• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
8180 - майстор
http://4as-pik.com/shop/product_info.ph ... 7a30388d2b
Там са дадени основните насоки.
Магнетизмът никога не ми и бил силата.
Предполагам се касае за електромагнит с прецизно настройваема променлива сила (да уравновеси теглото на глобуса) - ако пиша глупости, сори.
Някаква идея как се прави и за какви разумни тежести е с поносима цена?
Дали отдолу има нещо или цялата "магия" е горе.
sstefanov - майстор
Обикновено един микроконтролер се грижи за равновесието на глобуса. Възможно е китайците да са измислили нещо още по-просто.
hidrazin - майстор
Това е много старо. Правил съм го като ученик някъде 83-84-та. Само дето не беше глобус ами летяща чиния и не се въртеше ами само висеше
във въздуха. Е беше и с по-малки размери. Няма никви микроконтролери. :-D Сега свикнахте ма всичко контролери. Гледах една схема - на микро
ключе сложен контролер за да се избегнат фалшиви сигнали от трептенето на контактите. :lol:
В чудото няма никаква загадка. При мен беше направено така - горната част на чинията е направена от желязна никелирана пластина. Корпусът
максимално лек - хартия и боядисан. В главата на стойката - електромагнит управляван от елементарна електроника. В главата се монтират под ъгъл
фото приемник и предавател монтирани в тръбички за да са тясно насочени в една точка на около 1-2 сантиметра под главата. Бях използвал обикновена
лампичка и фотодиод.
Какво се получава? Когато във фокуса на така направената оптика няма нищо електромагнитът работи. Когато приближим чинията горната повърхност
отразява светлината към фотодиода и той изключва електромагнита. Чинията тръгва да пада, но тогава пак се включва магнита и я притегля. :)
В интерес на истината голяма играчка падна докато го нагодя и имаше малко странични ефекти. Чинията леко пулсираше нагоре-надолу. Ама с тогавашната
електроника дето ми беше достъпна - толкова. Гледам сега след 25 години доста са го подобрили. :lol:
:partyman:
sstefanov - майстор
Нищо чудно китайците да са ти откраднали идеята :partyman:
hidrazin - майстор
Не мое са ми я краднали щото пък аз си я краднах от една руска книжка. :cool: Мисля още я пазя.
sbirov - специалист
Да не сме били в един клас :lol:

Прикачен файл

antigravitacia.JPG
antigravitacia.JPG (59.68 KиБ) Видяна 3144 пъти
hidrazin - майстор
:-D Едва ли. Твоето е схемата с топчето за пинг-понг и работи на принципа на пресичане на лъча.
При мен ламбата и датчика са горе, при ел.магнита и гледат надолу под ъгъл. При мен работеше на принципа на
отражението. Все тая де. Добре забравеното старо. Пък книгата беше май някъде началото на 80-те издадена.
Схемата вероятно от края на 70-те. Абе 30-тина години.
8180 - майстор
Евалата пичове.
hidrazin,
Очаквах го от теб. :)
VLADO66,
Дай конкретната тема там, ако може, че нямам регистрация за търсене.

Идеята с обратна връзка е много по-добра от моето първо предположение.
Ще се радвам и на насоки към подходящи съвременни елементи за експерименти до към 0,5кг.
Сигурно може да се подпомогне ел.магнита с постоянен такъв, ако е по-евтино и (евентуално) по-малки пулсации. :?
Аз определено не съм от Вашия клас. :)
Благодаря,
miroton - майстор
Това чудо го видях в магазина за детски играчки и струваше 30 лв.
  • 1
  • 2

Тема "ЗАДАЧКА: Как работи това?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: