Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tottenham - специалист
Колеги предстои ми изграждане на нова ел. инсталация в жилище. Дайте идеи и препоръки за неща, които следва да има инсталацията. Какво да изискам от майстора, който ще е изгради ? В сградата инсталацията е 3 проводна.
1, какви ДТЗ да ползвам и на кои кръгове (бях чул, че на контактите, в който се ползват компютри често сработвали ДТЗ и затова те не се вкл. към ДТЗ)? Примерно за осветлението знам, че не се монитрат ДТЗ. А за големите консуматори (фурна, пералня) се поставяло по една ДТЗ за всеки уред?!
2, Каква марка прекъсвачи и ДТЗ да ползвам?
3,исталацията с многожични кабели ли да е изградена?
4,Цялата инсталация ли да е изградена с 3 проводни кабели или за някой кръгове може и 2 проводни?
5, Предполагам, че за многожичните кабели се ползват проводници тип ШВПС?
6, Имам 4 преградни стени с Гипсокартон, на който мисля да има контакти, в тази връзка кабелите който се полагат в гофрето в стената същите ли са или друг тип?

водя се от желанието да не се допускат грешки, които впоследствие ще трябва отново да се коригират. И не мога да се доверя на някой си майстор, който за да си улесни изграждането на инсталацията ще ползва удобни нему тип кабели и т.н. Затова се обръщам към всички вас.
Благодаря ви предварително.
hidrazin - майстор
Ами защо не вземеш малко да прочетеш из форума? Няма смисъл да се дъвчат едни и същи неща обсъждани многократно. Има си и търсачка горе, в дясно.
За многожичните кабели малко сме говорили тук:
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... B&start=20
За ДТЗ-тата има закована цяла тема в началото на форума:
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=11&t=680
Прочети, изясни си нещата и тогава задай по-конкретни въпроси.
Не знам защо чакате всичко да се даде смляно и на готово без да си направите труда малко да прочетете.
:partyman:
fikata - майстор
Колеги предстои ми изграждане на нова ел. инсталация в жилище. Дайте идеи и препоръки за неща, които следва да има инсталацията. Какво да изискам от майстора, който ще е изгради ? В сградата инсталацията е 3 проводна.
Колега,нова инсталация с форумни мнения не се изгражда. ЕЖК каза.С цялото ми уважение към колегите тук, които ще дадат съвети.Едно е да даваш мнения,друго е да носиш отговорност за тях.
Намери си кадърен проектант и на базата на архитектурната подложка и твоите намерения и неговите съвети за консуматори,инсталирана мощност да ти направи едно проектче.
Стойността на проекта се изплаща във времето със сигурността му и отговорността на подписа на проектанта.
Така отпада и пазарлъка с майстора какво ти искаш,пък той да те убеждава,че така не може да го направи.
Какво да изискам от майстора, който ще е изгради
dyaneff - майстор
След като има жилище, значи тази сграда има и ел. план.

Тема "нова ел. инсталация - въпроси и съвети!?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: