Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте, търся нормално затворен контактор който да се отваря при подаване на сигнал и да остане отворен докато не го затворя механически. Искам да го ползвам за електропещ като предпазна верига която да изключва пеща в случай на авария.

Благодаря предварително
KingLin - майстор
Не ти трябва контактор а си има такива специални МХ изключватели които са добавка към препазител. Има ги с различно управление от 12 до 400 V. Даже сега ще видя дали не мога да ти изровя нещо от каталог...

http://dreams-bg.com/elektro/el/file_640_bg.pdf

Ако кажеш с какво подаваш сигнала може да измислим и нещо с контактор само трябва да дадеш инфо
gogo7777 - майстор
Е какво му е на контактора. Повечето контактори иман и НО и НЗ контакти. Щом ще е за пещ, предполагам, че мощността и е не по-малко от 4-5 кВт, то контактора си е за предпочитане :-D . Този например http://www.cablecommerce.bg/shop/bg/pro ... -2620-0019 ако не е проблем при спирането на тока.
Но кажи по-конкретно от какво искаш да се предпазиш, каква авария предполагаш, че може да стане :shock: .
KingLin - майстор
Нищо му няма на контактора но той предполага по-добра автоматизация а човека иска механично да включва системата след авария. Точно за тази цел са измислени тези изключватели които направо ти свалят палеца на автоматичния предпазител и после щеш не щеш отиваш да го дигнеш ръчно. По големите промишлени сгради във всички табла за обслужване на помещения с газ задължително се предвиждат такива които се управляват от газ сигнализатори. Да не говорим че е хубаво човек и в къщи да си сложи такива джаджи ако готви и се топли на газ.
hidrazin - майстор
Автоматизация - хубаво. Ама що му е да дава стотина излишни лева? Ако използва контактор с нормално отворени
контакти и самоподдръжка а датчика я прекъсва няма ли пак включването да е механично? Нали ще трябва да натисне
копчето за да го включи наново? :wink: Този начин е по-сигурен защото няма да чакаш нещо да ти подаде напрежение,
за да изключи а просто трябва само да се прекъсне веригата за малко - примерно биметален или някакъв друг механичен
датчик с един нормално затворен контакт. :? Пък и нека си оставим АП-то да си върши работата и не го товарим с допълнителни
задачи.
:partyman:
KingLin - майстор
Както можеш да се увериш от първия ми пост не съм отрекъл контактора - но без повече инфо от страна на питащия можем само да показваме кой колко знае без да дадем конкретен отговор. За това и съм попитал с какво ще подава сигнала за авария и ако става да му подам схема за контактор. Това е. Сега чакаме човека да каже.
ben84 - специалист
hidrazin написа:
...
+1
И не ми се връзва в едно изречение "предпазна верига" и "нормално затворени контакти" :partyman:
a_stoev - майстор
Няма такова животно "нормално затворен контактор". Името му предполага нормално затворени силови контакти, а такива никой не ползва.
По горе ти казаха две решения, едното е да сваляш защитата - аз съм ползвал такова за аварийния защита на подемник. По елементарния е да прекъсваш оперативното на контактора. Все пак тази пещ нали се пуска и спира от някъде? Надали е директно за щепсела?
diss - специалист
Колега Стоев, има контактори с н.з. силови контакти, има и комбинирани с н.о. и н.з. силови контакти. Използват си се доста често в промишлеността.
VLADO66 - майстор
diss написа:
Колега Стоев, има контактори с н.з. силови контакти, има и комбинирани с н.о. и н.з. силови контакти. Използват си се доста често в промишлеността.
http://www.elektromarket.eu/bg/product/1109.html

Тема "Търся норм. затворен контактор който да се отваря при сигнал" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: