• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 40
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
preslav - майстор
От няколко дена в страната вървят протести за високите декемврийски сметки. Тиражира се версията, че ниското напрежение (180 V) води до по-високи отчети на електромерите. Предлагам да разнищим темата, но също така моля НЕспециалистите да не вземат отношение! Интересува ме, по-специално, как би се отразило ниското напрежение на уреди като климатици, хладилници, перални - за другите мисля, че е ясно?
Нека направим и разграничение между инвертори и "конвенционални"!
shotik - майстор
Аз мисля така:
При намаляване на напрежението ,се увеличава ампеража и се повишава магнитното поле,което върти диска,който започва да се върти по-бързо и да се отчита по-голямо потребление на ел.енергия.
Ако не е така,нека знаещите да пишат.
Аз преди бях писал за нещо подобно,но то е свързано с изменяне на трептенията/херц/,но нямаше точно тълкуване .

Каквото и да правим ,първо искат да си платиш ,за да ти правят проверка,а нали те си проверяват....себе си .

Вчера в къща на три етажа ,за всеки с отделна фаза ,са установили ,че там ,където почти не се ползва електроенергия е имало 240 волта,на друг етаж ,където живеят постоянно/без включени консуматори/ 190 волта и на последния с променливо ползване 219 волта.

Не мога да си обясня,след като трафопоста е на 150 м от къщата ,как от него може да излизат различни напрежения?
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз пък мисля така - по-ниското напрежение означава по-ниска мощност. За да получиш определено количество топлина (енергия) при намалена мощност, то трябва или да увеличиш времето на работа на нагревателния уред или да пуснеш още един нагревател, което увеличава тока през електромера. И обратно - при по-високо напрежение, нагревателят топли повече и по-бързо изключва, което води до икономия.
hidrazin - майстор
[-X При отопление с нагреватели икономия няма. Колкото глътнеш от мрежата, токова и ще се стоплиш.
Това с ниското напрежение не е обяснение за високите сметки - по-ниското напрежение води до по-малък ток и съответно до по-малка
консумация и показания за електромера. Тук говоря за активни консуматори като нагреватели и обикновени лампи с нажежаема спирала.
За такива като енергоспестяващите ламби, електронни зарядни, адаптори за заптопи, компютърни захранвания ... нищо като консумация
няма да се промени. При по-ниско напрежение те ще си увеличат тока и крайната консумация ще е същата.
Да не забравяме, че формулата за мощността е елементарна и предполагам всеки я знае. :)
Вероятно обяснението за високите сметки е доста по-прозаично - промяна периода за отчитане заради коледните празници, отчитането на
електромерите от инкасаторите на принципа: "Абе на тоя за месеца толкова ще му пиша. Сега по тези празници и студ няма да се разкарвам я!"
Има и друго - всеки реве от високи сметки. Някой да си е записал показанията предния месец и да е сравнил колко реално е изконсумирал?
Повечето хора си пресмятат консумацията на усет. :-D - Миналия месец май не съм харчил много ток и сметката ще ми е малка. или
Миналата година за декември имах 100лв., сега да е най-много 110.
Хора, имате си електромери. Електромерите си имат цифрички на дисплеите и броячите. Кой Ви спира да си ги засечете?
:partyman:
ZMeyGorianin - майстор
То за да бъде засечката точна трябва да се издебне инкасатора и да се запишат едновременно показанията. Обикновено това не става, защото таблата са навън и никой не знае кога ще се проверяват!
hidrazin - майстор
По принцип минават горе-долу не едни и същи дати. Въпросът е веднъж да видиш кога минава инкасатора.
Ако живееш в блок няма начин някоя клюкарка от входа да не знае точната дата и час за минаване и даже пикантни подробности
от личния живот на инкасатора (инкасаторката). :lol: Освен това 1-2-3 дена разлика в отчитанията не са критични. Като си пазиш
старата фактура винаги може да я сравниш с новата. Даже ако примерно те засичат в периода 1-5 число и в този период всеки ден
си записваш показанията може с голяма точност да определиш кога минава инкасатора и без да си го виждал.
Елементарна математика. :-D
:partyman:
DMN - майстор
Напълно съм съгласен с мнението на hidrazin. По-ниското напрежение предполага и по- ниска консумирана мощност. Поне аз от всичките уреди вкъщи , които имам, не съм измерил един да му се покачи консумираната мощност при спадане на напрежението. Обяснявам си нещата за по-високите сметки с новогодишните празници, където консумацията е по-висока и евентуално по-късното засичане от инкасаторите. Отделно и по-високата цена на тока спрямо миналата година по това време, която може би в такива периоди се усеща по-усезаемо. И точно така, щом имате съмнения – водете си собствен месечен отчет по показанията на електромера целогодишно и сравнявайте месеците. Би трябвало пък другия месец по моята логика, сметките да са по-ниски, ако за този е надписано или засечено за малко по-дълъг период.
Извинявам се на автора на темата, че пиша като НЕспециалист, но щом като един НЕспециалист отваря цяла тема, защо други НЕспециалисти да нямат право да изразят мнението си в нея. :)
ivanovbg - майстор
А какво става примерно с компресора на хладилника или климатика? Те не харчат само активна енергия :?

А дали има и друга възможност с електронните електромери. Нали с едни апаратчета се "калибрират " от ел техниците на енергото. Какво става ако някой реши да намали сметката за ток на добри и платежоспособни хора? Калибрира им електромера да отчита като по малко енергията и за да не го хванат на общия електромер в подстанцията бъзва няколко други да отчитат повече. Как мислите възможно ли е?

П.П. Предлагам модераторите да изтрият мненията на shotik, LazarGanev, hidrazin, защото те не са специалисти, а майстори, и велики майстори. Все пак трябва да уважим желанието на preslav :-D :-D :-D
Последна промяна от ivanovbg на чет фев 07, 2013 7:29 pm, променено общо 2 пъти.
dyaneff - майстор
И аз споделям мнението на Хидразин, но искам да допълня нещо. Клиентите на Енерго Про - бивши ЕОН не могат да имат по-различни показания от показанията на електромера. Инкасаторите отчитат електромера по електронен път, и не пишат нищо на ръка. Отчитането става когато съвпаднат GPS координатите и кода който излъчва електромера. А електромерите поставени високо на стълбовете се отчитат дистанционно, без посещение на инкасатор.
moimoimoi - майстор
ниското напрежение при активни товари води до по малък ток и от там по малко отчетена електроенергия за оределено време,само че за затопляне на един бойлер до65 градуса ако му трябват 6 киловата то тй пак ще си ги дръпне макар и за по дълго време при по ниското напрежение,общо взето голяма далавеа няма от ниското напрежение,може само до вреда да доведе,ако си спомняте преди време на телевизорите се слагаха стабиизатори,особено на вилите
при индуктивни товари/двигатели/ ниското напрежение може да доведе до по голям ток но като цяло консумираната мощност се запазва,бил съм свидетел как електродвигател 7.5кв. консумира 20ампера при номинални 15,но машината/компресор/ си иска нужните 7.5кв. които се постигат с по голям ток

а относно по високите сметки-това се дължи на по големия период заради коледните празници и това че инкастора явно е решил да не се разкарва а си ги е написал както му дойте
давам и пример с мойта сметка
за ноември-100лева /относително малко/
за декември-140лева /крайно малко,очаквах поне 180лева/ периода е 25ноември-20декември,25дена общо/
за януари все още не е излязла сметката ,излиза на десето число в интернет,но аз реших да си засека по показани на електромера да съм подготвен и яка изненада: от 21декември до 10януари имам 284лева а месеца не е свършил още,т.е. за 21дена-284лева,което идва по 13.5лева на ден,после почвам да записвам всяка вечер показанията и о чудо средна консумация на ден-под 5 лева - от 10 януари до 6 февруари- 27 дна имам 133лева,средно 4.92лева на ден
работата е ясна,тока съм го изхарчил но не е правилно да ти тряскат огромна сметка,щото инкасатора го мързи
електромера е все още с диск и не може да се манипулира като дигиталните така че изключвам намеса от EVN
Последна промяна от moimoimoi на чет фев 07, 2013 7:36 pm, променено общо 2 пъти.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 40

Тема "По-ниското напрежение "върти ли" по бързо електромера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: