• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
little_spiro - напреднал
Здравейте! Обичам да правя малки обиколки на слабообитавани местности с колело за по няколко дни. За целта ми е нужно електричество(фар, mp3 плейър, gsm и т.н). Гледах цените на слънчевите панели, но добрите са прекалено скъпи и си замислих дали не мога да използвам динамо като алтернативен източник на енергия. Някой може ли да даде предложение как да стане това? единственото, което знам е че динамото поддържа 6V/3W при скорост от 10 км/ч, но докато търсех материали по въпроса разбрах, че това е относително. Волтажа може да стигне до 8V. Ще съм благодарен да намеря решение.
shotik - майстор
Динамото на велосипеда което се задвижва от триенето на ролката на динамото към гумата нямат постоянно зацепване ,защото при малко изкривена капла и гума дори може да не контактува добре и работи на тласъци,които мисля че не могатат да дадат постоянно напрежение за зареждане на акумулатор или батерии на mp3 i gsm.Другото което е ,че при въртене динамото създава големо триене, което е пречка за поддържане на добра скорост и губене на много сили за преодоляването му.В ивицата на гумата където трие колелцето на динамото ще се получи големо износване. Но ако все пак сте голям любител и имате възможности да си смените предната капла с такава на Shimano с вграден генератор в главината, то това може да има добри резултати.Друг начин е фар на светодиоди,захранващ се от акумулатор 6V/4 Ah, и платка със стабилизатор за 5V.Доколкото ми е казвано, че 3 дни акумулатора издържа на потреблението което е необходимо,но лично аз не съм пробвал.
bonjyr89 - специалист
Ами възможно е да се намери решение с динамото но съм съгласен с колегата shotik.И аз предлагам ако не е проблем да си закупиш 3 или 4 акумулатора 6в 4а.ч. да си направиш една стойчица на колелото и двата да ги използваш за фара а на останалите да свържеш един стабилизатор за съответното напрежение примерно мп3 1,5/3 в. и т.н така като пътуваш ще имаш винаги ток.А ако си решил можеш да си сложиш едно реленце и със динамото да си зареждаш акумулаторите :)
ELEMENTAL - специалист
Bonjуr, а гретца къде го остави?
little_spiro - напреднал
първо, мерси за вниманието и интереса. искам да вмъкна само няколко пояснения - проекта е на ниво идея, така че не става дума за триенето на гумичката на динамото или за криви капли :lol: . много съм зле с електрониката, но знам че има начин чрез някакви джаджи(транзистори и тем подобни :? ) да се постигне идеята ми, а именно - за зареждане на 2 батерии от волт и половина ми трябват около 4 волта(поправете ме ако греша). динамото изкарва около 6волта т.е. при по-нисък от 4 волта волтаж устройството трябва да спира тока към батериите, а при по-висок да го ограничава на 4 волта. мислите ли, че може да се постигне подобен ефект и как? благодаря!
виктор
ELEMENTAL - специалист
Погледни си мейла, че нещо форума не иска да качва схемата.
ELEMENTAL - специалист
За схема-ЛС.
Последна промяна от ELEMENTAL на вт май 15, 2007 5:29 pm, променено общо 1 път.
little_spiro - напреднал
благодаря ти много, ELEMENTAL. предполагам, че и във франция трябва да има такива магазини... тук има със сигурност, а едно приятелче ще се пребира скоро до българия, така че ще ми набави 2T3169-a :roll: .а за алуминиевата платка.. задължително ли е да е алуминиева, 3х3? с каква цел? не че има проблем. сигурен съм, че ще намеря, но се интересувам :?: :-D
ELEMENTAL - специалист
Много добре като ще се уредиш с 2Т3169 :lol: .
А що се отнася до алуминиевата пластинка(или както е редно да се нарича-охлаждащ радиатор)-тя служи за отвеждане на топлината от транзистора.Може да не е 3 на 3.Може да сложиш и по-голяма, а пък може и никаква да не сложиш, тъй като много силно ме съмнява, че въобще ще грее транзистора, но за всеки случай я споменах,
защото всичко става.(Може да ти дойде по-високо напрежение от динамото, може да сложиш прекалено разредени батерии -всичко това довежда до повишаване на количеството топлина отделена върху транзистора).Съвета ми е-пробвай я схемата като я направиш без радиатор и ако нагрява(повече от 40-50 градуса), тогава сложи радиаторчето.
ELEMENTAL - специалист
А и гледай да ти намери 2Т3169С или2Т3169Д.Ако не намери такива става и с 2Т3167 и 2Т3168, а дори и с 2Т6551.Пък и щом ще идва до БГ, то по-добре всички части да ти ги вземе от тука, че таман някой евро ще спестиш. :lol:
  • 1
  • 2

Тема "зарядно за батерии с ток от динамо???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: