Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lov - майстор
Айде и аз да се похваля.
Успях да завърша една много стара идея за едно диодно осветление. Леко се усеща разликата ама нали са ми бъдева както казват и ако не се вгледаш не е проблем. СД профила го залепих с монтажно лепило както и парчетата картон за лицето. И тъй като идва дълбок за да повдигна лентата ползвах парчета фибран облепени с алуминиево фолио. Набити достатъчно здраво в профила. Могат да се извадят само на парчета.
Захранването импулсно 12 V. Лентите освен че са навързани последователно в двата насрещни ъгъла за запаралени като и в далечния ъгъл отново са захранени с 2,5мм2 кабел. Наложи се защото при тия дължини има пад на напрежението. Димерчето си има и дистанционно управление с доста функции. За съжаление от 2 камери не ми остана нито една здрава че да снимам. Регулиране на осветеността през 25%. 4 бутона на които може да си зададете осветеност по избор. Забавено изключване. Загасването става след определено време като става постепенно. На стената си и потенциометърче и от там също може да се регулира.
На страничните вертикални страни ми е останало да залепя ивици огледало. Но дори и така светлината е повече от достатъчна дори за нормална осветеност стига и 75% от мощността. Че дори и на 50% пак става.

Прикачен файл

SDC13272.JPG Повдигането на нивото

Прикачен файл

PC230285.JPG Монтажа на лентите

Прикачен файл

PC230284.JPG Зхранването

Прикачен файл

PC230283.JPG Общ изглед

Прикачен файл

PC230282.JPG Димера за управление
bulhomes2 - майстор
Това ония ленти, дето бяха на средата на тавана ли са? Затова ли са по 2 - че имаше доста? Супер си направил тавана!
galin56 - специалист
Точно подобно осветяване мисля да си правя в коридора. Дай малко повече подробности. Какви точно са тия ленти, колко вървят на метър? Какъв е димера, колко мощно е захранването?
На снимката изглежда че е станало супер. Браво.
Radev6 - помощник
Много добре е станало :)
И аз имам един въпрос. Колко върви метъра на тия ленти като твоите и от къде си ги купи?
Папуас - специалист
Страхотно! И аз съм си мечтал за такова и сега след като си осветих плотовете в кухнята, съм въодушевен да направя и останалото.
Имам повече въпроси:
1. Какви са тези профили които лепиш, къде да ги търся и с какво лепило ги лепиш?
2. Не ми стана ясно какво означава това:
lov написа:
...Лентите освен че са навързани последователно в двата насрещни ъгъла за запаралени като и в далечния ъгъл отново са захранени с 2,5мм2 кабел. Наложи се защото при тия дължини има пад на напрежението...
Това което купих за кухнята наистина грее в началото, а към края е почти студено.
lov - майстор
bulhomes2 написа:
Това ония ленти, дето бяха на средата на тавана ли са? Затова ли са по 2 - че имаше доста? Супер си направил тавана!
Да същите са в същата стая. Дълго се колебах дали да ги правя така или да вървят по края на стаята пак на същата конструкция. Защото не се знае точното предназначение на тая стая и каква мебелировка ще слагам. Та реших да акцентирам върху светлината в средата. За това и оставих оня плафон в средата.С лентите е малко сложно. В Лондон купих едни на една разпродажба на безценица по 1 паунд ролката. Те тогава не съм и мислил за такова осветление. Ама нали съм все по далаверите и нямаше как да пропусна такъв късмет. Сина поръчва разни от Китай че слагахме по разни машини за осветление. Та на края каквото е остана. И сега като погледнах видях какви глупости съм написал снощи. Бе то ме ядеше от вътре че фотокамерите ме предадоха. А и повече от година висяха на тавана залепени за проба с тиксо. A oстарявам вече и забравям. Та лентите са два модела Т 5050W W30 G12D и FY N5050_12 -30 трите идват към 100W. Захранването уж и то към 150 W не можах да изровя модела.
Димера е 8 А и малко на границата ама ако опука ще го мислим да му боднем други транзистори.
Ако на някой му трябва имам хартисал още един само че 6 А - цена 20 лева.

Ами това с вързването как да го обясня по точно. Захранвам първата лента и залепвам докато стигна срещуположние ъгъл. Там на лентата запоявам две кабелчета и пак подавам захранване. Продължавам и на края връзвам следващата но когато стигна първата точна дето съм захранил пак вадя изводи и подвързвам. И те така пак на срещуположния ъгъл отново и на последната лента края ми свърша пак в началната точка която пак я подвързвам към захранването. Малко тъпо обяснение ама дано си ме разбрал. А профила е СД за гипсокартон. Лепилото е от типа течен пирон дето му викат майсторята. Това с цел да не остават рапидките в профила и да пречат. Но след като видях че ако ги сложа на самото дъно не свети както трябва се оказва безсмислено. Щото после си режеш фибрана на парчета и толкова.

Прикачен файл

$(KGrHqF,!ocFBZi)rSHpBQ(YFoT8nQ~~60_12.JPG
$(KGrHqF,!ocFBZi)rSHpBQ(YFoT8nQ~~60_12.JPG (114.34 KиБ) Видяна 5307 пъти
lov - майстор
Димера има две възможности за свързване. Едната е както в случая външно захранване 12V. А другия вариант когато няма товарни съпротивления както е при тази лента да се ползвай драйвер за съответните диоди.
a_stoev - майстор
За монтажа трябваше да питаш. Лепи се един ъгъл от бяло PVC 2х2 или 3х3, от вътре се лепи светло отразителна лента и лепиш лентата с диодите вътре. PVC ъгъла понася всякакви обработки и покрития ползвани в строителството. Става много по-бързо и по-евтни от твоя вариант.

Сега имащ голям пад в самата лента. Губиш едно 10- 20% от мощността. Трябваше да пуснеш 2мм2 допълнително захранване през 2 метра, като следиш да са с еднаква дължина, излишното се нагъва.

Тема "И едно LED осветление от мен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: