Купих си печка за банята Tesy, тъй като понякога отсъствам по цяла седмица и използването на газовото отопление е неикономично, а като се прибера вечер ми е студено в банята. Нямам контакт в банята, и искам да премахна фабричния кабел, да сложа по-дълъг, през отвора за пералнята да го вкарам в килера, и оттам после как да го свържа? С ключ за бойлер или с щепсел? Ключа за бойлер би бил добре, за да не дърпам всеки път въженцето. Ако използвам такъв ключ, кое да прекъсна? Инсталацията ми е двуппроводна. ( Знам, че ще загубя гаранцията като я разглобя , но струва 36лв).
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dimitar.z
- специалист
10 мнения в "Свързване на печка за баня в банята"
PCL82
- майстор
Първо трябва да си наясно къде са безопасните места където можеш да поставиш печката. В българското законодателство не съм срещнал точни изисквания, затова ще ти кажа как е по DIN стандарт. Виж картинката най-долу. Трябва да се ориентираш към най-отдалечената зона 3 (Bereich 3).
http://www.kabelbausachsen.de/lexikonV.html
Значи безопасно можеш да поставиш печката на разстояние мин 60см от душа, ако има душово корито или вана. Ако водата се излива на пода ще трябва и по-далече, така, че да не е възможно опръскване.
Кабелът може да върви хоризонтално под тавана в зоната на розовата ивица на картинката и да се спуска вертикално към уреда, като влиза отдолу му.
Не знам каква ти е печката. Има такива като радиатори/конвектори, които се закачат ниско има и лъчисти нагреватели, които се закачат високо под тавана.
При всички случаи захрани уреда трипроводно от контакта на пералнята, със същия вид кабел, като оригиналния (вероятно швпс), ако ще е със щепсел или СВТ или NYM-J ако е неподвижна инсталация. Кабелът прикрепяш така, че да не се мокри от стичаща се вода и конденз. Най добре е кабелът да мине отвън на банята и само късо парче да стига до печката. Връзката към контакта може да стане с щепсел и нов двоен контакт, ако мощността е малка- да кажем до 1000Вт. Ако е повече бих извел от контакта или разклонителна кутия постояннен кабел с двуполюстен ключ. Двуполюстният ключ прекъсва фазата (кафява/черна) и работната нула (синя) и по никой начин не прекъсва защитния проводник (жълто зелен).
Важно е как ще направиш връзката между комбинираната нулата на инсталацията и синия и жълто-зеления проводник на кабела. Това трябва да са две независими връзки една след друга, като първо е отклонението на защитния проводник, а след него е отклонението за работната нула (защитната функция е с приоритет пред работната!). Ако ги свържеш заедно под една и съща връзка, рискуваш при разхлабване на връзката да има фатални последици.
http://www.kabelbausachsen.de/lexikonV.html
Значи безопасно можеш да поставиш печката на разстояние мин 60см от душа, ако има душово корито или вана. Ако водата се излива на пода ще трябва и по-далече, така, че да не е възможно опръскване.
Кабелът може да върви хоризонтално под тавана в зоната на розовата ивица на картинката и да се спуска вертикално към уреда, като влиза отдолу му.
Не знам каква ти е печката. Има такива като радиатори/конвектори, които се закачат ниско има и лъчисти нагреватели, които се закачат високо под тавана.
При всички случаи захрани уреда трипроводно от контакта на пералнята, със същия вид кабел, като оригиналния (вероятно швпс), ако ще е със щепсел или СВТ или NYM-J ако е неподвижна инсталация. Кабелът прикрепяш така, че да не се мокри от стичаща се вода и конденз. Най добре е кабелът да мине отвън на банята и само късо парче да стига до печката. Връзката към контакта може да стане с щепсел и нов двоен контакт, ако мощността е малка- да кажем до 1000Вт. Ако е повече бих извел от контакта или разклонителна кутия постояннен кабел с двуполюстен ключ. Двуполюстният ключ прекъсва фазата (кафява/черна) и работната нула (синя) и по никой начин не прекъсва защитния проводник (жълто зелен).
Важно е как ще направиш връзката между комбинираната нулата на инсталацията и синия и жълто-зеления проводник на кабела. Това трябва да са две независими връзки една след друга, като първо е отклонението на защитния проводник, а след него е отклонението за работната нула (защитната функция е с приоритет пред работната!). Ако ги свържеш заедно под една и съща връзка, рискуваш при разхлабване на връзката да има фатални последици.
drastar
- специалист
Здравейте,
това трябва да се спазва в Белгия, ако ги спазвате няма да имате никакви проблеми и в БГ
http://www.vincotte.be/data/PDF/fr/2007 ... itgave.pdf
гугъл превежда сносно
ПП по твоят проблем 13,14 и 15 страница
това трябва да се спазва в Белгия, ако ги спазвате няма да имате никакви проблеми и в БГ
http://www.vincotte.be/data/PDF/fr/2007 ... itgave.pdf
гугъл превежда сносно
ПП по твоят проблем 13,14 и 15 страница
dimitar.z
- специалист
Печката е този модел: http://www.tesy.com/bg/products/otoplit ... qh_01_180/
Ще я монтирам нависоко, като отстоянието от душа е поне 2м. Дотам със сигурност не достигат водни пръски, само конденз може да има. Все пак смятам, когато някой се къпе, да бъде изключена ( страх лозе пази). Оттам кабела ще се спусне надолу в ъгъла и ще влезе в килера през отвора за пералнята.
Инсталацията е двупроводна, но контакта за пералнята е занулен, както всичките контакти вкъщи. Ще потърся от тези ключове за бойлерите, за да мога да я изключвам.
Ще я монтирам нависоко, като отстоянието от душа е поне 2м. Дотам със сигурност не достигат водни пръски, само конденз може да има. Все пак смятам, когато някой се къпе, да бъде изключена ( страх лозе пази). Оттам кабела ще се спусне надолу в ъгъла и ще влезе в килера през отвора за пералнята.
Инсталацията е двупроводна, но контакта за пералнята е занулен, както всичките контакти вкъщи. Ще потърся от тези ключове за бойлерите, за да мога да я изключвам.
dimitar.z
- специалист
Свързах я, използвах такъв ключ за бойлер -но не мога да разбера защо лампичката свети постоянно и при ON и при OFF.
Прекъснал съм фазата и нулата през ключа, за зануляването си има отделна клема в ключа и не е прекъснато.
untitled.JPG (24.75 KиБ) Видяна 5000 пъти
Прекъснал съм фазата и нулата през ключа, за зануляването си има отделна клема в ключа и не е прекъснато.
Прикачен файл:
untitled.JPG (24.75 KиБ) Видяна 5000 пъти
PCL82
- майстор
jekasus написа:Нулата не я прекъсвай с ключа.Човекът е написал как го е напрвил трипроводно, прекъсва само работната нула, а не защитната. Всичко си е наред.
dimitar.z написа: Прекъснал съм фазата и нулата през ключа, за зануляването си има отделна клема в ключа и не е прекъснато.Прикачен файл:untitled.JPG
Тема "Свързване на печка за баня в банята" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература