Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Todorov_V - специалист
Здравейте, от известно време съм се заел със смяната на тапетите в апартамента когато ми остава време. Та по същество, стигнах до малкото коридорче между кухнята и спалнята (двустаен апартамент) и след като свалих старите тапети ''изникна'' отвор, или кутия не знам точно затворен с метално капаче, на него има надпис но почти не се чете, единствено мога да разпозная З.Д ''Б.БЕРГМАН''. Можете ли да ми кажете каква е тази кутия, по цветовете на кабелите вътре ми прилича на кабелите които отиват до ключа за осветлението и контактите. Бяло и червено и по дебели бяло и черно, откъм тавана са три тръби, кабелите минават през устерклеми и надолу продължава само с две тръби, като по дебелите кабели черно и бяло са направени да слизат от четири идващи от горе жила, през устерклемите две жила само продължават надолу? Благодаря ви предварително!
kozl - майстор
Разклонителна кутия. В нея се правят връзки и снадки. Обикновено над ключове за осветление и над контактите на около 2 -2,5 м от пода където минават трасетата на ел.кабелите.
fikata - майстор
Todorov_V
В доброто старо време ел.инсталации в жилищата се правеха скрити/под мазилката/ със черни бергманови тръби с различен диаметър в които се прокарваха проводниците. Наричаха се черни защото бяха от насмолена/с асфалт/ хартия/мукава/. От същият материал се правеха разклонителните кутии/за връзки/ и конзолите/кръгли кутии за монтаж на ключове и контакти/.
Откритите инсталации се правеха с бели бергманови тръби - също като черните но отвън обвити с тънка пооловнена стоманена обвивка.Съответно имаше такива кутии и конзоли.Белите бергманови инсталационни материали ставаха и за скрит монтаж,но бяха по скъпи.
Тъй като питаш каква е тази кутия и беше ти вече отговорено - разклонителна кутия квадратна/по голяма от кръглата/ поради повечето свръзки предвидени в нея и те са направени с Лустерклеми.
PCL82 - майстор
Това е разклонителна кутия на ел. инсталацията, произведена в Завод Български Бергман според описанието инсталацията е от края на 70-те години. Тръбите вероятно са черни бергманови (асфалтиран картон) и гофрирани пластмасови. Тогава още българската промишленост не е била толкова напред с новите материали и са карали по тази технология с импрегниран картон и ламарина от началото на 20-ти век.

Затегни хубаво всички клеми. Ако трябва ги подмени с по-качествени. Почисти капака, и го боядисай с безир или боя, за да не пуска ръжда през тапетите или боята. Евентуално можеш да сложиш нов пластмасов капак от нова разклонителна кутия. Проблем е закрепяането при квадратните кутии. Оригинално е с едни огъващи се ламаринени езичета. Ако те липсват се прибягва до малки пирончета забити през капака извън кутията, където няма кабели. Може и чрез залепване със силикон.

За кръглите кутии се продават капачета с пружиниращи щипки, които директно се поставят.
kozl - майстор
Да споделя от личен опит. Тъй като сменях ел.инсталация от такива едновремешни бергманови кутии ме домързя да изкъртя две от кутиите и ги запълних с гипс. След няколко години резултата е, че от насмоляването на картона през гипса изби кафяво чак върху тапетите. Хем е грозно, хем е гадно. Ма кой да ми каже, че така ще стане. А иначе стоманата се атакува от гипса и от латекса и избива кафява ръжда, така че е наложително всичко желязно да се боядиса преди покритието. Дори имах случай на допир гипс (за прихващане на фаянсов сапунарник в банята) към водопроводна поцинкована тръба. Резултата след години - бомба под плочките. Изхвърча и сапунарник и плочки около него, а тръбата така беше корозирала, че бе станала двойно по-дебела в диаметър.
Todorov_V - специалист
Благодаря за отговорите, по подробно от това ''тури му пепел''. Затворих дупката със ново пластмасово капаче и малко силикон, а преди това именно беше станало кафяво петно на тапета от металния капак.
fikata - майстор
Todorov_V
Един съвет практически от опит.Похвално е че си маскирал с тапетите тази "грозна" кутия.
Помисли за бъдещето. Остави белег за мястото където си скрил кутията.Лесно става -една схемичка с два размера от тавана и най близката стена.Сложи листчето в архив. На тебе може да не се наложи да я търсиш след време, а дано и на тези след тебе.За всеки случай нека на едно листче да остане следа За всеки случай.На това по модерному му казват екзекутивен чертеж :-D
Последна промяна от fikata на пон яну 07, 2013 2:08 pm, променено общо 2 пъти.
Todorov_V - специалист
fikata написа:
Todorov_V
Един съвет практически от опит.Похвално е че си маскирал с тапетите тази "грозна" кутия.
Помисли за бъдещето. Остави белег за мястото където си скрил кутията.Лесно става -една схемичка с два размера от тавана и най близката стена. На тебе може да не се наложи да я търсиш след време, а дано и на тези след тебе.За всеки случай нека на едно листче да остане следа За всеки случай.
:) Прав си, съгласен съм.

Тема "Отвор/Кутия с кабели на стената в коридора?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: