• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здрасти :)

Първо да се извиня за аматьорският ми начин на изказ, че чак ме хваща срам като чета как пишат хората тук.

А сега - на темата. Случайно намерих готова опакована система(някой самодеец някога я е правил в домашни условия), в която има вентилатор, който ми върши работа. Тоест, искам да измъкна вентилатора от системата и да го ползвам за други цели. Всичко добре, обаче се оказа, че вентилаторът работи на 100V(поне такава му е маркировката - "100VAC", поправете ме, ако греша). А пък тока в контакта е ~220V. И тук идва проблема :)

Естествено, първата ми мисъл е да видя как работи в системата, понеже тя е на 220V. При включването на системата в 220V вентилаторът развърта, разнася се струя пушек(всмукана и изстреляна от вентилатора) и след 3-4 секунди се чува тракане(опциите са или вентилатора прехвръля max rpm или при достигане на обороти внася вибрации и нещо друго трака). Въобще не ми звучи дорбе.

Разглобих системата и изкормих елементите, които са по веригата на вентилатора, както и самият вентилатор. Да елиминирам привнесени проблеми на части, които не ме интересуват. И какво се оказа:

Код: Избери всички

Вход 220В >>   ++++++++++>> ------------->> ++++++++++
           *Елемент 1*      *Елемент 2*      *Елемент 3*
       ------------->> ++++++++++>> -------------- >> Вентилатор 100В
* >> - връзка

Където Елемент 1,2 и 3 са еднакви с обозначение: "MKC1862SN/2,2mF K250V-". На външен вид приличат на това, но са червени.

Доколкото мога да схвана, това би трябвало да са елементи понижаващи напражението на 100V. Начина им на връзка е направо непонятен за мен и не мисля че въобще трябва да е така, ама кой съм аз да оспорвам.

Направих още няколко пробни включвания и се оказа, че самите елементи димят стабилно при 2-3 секунди работа, а тракането вероятно е от превишаването на максималните обороти на вентилатора, вследсвие на прекомерно подавано напрежение.

Та, сега на въпроса ми - как най-елементарно да подкарам този вентилатор с подръчни средства и 220В ток, като ако е възможно(не настоявам, но би било добре) да не превишава оборотите си и да не дими нищо. Може би прекалявам, но имам надежди.

Също така, бих бил щастлив, ако нещото може да се постигне максимално просто(например, както в оригинала - с 3 елемента и няколко спойки). Колкото по-сложно е нещото, толкова по-голям е шанса да го объркам. Благодаря предварително и се извинявам за дългото писане, ама не знам кое е важно в случая и кое не.
todortv - майстор
Aко има табела, дай снимка.
С колко извода е вентилатора?
Изводите на вентилатора са 2, нищо интересно няма там според мен. За съжаление нямам нищо подходящо за правене на снимки под ръка, така че са с малко лошо качество.

Иначе се сетих че мога да дръпна малко снимки и на елементите и начина на свързване, който имат(шаш и паника, могат ли така да се свързват такива неща - еднакви елементи успоредно с разменени полюси?!? звучи грешно...).

Прикачен файл

SP_A0196.jpg
Елементите, ползвани за намаляне на напрежението - откъм надписите (по синята жица се подава 220В, на изхода се очаква да е 100В?)
SP_A0196.jpg (14.35 KиБ) Видяна 3186 пъти

Прикачен файл

SP_A0193.jpg
Елементите, ползвани за намаляне на напрежението - откъм спойките (по синята жица се подава 220В, на изхода се очаква да е 100В?)
SP_A0193.jpg (14.59 KиБ) Видяна 3190 пъти

Прикачен файл

A0190.jpg
Таблека - край - част 2
A0190.jpg (17.4 KиБ) Видяна 3190 пъти

Прикачен файл

A0189.jpg
Таблека - начало - част 1
A0189.jpg (18.57 KиБ) Видяна 3190 пъти

Прикачен файл

A0188.jpg
Таблека
A0188.jpg (17.36 KиБ) Видяна 3190 пъти
todortv - майстор
Така свързани трите кондензатора, които нямат поляритет, правят 6,6 микрофарада.
Мисля, че ако вземеш кондензатор 7- 8 микрофарада / 400 Волта и го свържеш последователно
на вентилатора и трябва да работи. Или пак три но на 400В.
Относно вибрациите, вероятно са от механичен характер.

П.П. Тези кондензатори ли са оригинално монтираните, защото не личи да са горели.
mitko2be - специалист
Най-добре според мен е с понижаващ трансформатор на 110v,с мощност съобразена с мощноста на вентилатора.
Ей, сега се чувствам леко тъп. Никога не си бях играл, да разгледам елементите детайлно. Както се вижда от снимките, трите са един до друг, като пакет.

Когато обаче ги понапънеш малко да се разделят(явно някой ги е слепвал с нещо?) се вижда, че един от трите елемента има пробив по корпуса и от там е "текло" нещо като сива паста, която се е втърдила(виж снимката). Така, вече е ясно откъде пуши. Утре или вдругиден, като имам път ще потърся подобен на изгорелият, да го подменя.
todortv написа:
трите кондензатора, които нямат поляритет, правят 6,6 микрофарада.
Мисля, че ако вземеш кондензатор 7- 8 микрофарада / 400 Волта и го свържеш последователно
на вентилатора и трябва да работи. Или пак три но на 400В.
Относно вибрациите, вероятно са от механичен характер.
Схванах - няма значение как са закачени + и -, мерси :) За първи път се сблъсквам с кондензатор, за който няма значение(защото досега съм се сблъсквал само с такива в компютрите и подобни техники). Но ми възникват няколко въпроса.

Първо и най-важно. Как така се намаля AC напрежение с кондензатори? :) Ако може някаква формула или нещо подобно, по което се преценя колко се намаля напрежението със съответният кондензатор... разбирам, че стойностите които търсим в конкретният случай са около 7 до 8mF общо... ама защо толкова? Просто ми е интересно да разбера логиката...

И друго. Значи, опита, който имам е с правотокови вентилатори(предимно за компютри). Вентилаторите там по принцип поддържат контрол на оборотите, но не всички. И тези, които не поддръжат ги "лекуваме" по 2 начина, та ми е интересно дали са приложими тук:

1) Вариант повишаване на оборотите на DC вентилатор(напр. 12В) - пускаме му 17В(12В+5В), после с резистори намаляме до 13-13.5. Ефекта - повече обороти, по-силна въздушна струя, по-бързо износване на двигателчето и т.н.
2) Вариант понижаване на оборотите на DC вентилатор(напр. 12В) - слагаме му резистор и понижаваме до 11В например. Ефекта - върти по-бавно, по-малка въздушна струя, по-малко износване и по-нисък шум.

Доколкото схващам, такива неща не са възможни за AC вентилаторите/двигателите? Тоест, ако вентилатора е 100В/AC, а ние му пуснем 110В/AC или 120В/AC, той ще си работи в "норма" и няма да има повишаване на оборотите?
mitko2be написа:
Най-добре според мен е с понижаващ трансформатор на 110v,с мощност съобразена с мощноста на вентилатора.
Ъм, иска ми се да избегна да купувам разни скъпи неща. Тоест, да направя всичко от подръчни материали. Все пак, така, като странично занимание. Поправи ме, ако греша, но вентилатора не е кой знае какъв консуматор(едва ли прехвърля 10W)?

Странен ми е този вентилатор. Не съм виждал такъв досега. Като го врътнеш на ръка, после около 3-4 минути продължава да се върти сам, по инерция. При все, че перките са метални(т.е. тежки и би следвало да има много триене). А пък размера му е 160х160х60мм. Чудовище направо. Това е единствената причина да се мъча с него, а не да ползвам някакъв друг вентилатор на 220В.

Прикачен файл

SP_A0197.jpg
Разтеченият елемент
SP_A0197.jpg (12.46 KиБ) Видяна 3107 пъти
hidrazin - майстор
Вентилаторчетата от компове имат са със съвсем друг модел моторчета - постояннотокови. При тях оборотите зависят от напрежението.
При този дето го имаш мотора е асинхронен - оборотите му зависят от честотата на напрежението. Вземи прочети малко:
асинхронен двигател
Електрически двигател
Естествено че ще се върти по-дълго време като му врътнеш перката. Там единственото триене е в лагерите и съпротивлението на въздуха върху перката. Нищо друго. А тежката перка пък акумулира повече енергия отколкото леката пластмасова. Нормално е - действа като маховик.
:partyman:
ivanovbg - майстор
minus273dot15 написа:
Схванах - няма значение как са закачени + и -, мерси :) За първи път се сблъсквам с кондензатор, за който няма значение(защото досега съм се сблъсквал само с такива в компютрите и подобни техники)
Koлега, само като инфо, но повече от 2/3 от кондензаторите в компютрите нямат поляритет +-. Е не са големи и кръгли, но ... :partyman:
PCL82 - майстор
Работата с понижаване на напрежението с кондензатор става само при променлив ток. За да се сметне е неужно да се знае как се смята с комплексни числа, как се представят импедансите на кондензатор, индуктивност и активно съпротивление и как се събират вектори. Нужна е и питагоровата теорема. Не е сложно, но не е за хора, боси в математиката.

Схемата е подходяща за намаляване на напрежението при активен товар.
Понеже двигателят е индуктивен товар, а кондензаторът капацитивен, те взаимно се компенсират и общият импедас намалява вместо да се увеличава-става по-лошо. Ако пък веригата изпадне в резонанс, защото имаме всичко необходимо за трептящ кръг напрежението върху кондензатора може да стане двойно по-високо от мрежовото и да настъпи пробив.

Влизаш в сфера криеща рискове за здравето от високи напрежения, големи искри и пушеци! Това не е за лаици!
ivanovbg - майстор
Някой лаик ги е връзвал тези кондензатори. Не са фабрични, а пушека може и да е от намотката вътре - не само от кондензаторите :-D
  • 1
  • 2

Тема "Амтаьорски въпрос: 220В -> 100В захранване?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: