• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
Привет,
Не тесла ,TESLA е домофонната централа. Така изглежда отпред Изображение
това е модела Изображение
Ако някой има схема на тази платка Изображение - моля да я сподели.
kozl - майстор
Никой ли не е боравил с Тесла?
Ето по-голяма снимка на платката
Изображение
А това изтипосах като схема
Изображение
И сега ме глождят въпросите:
1. Каква е ИС (вероятно някакъв стабилизатор), защото няма надписи по нея?
2. Каква е ролята на VD1,2 и VT1?
DOMOFON - помощник
ТОВА КОЕТО СЕ НАМИРА В БУТОНОТО ТАБЛО И Е С 8 PIN Е ГЕНЕРАТОР/ ЗА МЕЛОДИЯ ГОРЕ ЗВЪНЯТ ДОМОФОНИТЕ А ДОЛУ НА ТАБЛОТО ИМАШ ОТГОВОР ЧЕ ГОРЕ ЗВЪНИШ
kozl - майстор
И аз така мислех, но съм сигурен, че не генератор, защото къде му е изхода :?
Схемата с VT1 подава сигнал към ИС с осем пина, като пада на напрежение от двата диода приложен в-у емитера и базата отпушва/запушва транзистора. А пад на напрежение се получава при натиснат бутон на звънец (без значение кой) и затворена верига (получен сигнал в апартамента). От своя страна през ИС става захранването на модула с микроФона и говорителя и предполагам ако се приложи генератор на мелодия в т.G1, следва да се чува от мелодията в говорителя на таблото. По схема на връзване към всеки модул има "пач" кабели с три пина и жила. Когато са правили системата вероятно са липсвали и първата простотия сътворили - само в първия панел сигнала за звънене (9 волта 50 херца) минава през диодите. Нещо по платката не работи, защото дори и при позвъняване на първите два апартамента в говорителя няма реакция от 50 херца. Ефекта обаче се оказа от сорта "де го чукаш, де се пука". На първите два апартамента звънците звъняха лениво поради пада на напрежение в диодите. Първо се усъмних, че има прекъснат диод, но проверката установи - здрави са. И сега има мост на диодите.
И накрая извода е: ПАК НЯМА СХЕМА - ИЛИ НАПРАВИ СИ САМ :cry:
hidrazin - майстор
Точно си е генератор с 555. Изхода е на пин 3 и оттам през R7 на базата на транзистора. Сигнала излиза на зелената и жълтата жица. Ако погледнеш фнимателно :) над куплунга дето влизат зелената и жълтата има символ за високоговорител.
Извод четири - това е вход RESET на чипа. Когато има ниско ниво (през Р5), на изход 3 нивото е ниско (не работи). Когато му се подаде високо ниво се разрешава работата на генератора.
И мога да се обзаложа че на ония двата черни диода освен SM пише и още четири цифри.
:partyman:
kozl - майстор
Може да си прав. Но тогава мелодия няма - има само тон за мелодия :lol: И за диодите позна, по-горе на схемата пише SM4007. И аз очаквах да е генератор на мелодия, обаче съм сигурен, че на базата на VT2 не постъпва мелодичен сигнал. Пробвал съм при създаден пад на напрежение в-у диодите - генератора не пее през усилен сигнал от усилвател и слушалки, взет от базата на VT2. Обаче от къде на пин 7 ще се появи високо ниво? Може и аз да съм объркал нещо в схемата - за това съм качил снимки на платката. На ИС не видях белег за номерация.
Но ако ИС е генератор, сигнала влиза в кафявата кутия
Прикачен файл:
Resize of P2240407.JPG
Resize of P2240407.JPG (99.87 KиБ) Видяна 7083 пъти
където има микрофон с НЧУ за етажите (изход клема 3 черна жица) и усилвател за сигнал микрофон от слушалките (вход от етажите клема 6 синя жица). Както и да го мисля сигнала може да се ползва само за индикатор, че веригата за звънене е затворена. Да сигнала може да се усили от НЧУ и да замине към говорителите на слушалките ама няма какво да го разпредели към адреса (натиснатия бутон). А може клема 3 на кафявата кутия трябва да се свърже с G1. Тогава генерирания сигнал ще замине адресируемо по етажите, но пак не се получава високо ниво на пин 4 от ИС и няма логика м-у причина и следствие. Причина за начало на генерациите (натиснат бутон) и следствие (усилен сигнал за етажите). Е как следствието ще създаде причината като то не е причинено?
Номерация на кафава кутия:
6 - вход микрофони от домофонни слушалки
4+ - захранващо напрежение в случая +11 волта
3 - изход за слушалки (говорители) по етажи
2 - :? може би маса, която зависи от VT2 и ИС. Може предположението да ми е грешно, но ДеКа е масата за кафявата кутия? Може ли ИС да е стабилизатор на напрежение? Факт е че ИС поддържа VT2 в някакво отпушено състояние, което стабилизира 7,55 волта м-у жълта и зелена жица.
hidrazin - майстор
Я погледни захранването на централата и виж колко жици отиват от него към централата. Ако са три е без звукова сигнализация, ако са четири е със зумер.
Централата ти е 4 FP 830 115.
Ей тук съм ти качил схемите на окабеляването в двата варианта. Мисля че ще се оправиш. Там има всичко необходимо. Стига да знаеш коя жица къде отива по етажите ама може да ги провериш. Успех и да не забравиш да кажеш какво си сътворил. :-D
Дърпай докато не съм ги махнал от там. :cool:
ДОМОФОН ТЕСЛА
:partyman:
kozl - майстор
Отдавна в мъки аз творя и най-после имам схема на TESLA :supz:
Първата беда се състои в това, че подизпълнител схемата е поБайГанил. Вместо оригинално, българско захранване сложил, слушалките спестил и с Аматьорски (Аматица) заменил. Пач кабелите загубил и модулите грешно е съединил. Но домофоните работеха и звънци звъняха. А за Аматьорските слушалки мелодия не требе и нЕма как и кой да се досети, че друг модул за захранване е потребен. Е може би 2 от 27 апартамента са имали индикация за звън, ама кой да помни като време доста поизтече. Тъй живяхме със години, апартаментите се захабили и почнаха се ремонти.
Втората беда доДе с това, че от ремонта маСтор кабел звънчев е пробил, жицата е окъсил и трансворматор звънчев се стопил. Домофоните млъкнаха, звЪнците умряха, а изнервени комшии входната брава помляха, че само с ключ я отваряха. И тогава схемата търсих, в друг форум се молих и НИЩО, но накрая Неволята ми подсказа да сътворя това тип UBGP-KOZL whit AMP (AntiMastor Protection) :
Прикачен файл:
Resize of 22112012398.jpg
Прикачен файл:
LV supplay PP37A.JPG
LV supplay PP37A.JPG (68.72 KиБ) Видяна 7056 пъти
Третата беда се появи като комшия слушалката от Аматьорска с модерна подмени. След него двама трима и дузина. Но останалите стари Аматьори станаха на новите слушалки саботьори. Отворена слушалка от Аматьорските по домофонната верига напрежението срива и за пиезомикрофонните слушалки волтажа не достига. Неволята ме посети отново и спретнах нещо по надрасканата схема и този път замазах го проблема.
Прикачен файл:
Domofon mixer.JPG
Domofon mixer.JPG (70.97 KиБ) Видяна 7056 пъти
Четвъртата беда скоро се мерна. От незатворена верига цела нощ централа кукурига. А на сутринта за зла беда на "петльо" ТЕСЛАв му секна гласа. Схемата за таймер 555 набедена бе до подпалване нагорещена, за мой късмет вероятнозапазила се е неповредена, че след като се охлади, работата и пак се поднови, напрежение след VT2 се появи. Но аз си премълчах, случая го използвах да изключа старите слушалки, че писна ми пластините им да настройвам. Кво ги чекнат, как ги криват :? - непрекъснато нервите ми сриват :evil: И така сега всеко зло за добро всичките сме вързани на едно жило. Схемата смесител отпадна и слушалки си приличат до една по това, че пиезомикрофонни са сега.
Петата една това не е беда :shock: , а е жица, която излишна остана. А мен идейка ме загриза как в паралел на звънчева верига и мелодия в слушалката да кукурига.
Щом познавате добре домофонните централи Тесла ,би трябвало да знаете как се свързва домофонна слушалка Тесла с домофонните инсталации на старите панели ? Кабелите от домофонната инсталация са 5 на брой . Можах да идентифицирам само тези за ел.бравата....! Другите три не знам как да ги наредя,а и нямам схема на слушалката !
Благодаря на този,който помогне !!!
  • 1
  • 2

Тема "Домофонна централа TESLA - схема" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: