета, ама тинола не хваща. Идеи с какво мога да го направя качествено? Поялника е 175 ватов индукционен Райдер, ако има значение...
vvventsi - специалист
kalin72 написа:
С какъв припой се запояват Ni-Cd акумулаторни батерии? Имам една безкабелна прахосмукачка, на която й подменям акумулаторите, 4 батерии по 1.2 волта. Опитвам да запоя към тях малки метални шини/кабелчета, ама тинола не хваща. Идеи с какво мога да го направя качествено? Поялника е 175 ватов индукционен Райдер, ако има значение...
Първо почисти хубаво батериите и ги калайдисай на мястото на спойката, после калайдисай кабелчетата и после само допираш кабелчето нагряваш докато се разтопи калая и слее с този на батериите,аз така запоявам батерии!
докера - специалист
С флюс пробва ли ?
С тинол няма да стане .....
kalin72 - майстор
Да, пробвах и с флюс...ще видя утре кое как, че сега ме заболяха очите да се дзверя :)
Благодаря за идеите :)
fox_vt - майстор
Принципно не се запояват а се прави точкова заварка.А понеже малко хора имат такава машинка запояването става със флюс за желязо,ако не ти се занимава да си купуваш тоно такъв флюс става и с аспирин малко гадно мирише но е отличен.И преди всичко обаче се остъргва хубаво със шкурка или ножче там където ще запояваш.И най важното трябва да си бърз не повече от няколко секунди задържане на поялника иначе батерията дава фира.
MamaMy - майстор
А някои батерии са с алуминиев корпус. С поялника взривих само една, но с точкова заварка пробих 3. Много съм добър :-D
hidrazin - майстор
MamaMy, пробвай с лазар - "Лазаре, ела да запоиш пустата му и батерия!"
:partyman:
Последна промяна от hidrazin на пет ное 23, 2012 1:05 am, променено общо 1 път.
MamaMy - майстор
Оказва се, че много мощност също не е добре. Ще трябва да направя таймера от 0,01 до 4 секунди. Тия дребните пластини ги прави на решетка :rolleyes:
pipilica - майстор
Пробвай с нож да изчегърташ малко от покритието на корпуса дето ще запояваш обикновено тинола хваща добре на изчегъртаното. Казвам ти от опит винаги чегъртам когато запоявам батерии. Може да ползваш колофон или друга паста за запоявене.
diss - специалист
калине от къде си? Ако си от София отиди на бул. "Рожен" 80. Хората имат всякакви припои и ще ги дадат акъл професионален при това. Никела не е лесен за запояване.
Освен чрез запояване, когато то е енвъзможно процедурата се прави със специално лепило. Първо очистваш хубаво детайла от окиси и мръсотии и обезмасляваш. Калайдисания край на проводника намазваш с лепило БФ-2. Притискаш с горещия поялник за 5 секунди. Като изстине капваш малко епоксидно или подобно лепило отгоре и си готов.

Пак ти казвам обаче, има си специални припои за никел и кадмий. Ако не можеш да отидеш на адреса ще ти дам телефон .

Тема "Запояване на акумулаторни батерии-как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: