Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
malgitobi - специалист
Здравейте, преди две години смених жилището и таблото е ето такова:
https://ibb.co/gDYwVR
https://ibb.co/iXfzjm

Снощи един от контактите даде накъсо и днес реших да видя какво е станало с бушона и да го сменя, ако е нужно (смятах да го тествам с мултимер). Представете си изненадата ми, когато открих, че под капачката няма бушон. Обадих се на човека, който ми продаде жилището и той каза, че в това табло нямало нужда от бушон, ако стане късо, предпазителя изключва автоматично. Действително след късото в контакта, предпазителя беше изключил, но за какво тогава е направено това гнездо за бушон и лъже ли ме предишният собственик според вас?

ПП: Контакта го оправих, фазата е излязла от гнездото на контакта и е опряла в нулата, от чийто кабел беше махната прекалено много изолация.
krasi92 - майстор
Не е задължително но ако искаш да сложиш бушон малко трябва да се преправи таблото.Ако таблото с електромера е на етажа ти няма смисъл.Когато ти трябва да спреш цялото табло спираш този при електромера.
Antonii - майстор
За смисъла дали трябва да го има или не - незнам.
Но принципно там трябва да има предпазител и не да е шунтиран, както най-вероятно е във вашия случай.
petrov7111 - специалист
Зависи къде е главния ти бушон. Ако е в ел. таблото на входа, което е заключено, да има някакъв смисъл да го има, най-вече когато правиш ремонти. Иначе няма смисъл, защото в ел. таблото от енергото най-вероятно са ти сложили бързодействащ бушон, който винаги ще изключва пръв. Ако имаш достъп по всяко време до главния ти бушон, няма смисъл от този бушон.
batvenko - специалист
Трябва да има. В блоковете таблата с електромерите са пломбирани и ще трябва да се спира тока от шалтера на целия вход, ако се наложи да се смени предпазител. А и този, липсващия, предпазител трябва да е с по-малко ампери от този в таблото - първо той да изгори, че иначе ще трябва да чакаш доставчика да се накуми и да ти отвори таблото, че да смени бушона.
malgitobi - специалист
petrov7111 написа:
Зависи къде е главния ти бушон. Ако е в ел. таблото на входа, което е заключено, да има някакъв смисъл да го има, най-вече когато правиш ремонти. Иначе няма смисъл, защото в ел. таблото от енергото най-вероятно са ти сложили бързодействащ бушон, който винаги ще изключва пръв. Ако имаш достъп по всяко време до главния ти бушон, няма смисъл от този бушон.
Нямам достъп до таблото на входа. А как ми помага бушона, когато правя ремонти? Винаги, когато правя ремонти (а не съм спряла, откак се нанесох в новото жилище) просто изключвам всички предпазители. Ако махна бушона, ще е по-безопасно предполагам?
А бушона би трябвало да е тип "патрон", доколкото ми помага гугъл. Нещо такова:
https://ibb.co/mNvhLR
А може ли да ми кажете накъде трябва да се постави, т.е. номер 1 трябва да е насочено към табло, а номер 2 към затварящата капачка или греша?
Също така виждам, че са с различен ампераж тези, които се предлагат в интернет (20,50,63). Има ли значение какъв ще сложа? (63 ми звучи най-сигурно, но удачно ли е за това табло?)
malgitobi - специалист
batvenko написа:
Трябва да има. В блоковете таблата с електромерите са пломбирани и ще трябва да се спира тока от шалтера на целия вход, ако се наложи да се смени предпазител. А и този, липсващия, предпазител трябва да е с по-малко ампери от този в таблото - първо той да изгори, че иначе ще трябва да чакаш доставчика да се накуми и да ти отвори таблото, че да смени бушона.
Да, това е другият ми въпрос, може ли да се смени предпазител без да викам енергото да ми спира тока от таблото на входа, защото единият предпазител никакъв го няма (не щраква добре като останалите когато го излючвам и някой път трябва да го цъкам по 2-3 пъти докато прекъсне).
FM STEREO - специалист
Някой самозван "специалист" е го е замостил, трябва ти ел.техник да го свърже както е редно и да се постави патрон амперажът му може да бъде и по малък от този в таблото при ел.мерите, най добре е да се махне тази вложка или пък да се навърти автоматичен, има такива с по малък ампераж от този при ел.мерите, ако при ел.мерите предпазитлят е 63А то при теб може да се постави 50А.
malgitobi - специалист
FM STEREO написа:
Някой самозван "специалист" е го е замостил, трябва ти ел.техник да го свърже както е редно и да се постави патрон амперажът му може да бъде и по малък от този в таблото при ел.мерите, най добре е да се махне тази вложка или пък да се навърти автоматичен, има такива с по малък ампераж от този при ел.мерите, ако при ел.мерите предпазитлят е 63А то при теб може да се постави 50А.
Значи да махна пластинката по средата и да сложа такъв патрон?
https://ibb.co/eLPTS6
FM STEREO - специалист
Пластинката не се маха, трябва ти ел.техник да го свърже вътре в таблото защото сега това нещо не е свързано, през него не минава ток и чкак тогава може да сложиш ТОВА, без техник няма да минеш, карай празниците така и след тях търси ел.техник.

Тема "Трябва ли да има бушон в таблото?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: