Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
N2GetherNow - напреднал
Здравейте.
Имам малък проблем, когато се пусне духалка в една от стаите в коридора замирисва на "изгоряло", като се включи в някоя от другите стаи - няма проблем.
Има две разклонителни кутии и едната е доста зле, както се вижда от снимката по-долу.
Какво мисля да направя:
Да изрежа нагорелите участъци от кабелите. Тъй като няма да достигат до клемите след това мисля да ги наставя.
Какви параметри трябва да притежава мостовия кабел, с който ще ги наставям?
По-удачния вариянт ли е керамичната лустер клема от запояването на проводниците?
Клемата вероятно трябва да е стегната до откат, за да не се получава искрене/лош контакт или както там се нарича?
Нямам проблем с визията, така че как е по-добре да набутам всичко обратно в кутията или да пусна по-дълги наставките и да ги разпределя извън кутията, та да не се допират?
Изображение
valentino76bs - майстор
Махни старата конзолна кутия да ти се освободи повече място,за връзките използвай клеми ''WAGO'', ако случайно нещо иска удължаване,ползвай проводник ПВА-1.
N2GetherNow - напреднал
Добре, а с какво сечение да е кабела?
hidrazin - майстор
Със същото като на старите ти кабели.
:partyman:
N2GetherNow - напреднал
hidrazin написа:
Със същото като на старите ти кабели.
Как да го разбера какво е? Не виждам надписи? Няма ли някакъв стандарт за подобен род проводници?

От бушоните до кутията са около 3 метра и е втората кутия като последователност, ако има значение някакво...
valentino76bs - майстор
Може да е 2.5 мм.кв. най вероятно,но може да е и 4 но по малко вероятно защото 4кв/мм няма разклонителна кутия в коридора,което пак не е сигурно.....така че мнението преди мен :)

Може с шублер да разбереш колко е,ползва се формула.
N2GetherNow - напреднал
valentino76bs написа:
Може да е 2.5 мм.кв. най вероятно,но може да е и 4 но по малко вероятно защото 4кв/мм няма разклонителна кутия в коридора,което пак не е сигурно.....така че мнението преди мен :)

Може с шублер да разбереш колко е,ползва се формула.
пи по ер на квадрат?
Понеже шублера е кленясал :?
Ще гледам с линийка да се справя някак си, ако е под 2 мм диаметъра, значи вероятно е 2.5 (изхождайки от логиката, че няма да сложат по-тънък кабел за мостов, нали...). Ако е над 2 мм, ерго S=4mm2?
hidrazin - майстор
Ми нали ще режеш нагорелите участъци? Взимаш едно парченеце и в магазина. По-лесно здраве му кажи.
N2GetherNow - напреднал
hidrazin написа:
Ми нали ще режеш нагорелите участъци? Взимаш едно парченеце и в магазина. По-лесно здраве му кажи.
уф, че съм прост :D
Т'ва като случката на Айнщайн с малкото момиче по повод въглени за разпалване...
fikata - майстор
N2GetherNow
Няма да е грешка,ако снаждането го направиш с проводник 4 кв.мм, а се окаже,че инсталацията била с 2.5 кв.мм.
Грешка ще бъде снаждане с 2.5 квадрата при инсталация от 4. :)
За да те облекча без да пресмяташ, а само с измерване на диаметъра на голия проводник да определиш сечението :
Диаметър и сечение на проводник

Диаметър d, mm

Сечение S, mm2

1,128379

1,00

1,381977

1,50

1,784124

2,50

2,256758

4,00
Иначе на въпроса ти как да го направиш снаждането. Можеш с единични лустър клеми, с усукване, с усукване и запояване, но в никакъв случай само със запояване.Изборът е твой - направи го по начин по който си най сигурен,че можеш да го направиш сам за да постигнеш свързване с най сигурна контактна връзка между двата проводника. Всички тези начини са доказали правото си на живот през годините к огато са изпълнени както трябва.
Иначе вече има клеми на пазара /като Ваго/ с които се правят такива свръзки с много добро качество и надежност без необходим майсторлък и професионализъм, а лесно и бързо свързване изпълнено даже и от лаици и професионалисти.

Тема "Въпрос за мостов кабел и разклонителна кутия?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: