• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bulhomes2 - майстор
Имам 2 трифазни вентилаторчета. Бях ги свързал със щепсел за проба и работеха. Днес ми трябваше да видя кой кабел е нулата и с мултицета установих, че нулата излиза на една от фазите. Разкачих всичко. И при двете моторчета е така. Разкачих и нулата на корпуса от нулата в моторчето - двете нямат връзка. Има си връзка между нулата вътре в моторчетата и една от фазите. Като завъртя ротора не се променя занулената фаза. Предполагам, че е нормално, след като и на двете е така, но все пак рекох да питам...

С мултицета меря на "късо" - да видя кой кабел къде излиза. 380V днес не съм им пускал.
fikata - майстор
Има си връзка между нулата вътре в моторчетата и една от фазите.
При трифазен двигател нулата се ползва само като защитен проводник и си свързва към металния корпус на двигателя. Независимо от свързването на фазовите намотки на двигателя в звезда или в триъгълник нулата не участва в захранването на двигателя.
Разкачих и нулата на корпуса от нулата в моторчето - двете нямат връзка. Има си връзка между нулата вътре в моторчетата и една от фазите.
Къде намери тази нула "вътре в моторчетата" ? :?
fikata - майстор
Нормално ли е една фаза и нулата да са в контакт в 3ф мотор
Кратък отговор на такова питане: НЕ ! [-X
Mapek - специалист
С колко извода ти е щепсела - 3 или 4? Можеш ли да качиш някаква снимка или скица и да уточниш къде точно "излиза" нулата ти?
bulhomes2 - майстор
А така. Хубава работа. Вентилаторчетата ги купих от форума, когато имаше такъв раздел. Снимки нямам. Ако трябва ще ида да ги снимам, но вече е тъмно, а утре мислех да правя едни проби. Мисля, че мога да обясня. От моторчето излизат 4 кабела + 1 вързан на корпуса. Сега не помня как определих, че единия от 4-те е за нулата, но него съм вързал с този от корпуса за нулата. Факт е, че работеха.

С две думи 2 от четирите кабела, излизащи от моторчето, имат връзка помежду си. Какво ще стане ако пусна 1 фаза на въпросните 2 кабела, другите 2 фази - на техните си кабели, а нулата - както казвате - само на корпуса?

Щепсела си трифазен - с 4 клеми. Ама аз и него аз си слагах. Дойдоха ми само по жици....

Чудя се дали е възможно четвъртия кабел да има нещо общо със "звезда"-"триъгълник". Моторчетата са малки - примерно фи 8 см, дължина 10 см. Табълце по тях няма. Кабелите излизат директно от корпуса. Май нещата вървят към разглабяне утре.
Mapek - специалист
Има ли изобщо клемна кутия? Отварял ли си я? Превързването Y/Δ става обикновено в клемната кутия. Да не би там от събраните в звезден център краища да е изведен четвъртия проводник? Опитай да измериш съпротивлението между различните краища не като верига, а колкото се може по-точно.
bulhomes2 - майстор
Mapek написа:
Има ли изобщо клемна кутия?
bulhomes2 написа:
Табълце по тях няма.
Утре ще меря съпротивленията между кабелите. Доколкото разбирам между 3 от тях трябва да са абсолютно еднакви. Какво трябва да е съпротивлението към четвъртия, ако е "звезда" или "триъгълник". Съмнява ме, че пиша някакви глупости, ама ми е тъмна Индия...
fikata - майстор
При звезда четвъртият проводник,ако е свързан към звездния център трябва да има съпротивление към фазов половината от съпротивлението между фазовите крайща.Това само теоритично.Твърдя,че такова свързване -проводник от звездния център практически не може да има.
При триъгълник пък и теоритично няма къде да се свърже този четвърти проводник.
Да не би моторчетата да са монофазни и двускоростни?
Последна промяна от fikata на съб дек 17, 2011 7:04 pm, променено общо 1 път.
Mapek - специалист
Какво ще стане ако все пак някой върже звездния център към нула?
bulhomes2 - майстор
fikata написа:
Да не би моторчетата да са монофазни и двускоростни?
Мамка му и прасе - как не мога да се сетя от къде разбрах кое са фазите и кое нулата. Възможно е като дойдоха единия кабел от четворката да е бил оплетен с този от корпуса и затова да съм го приел за нула (тогава не съм мерил). На трите останали кабела вързах фазите, а нулата за въпросните 2 и вентилаторчетата си тръгнаха. Ако са монофазни и двускоростни какво би станало като ги вържа по вече ползвания начин?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Нормално ли е една фаза и нулата да са в контакт в 3ф мотор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: