Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
deniss - специалист
Здравейте хора ;)

Знаете ли откъде мога да си купя на разумна цена (да кажем докъм 50-ина кинта) двупроводен ключ със сензор за движение, който се монтира на местото на обикновен механичен ключ за лампи. Дотук задачата изглежда лесна, защото такива има навсякъде и то за 15-20 кинта. Лошото е, че те работят само с крушки с нажежаема жичка и тежко не работят (поне тези, които знам) с енергоспестяващи лампи управлявани от баласти. На който му се дълбае в темата може да прочете тук.

Та ще съм ви благодарен ако ми подскажете решение на моя проблем и то ако е възможно без да прокарвам допълнително кабели :)

Предварително благодаря ;)
MamaMy - майстор
Вземи си отделен трипроводен датчик с реле. Той не се влияе от консуматора и вече няколко години успешно захранва две луминесцентни лампи по 36 вата.
deniss - специалист
Лошото е, че такъв трипроводен ключ предполагам, че ще иска прокарването на нула, което както споменах ми се ще да избегна.
hidrazin - майстор
И за това има решение. Горе при лампата монтираш реле за 220 волта и датчика управлява релето, което пък включва лампата.
Така датчика ще работи коректно но работата се оскъпява. Само гледай релето да не е някое електронно а най-обикновено с намотка.
:partyman:
deniss - специалист
hidrazin написа:
И за това има решение. Горе при лампата монтираш реле за 220 волта и датчика управлява релето, което пък включва лампата.
Така датчика ще работи коректно но работата се оскъпява. Само гледай релето да не е някое електронно а най-обикновено с намотка.
:partyman:

Благодаря много за идеята звучи страхотно, но малко не съм сигурен за схемата на свързване. Трябва ли да прекарвам допълнително кабел? Би ли ударил едно рамо ако не ти е проблем. Мерси отново.
deniss - специалист
MamaMy написа:
Вземи си отделен трипроводен датчик с реле. Той не се влияе от консуматора и вече няколко години успешно захранва две луминесцентни лампи по 36 вата.
Май, май ще се наложи да мина на такъв вариант, та бихте ли споделили марка и/или магазин откъдето да си взема такъв. Мерси!
velas - специалист
Аз ползвам такива. Не са скъпи, не са лоши, не зависят от товара, само дето малко по-силно "цъкат"...ама не е болка за умиране.
MamaMy - майстор
Аз пък съм монтирал два такива. Доволен съм. Монтирани са на открито и работят като кучета. Цъкат, но няма празно. Проблема с фалшивите включвания го има при всички и се дължи на токови удари и пулсации на мрежовото напрежение. Все пак е доста чувствителна електрониката.
valentino76bs - майстор
Аз мога да ти предложа друго решение ,има такъв безжичен ключ/дистанционно който изглежда като обикновен който се монтира в стандартна конзолна кутия и е с батерия.Управлява фасонка или реле/по желание които можеш да ги сложиш в твоя плафон.Цялата работа струва около 10 15 лева.Свързваш само прекъснатата фаза в конзолата за да има постоянно напрежение в плафона.
deniss - специалист
Благодаря ви за мненията ;)

@leosat varna - аз някъде из форум видях, че вече си писал за този сензор. Повечко цъка предполагам заради това, че има реле, а не триак, което пък довежда до въпроса - той трипроводен ли е?!

@valentino76bs - звучи любопитно - би ли дал повечко подробности ... този ключ активира ли се от движение?!

Тема "Има ли ключ със сензор за движение за луминисцентна лампа?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: