Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hakama - специалист
Искаме да си пуснем ток до мазето, какъв кабел (размер, тип) ще ни трябва?

Техника, който ни смени часовника, ми каза така да го свържа, първо пускам шалтера и след това свързвам по схемата.

4квадрата, двужилен - достатъчно ли ще е? Ще ни трябва и 11метра гофрирана тръба (не знам как се казва).
Като консуматори мога да изброя - електрожен, циркуляр (1,1кВт), флекс 2000W... :idea:

Все още не се знае кой ни е бушона, има номера на абонатите, но не и като апартаменти.

ПП: Осветлението също ще се преправя, за 16квадрата - 3 крушки, в момента е с т.нар. телефонна жица (2х1жило) - засега май с нея ще си остане.

Прикачен файл

DSC02374222.JPG
jekasus - майстор
Нямаш работа да пипаш там.От поясненията ти разбирам, че нищо не разбираш.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WhAjYA1EFwo[/youtube]
fikata - майстор
Искаме да си пуснем ток до мазето,
Едно е да искаш, друго е да можеш да го направиш сам само по съвети от "Направисам.бг - форум"
petkomz - специалист
hakama написа:
първо пускам шалтера
Сигурно имаш предвид "изключвам трифазния автоматичен предпазител" (това ограденото на снимката), ама нали знаеш че така спираш тока на всички апартаменти!? Предупреди ги, може да има помпи на парно без ЮПС-и, да не стане някой гаф!
hakama - специалист
Еми май е трифазния.
То и аз се бях зарекъл човек да ми го направи в началото.
Май и така ще стане, само какъв кабел да подготвим?!
Как се изчисляваше сечението на кабела спрямо търсената номинална консумация?
ferrari4456 - специалист
Щом ще включваш електрожен ,флекс и незнам си какво още ,ще ти трябва 6квадрата и така...
Един електрожен е около 6KWa ,един флекс 2KWa и циркуляр.
Поне да може да работят някой неща едновременно.
Ако смяташ едно по едно да работят и 4квадрата стигат.
VLADO66 - майстор
Представям си с едната ръка заваряваш,с другата зачистваш с шлайфа заварките и през това време си режеш на циркуляра.
jekasus - майстор
Аз бих сложил и една ел.скара за пържоли. :-D
PCL82 - майстор
Не беше ли забранено да се заварява под земята, когато не са взети мерки за вентилация?

Щом ще е работилница и ще се почва от начало значи всичко трябва да се направи като хората, не че инче не трябва. Това значи, че инсталацията трябва да е трипроводна след главното табло, да има отделнен главен предпазител за мазето в това главно табло (на същия електромер на който е апартамента). В мазето пък трябва да има табло със поне 3 кръга: осветление, контакти общи нужди и силов контакт за електрожена. Щом става дума за табло минимумът е 3х6мм2.

Какъв да е вида на кабела зависи от средата и начина на полагане. За таблото също. В таблото трябва да има ДТЗ.

Но щом си допуснал осветлението ти да е с телефонна жица няма смисъл да ти се обяснява как да се справиш. Само рискуваш живота си и това да продължиш още повече и без това започналия процес на окепазяване в главното табло.

Това е работа за правоспособен ел. техник!
Отделно трябва да поискаш писменно разрешение от всички съседи, че са съгласни да правиш работилница в мазето, особено ако ще печелиш от това. Само някой да не е съгласен може да береш много правни ядове.
dobcho_vn - специалист
Прежали 40-50 лева и викни някой да ти го направи, иначе за лечения ще се охарчиш доста повече.
Пък в случай, че толкова много искаш самичък - кабел СВТ 3х6 от главното табло до ново поставено табло в мазето.В него ново положения кабел влиза в АП 32 А крива В, които ти става главен за захранването на мазето.От него I-ви токов кръг АП 10 А крива С - осветление - 2х1,5 ; II-ри и III-ти токови кръгове АП 16 А крива С - контакти - 3х2,5.Всичкото това го опроводяваш с кабел СВТ положен на антигронови скоби т.е. полагаш кабела на открито.Всички контакти и ключове за осветление трябва да са за открит монтаж.

Тема "Пускане на ток от таблото - до мазето." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: