Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
preslav - майстор
Здравейте!
Прекалено щуро ли е да си изключим "зелената енергия" от сметките за електричество, като сами си я произвеждаме?
Въпросът ми е съвсем условен, но днес се замислих как биха изглеждали нещата ако сам си произвеждам ток за отопление и топла вода.
Идеята е следната - монтирам си фотоволтаик на покрива, никакви преобразуватели, никакви акумулатори - когато има слънце ползваш, когато няма дърпаш от мрежата. Примерно през лятото панелът директно храни нагревател на бойлера, през зимата директно някакъв отоплителен уред.
Някой ще се наеме ли да пресметне какво е съотношението между цената на икономисаната "зелена енергия" и собственоПАНЕЛНО произведената такава?
hidrazin - майстор
Аз съм смятал. Съотношението е умопомрачително и разбиващо ........ собствения ти джоб.
Виж ако някой ти подари или си откраднеш соларни панели ... То сега ги нацвъкаха навсякъде
с надеждата да изплющят котето у въздуха, ама ... :lol:
:partyman:
fbr - майстор
hidrazin написа:
То сега ги нацвъкаха навсякъде
с надеждата да изплющят котето у въздуха, ама ... :lol:
Да не си им на мястото, че се набълбукаха с кредити за тези солари, и сега въртят сучат, търсят какви ли не врътки, да се върне старото положение.
hidrazin - майстор
Знам и не съм им на мястото ама съм на първи ред в театъра. :lol:
Щото такова ни е правителството (по-точно едно старо правителство някъде към 2004г.,
което си планира дългосрочен план за източване на държавата). Сега им го турнаха, ама
покрай тях изгоряха и честни хора. Доста банки ще се сдобият със собствени ФЕЦ-ове,
независимо дали искат или не. Тъпа история.
moimoimoi - майстор
в момента незнам колко точно е цената ама преди година беше около 3.3лева за ват,т.е. 3300лева за киловат,като в тази цена освен панели оборудване сигурно е включено и цена на земя,бюрокрация,и такси
другото което е че за тоя 1 киловат ще ти трябват 20 квадрата място
и инвестицията ще ти се възвърне след минимум 7-8 години
Последна промяна от moimoimoi на съб ное 17, 2012 9:29 pm, променено общо 1 път.
preslav - майстор
hidrazin написа:
Знам и не съм им на мястото ама съм на първи ред в театъра. :lol:
Щото такова ни е правителството (по-точно едно старо правителство някъде към 2004г.,
което си планира дългосрочен план за източване на държавата). Сега им го турнаха, ама
покрай тях изгоряха и честни хора. Доста банки ще се сдобият със собствени ФЕЦ-ове,
независимо дали искат или не. Тъпа история.
Т.е. по-изгодно е да си плащаме надбавките за "зелена емнергия" отколкото да си я произвеждаме сами? Някакви по-конкретни изчисления, примери и т.н.?
hidrazin - майстор
И как я виждаш тази работа? Какъв е механизма по който смяташ да си я "изключиш" ?
Каквото и да си сложиш на покрива пак ще си плащаш надбавката. Тая работа с директното
използване на енергията от фотоволтаика направо я забрави.
Дори и да продаваш тока, който правиш избиването на цената отива в областта над 10 години.
Каква надбавка, какви пет лева. Те тези дето произвеждат за да продават сега им се реве,
пък ти за една добавка се косиш.
lz1wvm - специалист
Еми за сега е по-евтино да си я плащаме.
Какво имаш предвид,захранване на отоплителен уред през зимата.Най вероятно акумулираща печка,за да може да топли и вечер.Ако печката е 4 киловата,ще ти трябват минимум 12 киловата панели,за да има някакво затопляне през зимата.Но може да мине и седмица,без да ти стопли печката.Зима е....няма слънце. :lol:
Ти сметни колко пари са и кога ще си върнеш инвестицията.
vk - специалист
Аз фото-волтаика ще го призная като ми докара 10 стoтинки на Kw-себестойност.
засега е още рано , мисля че поне 10-12 години има още да минат , та да видим какво ще излезе.
lz1wvm - специалист
А може и след 10 години ЕРП-тата да искат левче за киловат.

Тема "Идея да си изключим "зелената енергия" от сметките за ток" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: