• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mitakata - специалист
Прегледах малко теми, но не можах да открия решение.

Ще правя гипсокартонен таван с вата на минимално разстояние от съществуващия - 5-6см. Ако вградя лед лунички и изрежа ватата на 1-2см около тях, дали ще се охлаждат нормално? Дали да са от 3,5 или 6 вата от гледна точка на охлаждането? Дали когато не светят, те и неизолираната площ около тях ще изстиват до точка на оросяване (отгоре е рядко обитаван апартамент), а в къщи стига до 65%Rh при 23 градуса?
Някой има ли опит с такъв казус?
fox_vt - майстор
Ако имаш възможност сложи повече но по маломощни луни примерно 3 ватови.За конденза-тя ватата си има пропускливост ако ще се получи конденз по тавана ще е навсякъде не само на местата където ще са луните.Това е мое мнение като съм нямал опит с точно такъв казус.
hidrazin - майстор
Обикновените луни с халогенни крушки греят много повече от LED луните.
:partyman:
mitakata - специалист
hidrazin написа:
Обикновените луни с халогенни крушки греят много повече от LED луните.
:partyman:
Но ЛЕД не бива да се нагрява над 40-50 градуса - скъсява му живота и му влошава параметрите
pavelari - майстор
а на 12 Волта ли ще са или на 220 - от това зависи загряването . Ако са на 220 ще греят повече - лятото с гаранция ще подминат тези 50 градуса. Ако са за 12 Волта - вместо тях ще грее трафа. И май е по-добре - но осигури охлаждане на трафа - разбутай ватата повече...
mitakata - специалист
Мисля си за 220В, че е по-лесно. Никой ли няма опит в такава ситуация? Май ще купя една луна 6Вт и ще я тествам в окачения таван на кухнята. Там е по-далече от тавана - 10см, но може да не режа ватата, да видим колко ще загрява. Ако не стане, имам резервни пана...

А и какво правим с изолацията, когато не свети?
pavelari - майстор
смело - те хората ако знаеш какви луни по 50 вата са набивали във вата и пак греят... нищо и няма на ватата... въздуха пак е изолатор. махай я настрани за да не е около луната - щом проблема са 40-50 градуса.. имай предвид, че лятото в стаята може да е около 35 и заради понижаването на напрежението може да има греене не заради диодите а заради преобразователя на напрежение.. дано не е фатално - все пак тези луни се препоръчват като решение на проблема с греенето :)
DMN - майстор
Не съм се интересувал, но мисля, че чак пък 40 градуса да не превишава температурата е постижимо само когато луничката не свети. Взел съм си две 3 ватови на 220V с 3 диода. Едната съм я завил в нощната лампа, като съм махнал и лупичките от самата луничка, които фокусират светлината(не ми трябва тази екстра за случая), така че охлаждането е добро. Луничката свети нагоре в тавана и като й мернах температурата в момента е 63 градуса при околна температура 20 градуса. Другата поставена при същите условия достига 50 градуса. Макар че ги взех за "еднакви" тази, която грее повече е с леко по-синкава светлина, спрямо другата. Но може и да има модели, които не греят и толкова, не знам...
mitakata - специалист
Сега намерих това:

Температурата им не бива в никакъв случай да надхвърля максимално допусимата ( 80 - 100 градуса ). В повечето случаи, работната температура трябва да се поддържа доста по-ниска от това, защото продължителноста на светене (максималният живот) на светодиодите зависи в много голяма степен от това. ( над 70 градуса, всеки 10 градуса повече, намаляват живота на светодиодите няколко пъти )

Изглежда, 60-70 градуса няма да са проблем.
fox_vt - майстор
pavelari написа:
а на 12 Волта ли ще са или на 220 - от това зависи загряването . Ако са на 220 ще греят повече - лятото с гаранция ще подминат тези 50 градуса. Ако са за 12 Волта - вместо тях ще грее трафа. И май е по-добре - но осигури охлаждане на трафа - разбутай ватата повече...
Дефакто за самия светодиод няма значение през него минава един и същи ток дали ще е драйвер за 220 волта или за 12 все е тая.Реално основното тяло което ще разсейва топлина е светодиода драйвера е минимална работа.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "LED луни - охлаждане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: