Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Ники - напреднал
Здравейте,

отдавна не съм влизал във форума. Интересува ме дефектно токова защита.
След много прочетени неща (вкл. всичко намерено в този форум) - все още не разбирам може ли да се сложи в апартамент с двупроводна инсталация?

Двупроводна от главното табло до локалното в апартамента, и двупроводна след това - сменях си контактите след като купих апартамента преди 5 год. и до всеки един отиват 2 проводника, фаза и нула+заземяване заедно.

Някой казва може, някой не може ... вече се обърках.

Става дума за панелен апартамент - прокарване на 3-то жило няма как да стане в самият апартамент. Евентуално от главното табло до локалното табло в апартамента, но това променя ли нещо?
Palawnik - специалист
Без трети проводник нищо няма да стане.
Ники - напреднал
Опасявах се, че точно това ще чуя ...
Всички ли са на това мнение?

EDIT:
Или да допълня въпроса - третият заземителен проводник помага да се изключи даден кръг, ако има утечка.
Ако го няма - ще помогне ли ДТЗ ако човек пипне фазата? Тоагва да сработи, макар и късно.
Последна промяна от Ники на пон ное 26, 2007 1:24 pm, променено общо 1 път.
engineer - специалист
Колкото и да ти е неприятно Необходим е трети проводник. Виж
http://www.schneiderelectric.bg/bgnew/d ... tokovi.pdf
Ники - напреднал
Убивате всичко детско в мен ...
vlado0549, ти беше споменал в една тема че заземяваш отделно уредите, печка например. Къде я заземяваш в панелен блок, на 4-я етаж, изнесена на тераса, както казваш че е удобно?
Ники - напреднал
Доста четене падна ... и по пътя на логиката (и не само) стигам до следните заключения:

1. ДТЗ с 2-проводна инсталация няма да работи и да изключи, ако се появи закъсяване на корпуса на даден уред. Т.е. едно голямо преимущество отпада - превантивното изключване на кръга, преди дори някой да е докоснал съответният дефектирал уред.
2. Ако обаче някой пипне само фазата и през него протече съответният ток за включване на ДТЗ - тогава ще сработи, защото самият човек и земята(пода) ще се явят третият липсващ проводник. Ако човека е изолиран с добри обувки/под - няма проблеми. Тогава просто няма верига, през която да протече ток. (Лично изпробвано преди много време, бъркане във фазата с пирон и обут с гуменки :-D)
3. Опасно е, ако бръкнеш с 2 пирона във фазата и нулата, но тогава и нормална ДТЗ с 3 линии няма да сработи - аз ще съм консуматор, не оттечка :-)
4. Основен недостатък явно ще е прекъсването на нулата при двупроводни инсталации - ако по някаква причина ДТЗ прекъсне нулата, но не и фазата. Малко вероятно, ще каже някой, но мърфи не спи :-)

Основният въпрос сега е: мога ли да монтирам ДТЗ на моят двупроводен апартамент, с идеята да ни пази от допир с фазата, като за избягване на недостатъка по т.4, нулата освен че ще мине през ДТЗ, за да може тя да работи, ще мине и отстрани, ще го шунтира, за да не се окажа с фаза и без нула?

Нарочно добавих нов отговор, за да могат хората, които следят темата да видят че има нещо ново ...
Palawnik - специалист
Нямам идея що толкова много сте пощръклели да си слагате дефектнотокови защити.
Този вид защита е по-добра от зануляването, да не говорим от заземяването.
Зануляването като метод на защита се е използвал доста години. Все още си върши работата и не виждам кой знае какъв смисъл в ДТЗ. Имат си предимства, имат си своите положителни страни. Въпреки това не бих препоръчал да си разкъртиш целия апартамент за да монтираш трипроводни кабели и т.н. Още повече че за един апартамент трябват поне 4 защити. 1 за бойлера, 1 за кухнята, 1 или две за контактите. Всичко това оскъпява инстанцията с пъти, а ефекта се повишава с проценти.
Конкретно за твоя апартамент Ники,
1. Инсталацията ти е изпълнена с мостов кабел. Преди доста години. Това ще рече че имаш доста утечки и ДТЗ ще сработва постоянно.Когато е строен блока със сигурност са ползвали пирони за закрепване на кабелите. Иначе казано още утечки. Предполагам ел.уредите ти също не са млади т.е. още утечки (ако греша за уредите моля за извинение).
2. Ако „шунтираш” нулата на ДТЗ не се знае дали въобще ще може да се задържи.
3. Отвори някоя и друга кутия и проври връзките да не се е разхлабила някоя. Ако искаш извикай някоя лаборатория да ти провери контактите.
4. Препоръчвам ти да не се занимаваш с ДЗТ, а да огледаш автоматичните прекъсвачи. С парите които ще дадеш за ДЗТ смени си всички прекъсвачи с нови.
5. С две думи направи малко по-сериозна профилактика на инсталацията. Ако трябва помоли някой да ти помогне.
Пий си ракийката вечер, мези с пържолки и си гледай кефа.
Според мен лично още е много рано зануляването да се отрече като защитно мероприятие.
Ники - напреднал
Palawnik. много благодаря за изчерпателният отговор.
Определено нямам намерение да разкъртвам апартамента. Исках да намеря смисъл да я сложа, дори и само заради част от нещата, които осигурява като защита. А защо съм пощръклял - ами с ходещо бебе и запушени контакти не е весело :-). Пък и на цена от 80-130 лв не е голяма инвестицията. Аз съм на парно - печки и бойлери нямам, така че ще мина само с една ДТЗ, само за контактите, за осветлението не ми трябва.

Обмислям и варианта да сменям контактите пак, този път с хубави, в които не можеш да бръкнеш в едната от дупките. Но това няма да е лесно в панелка с онези старите черни дълги контакти, дето излизат от пода, трябва да измисля как да не стане много грозно.

А определено ще сменя таблото с автоматични прекъсвачи, вече е в ход. И покрай това исках да сложа и ДТЗ - да не мисля после как да я слагам допълнително. Но изглежда няма да стане ...
Palawnik - специалист
Споко ники, моите и двама сина са се здрависвали с тока. Слава на Бога нищо лошо не им се случи. Идеята ти за контакти с детска защити са най-доброто което може да направиш в конкретния случай. Нямам идея дали ДТЗ ще ти помогне в този случай. 30mA е тока при който настъпва смърт при възрастен човек. За малко дете предполагам е значително по-малък. Докато монтираш контактите с детска защита монтирай поне предпазни капачки. Продават се в железариите.
Успех и да ти е жив и здрав палавника или палавницата.
Ники - напреднал
Палавница :-)

Много благодаря!

Тема "Пак за дефектно токовата защита..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: