Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Martins - специалист
Познат непрофесионалист, но инженер теоретик ми прави контактите в кухнята. Да направя една консултация, за да съм сигурен, че идеите са му правилни. Неговото предложение за окабеляването е следното:
Изображение

Uploaded with ImageShack.us

Притеснява ме има ли практика от контакт да се дърпа кабел за друг контакт, както предлага той? Може ли два мостови кабела да са положени един върху друг, както ще стане излизайки от едно място на разпределителната кутия за абсорбатора и готварската печка? И последен въпрос: Предполагам печката ще се свърже директно с лустер клема, добре ли е от нея да се тегли кабел за контакта за пералнята? Не е ли по добър варианта, ако може да се дърпа кабел от един контакт за друг, да се пусне кабел от контакта на абсорбатора за пералнята, за да е директно включена печката и да няма разклонения? Моля за коментари и ако имате по-добри идеи за схемата мерси предварително!
Dzver - специалист
за печката да пусне отделен кабел от таблото и лустер клемата е задълвителна..
другото може и така..
Да, има я тая практика контакт - контакт, няма опасност само да е изпълнено както трябва ;)
fikata - майстор
Печката и пералнята трябва да са на отделни линии, т.е на отделни предпазители.
Има практика за захранване на контакт от контакт, но не е препоръчително.
За себе си не бих направил такова захранване на контактите.
Martins - специалист
fikata написа:
Печката и пералнята трябва да са на отделни линии, т.е на отделни предпазители.
Има практика за захранване на контакт от контакт, но не е препоръчително.
За себе си не бих направил такова захранване на контактите.
Всичко това, което е на схемата е на една линия. Контактите на тази линия са на един предпазител. Няма да правя пълна подмяна на ел.инсталацията. Преди са използвани същите уреди пак на една линия, на един предпазител. Дали може да има проблем от това или? Сега в плюс ще бъде единствено абсорбатора. Предложете тогава как да стане схемата, без да става преход от контакт в контакт?
drastar - специалист
Направил съм над 100 инсталации от контакт в контакт без нито една разклонителна кутия и никога не съм имал проблеми
Отдели само печката и пералнята на 2 отделни линии
fikata - майстор
Преди са използвани същите уреди пак на една линия, на един предпазител. Дали може да има проблем от това или?
Събери мощностите на уредите,които в един момент ще бъдат включени едновременно -печка абсорбатор,пералня хладилник. Изчисли тока,който ще консумират.Сечението на линията не казваш какво е. Обикновено е 4 кв.мм - 27А, спусъците от кутиите 2.5 кв.мм - 21А.
moimoimoi - майстор
и как връзваш два мостови кабела минимум 3x2.5mm* ?вижда ми се зор работа,камо ли ако има 4квадрата кабел :?
drastar - специалист
марковите контакти си имат по две "гнезда" за L,N и PE
да ползваш малко повече кабел ,но после след 10 години,три ката тапети и мебели не се чудиш(особено ако не си правил ти инсталацията)къде да търсиш кутиите, а 4 или 6 квадрата си е за твърда връзка(макар, че контактите които аз ползвам NIKO ,стават и за 4 квадрата директно)

това са кутиите които ползвам
http://www.helia-elektro.be/catalogue/c ... IO&lang=fr
или

Прикачен файл

B65V4 2006 nb.jpg
B65V4 2006 nb.jpg (5.53 KиБ) Видяна 4790 пъти
moimoimoi - майстор
дай линк към контаците,от къде ги пазариш,какви парици са
инък конзолните кутии са доволно големи
drastar - специалист
moimoimoi
извинявай,но малко ви подведох като забравих да напиша,че не работя в БГ