Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bikerider_ - специалист
Казусът е следния. Сменям ключове за лампи в стара къща с ключове с wifi управление. Ключовете ми работят само с фаза. Смених 3 бр. На 2 от местата ключовете се саморестартират понякога, обикновено когато лампата е пусната и трябва да им се извади платката, за да се рестартират (те са с тъчбутон и стъклен панел), иначе не може да се изгаси лампата. Имах подозрение, че има късо съединение на фазата или, че въпросните китайски ключове са проблемни, затова купих втора марка, не с тъчбутон, а с хардуерен бутон за натискане, но те въобще пък не се свързват с интернет и не работят на въпросните 2 места, даже не се рисетват, за да се настроят, след включване към мрежата, въобще не сработват. Днес даже като върнах един от тъч ключовете на едното място след проба на втория модел, той се рестартираше през 5 секунди и се наложи да върна съвсем обикновен ключ, за да свети лампата въобще. Въпросната лампа понкога като че ли съм я виждал да попремигва. Направих установка да тествам въпросните ключове - работят нормално, свързват се с интернет вързани към нея.
Проблемът на едната кутия за ключ например е, че е захранена с един доста дебел меден проводник, който се съмнявам, че може някъде в изолацията си да се е пречупил, но няма как да съм сигурен нито дали, нито къде.
В близост до втория ключ си спомням, че навремето, когато се правеше шпакловка и гипсът беше мокър, бил съм дете, от него биеше ток, т.е. вероятно има някъде кабел с частично нарушена изолация в гипса.
Търсих електро техник да проверят въпросните 2 кабела, защото не съм на "ти" с мултицета и следенето на накъсяващи кабели в стена, не съм електроинженер, а и не съм изграждал въпросната инсталация навремето, но на никой не му се занимава с нещо толкова дребно явно и отвсякъде отказаха.
Има ли някой да помогне, като ще си платя за услугата? Ако може да пише телефон за контакт. Благодаря в аванс!
MamaMy - майстор
Така както го описваш нямаш никакъв проблем в инсталацията. За целта на проблемните ключове сложи обикновени крушки със жичка. Провери при махната крушка дали към ключа отива фаза. За целта ползвай фазоуказател. :)
bikerider_ - специалист
Имаш предвид фазомер или е друг уред това? Съжалявам, че питам, не съм наясно с термините в материята!
При махната крушка и изключен ключ, дали има фаза на фасунга? Т.е. какво ще покаже това, утечка? То някаква фаза винаги има, заради глимлапите на ключовете, дори обикновените имат.
Ще проверя към края на седмицата, понеже съм там в момента.
По принцип електротехници днес ми казаха, че възможно китайските ключове да са капризни на промени в напрежението, но не виждам какво може да ги създава само на тези два ключа, които като цяло са на различни прекъсвачи и в различни части на къщата. А и самите ключове са създадени да работят само с фаза. Снабдени с кондензатор против премигване, който се свързва преди консуматора. Като цяло втория тип ключове, които купих дори не работи на тестовата установка, без към нея да е прикачен кондензатора, докато първия тип работеха, само че лед крушките премигват при изключен ключ.
Последна промяна от bikerider_ на пон ное 15, 2021 10:56 pm, променено общо 2 пъти.
MamaMy - майстор
Вече ти написах но ти не искаш да ме разбереш. СЛОЖИ ЛАМПА С ЖИЧКА!!! Лед или икономични лампи ще правят проблеми. По втората точка, ключа трябва задължително да прекъсва фазата. Ако прекъсва нулата е проблем. Затова ти трябва фазомер дори и за тестовата ти установка.
bikerider_ - специалист
Искаш да кажеш, че проблемът е от Лед крушките и без тях ще работят нормално? На третото място с такъв ключ имам 5 крушки на полилей с лед крушки и там проблеми няма. Самата глимлампа на първия вид WiFi ключ, като го върнах на място днес премигаше щом пуснех тока при включена лампа, след което ключът се рестартираше. Казваш да пробвам с друга крушка като за начало?
Иначе тези ключове, които не искаха да включат въобще и трите на тестовата установка, вярно с друга, но пак ЛЕД крушка и трите сработиха нормално и се свързаха с приложението от раз.
Иначе крушките с нажежаема жичка не ги уважавам, защото много често горят.
Навсякъде в къщата бащата навремето е правил ключовете само с фаза. И затова и поръчвам от китайците ключове само за фаза, защото има вариант да прекъсват и двете.
Може би имаш право за крушките, защото при изключена лампа, глимлампата на ключа не премигваше и той не се саморестартираше, както когато е пуснат. за няма и 5 секунди. Ще пробвам и ще пиша.
Lutchezar - майстор
Може да пробваш после с различни светодиодни крушки. Почти съм сигурен че такива на които пише че поддържат димиране ще работят.
Последна промяна от Lutchezar на вт ное 16, 2021 10:44 am, променено общо 1 път.
kozl - майстор
пон ное 15, 2021 10:12 pmbikerider_ написа:
А и самите ключове са създадени да работят само с фаза. Снабдени с кондензатор против премигване, който се свързва преди консуматора. Като цяло втория тип ключове, които купих дори не работи на тестовата установка, без към нея да е прикачен кондензатора, докато първия тип работеха, само че лед крушките премигват при изключен ключ.
Предполагам, че не е точно така. Трябва им и нула, която си вземат през крушките или за по сигурно през кондензатора, който трябва да е в паралел с крушката.
Щом глимлампата примигва, означава, че напрежението в-у нея е спаднало под това дето я пали, а то е към 70V. Каква е причината за мигането :? Може да е в ключа, който я шунтира или в линията към крушката или самата крушка ако е електронна да си променя съпротивлението.
Крушките с нажежаема жичка осигуряват стабилна връзка с нулата към ключа при малък ток без да свети крушката. Електронните крушки според зависи от схемата. И някои от тях се палят от малкия ток през глимката и това може да е на пресекулки.
bikerider_ - специалист
вт ное 16, 2021 9:31 amkozl написа:
пон ное 15, 2021 10:12 pmbikerider_ написа:
А и самите ключове са създадени да работят само с фаза. Снабдени с кондензатор против премигване, който се свързва преди консуматора. Като цяло втория тип ключове, които купих дори не работи на тестовата установка, без към нея да е прикачен кондензатора, докато първия тип работеха, само че лед крушките премигват при изключен ключ.
Предполагам, че не е точно така. Трябва им и нула, която си вземат през крушките или за по сигурно през кондензатора, който трябва да е в паралел с крушката.
Щом глимлампата примигва, означава, че напрежението в-у нея е спаднало под това дето я пали, а то е към 70V. Каква е причината за мигането :? Може да е в ключа, който я шунтира или в линията към крушката или самата крушка ако е електронна да си променя съпротивлението.
Крушките с нажежаема жичка осигуряват стабилна връзка с нулата към ключа при малък ток без да свети крушката. Електронните крушки според зависи от схемата. И някои от тях се палят от малкия ток през глимката и това може да е на пресекулки.
Имах предвид премигване, като отслабване на светенето при светене. А за да не свети при изгасен ключ, тези контакти само за фаза се продават с кондензатор, който се е монтира преди консуматора.
Общо на единия ключ има крушка 10w и лед прожектор и той около 10w и понякога със стария тъч ключ въпреки кондензатора и резистора вързани на паралел с тях, пак премигват. На другото място е само 10w крушка и тя прави същото.
И на двете места крушките май са много кучи китайчета, ще сменя с по-маркови или нажежаеми, и ще видим.
На полилея имам както същите кучи китайчета, така и стари луминисцентни и там нито има кондензатор, нито премигва, нито ключът някога е забивал или се е рестартирал.
Последна промяна от bikerider_ на вт ное 16, 2021 1:34 pm, променено общо 1 път.
brum - майстор
Подобен проблем имах с микропроцесорните димери на Legrand. Монтирах Valena Life ключове и контакти, а димерите направени като космическа технология - микропроцесорни. Та усетили са се те, че има проблем и предлагат компенсатори за товара дето да решават проблема.

https://www.legrand.com/ecatalogue/0401 ... sator.html

Това предполагам, че е кондензатор и резистор. Схема не намерих. Но съдейки по цифрите и тези 0.4W резистора трябва да е нещо от сорта на 100-200 килоома. Кондензатора очаквам да е максимум 1-2 микрофарада. Не ги предлагат в България, че да разкостя един...

Та събери един такъв "компенсатор" и пробвай как ще се държи лампата. За по-сигурно първо бих пробвал с нормална крушка (нажежаема жичка) и ако проблема изчезне с компенсатор на 50-100 килоома и 1-2 микрофарада кондензатор.
DMN - майстор
bikerider_ написа:
На третото място с такъв ключ имам 5 крушки на полилей с лед крушки и там проблеми няма.
Ами на този полилей пробвай да му оставиш само една лед лампа и виж как ще се държи ключът.

Тема "Трябва ми електро техник в София" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: