Здравейте! Обичам да правя малки обиколки на слабообитавани местности с колело за по няколко дни. За целта ми е нужно електричество(фар, mp3 плейър, gsm и т.н). Гледах цените на слънчевите панели, но добрите са прекалено скъпи и си замислих дали не мога да използвам динамо като алтернативен източник на енергия. Някой може ли да даде предложение как да стане това? единственото, което знам е че динамото поддържа 6V/3W при скорост от 10 км/ч, но докато търсех материали по въпроса разбрах, че това е относително. Волтажа може да стигне до 8V. Ще съм благодарен да намеря решение.
- 1
- 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
little_spiro
- напреднал
12 мнения в "зарядно за батерии с ток от динамо???"
shotik
- майстор
Динамото на велосипеда което се задвижва от триенето на ролката на динамото към гумата нямат постоянно зацепване ,защото при малко изкривена капла и гума дори може да не контактува добре и работи на тласъци,които мисля че не могатат да дадат постоянно напрежение за зареждане на акумулатор или батерии на mp3 i gsm.Другото което е ,че при въртене динамото създава големо триене, което е пречка за поддържане на добра скорост и губене на много сили за преодоляването му.В ивицата на гумата където трие колелцето на динамото ще се получи големо износване. Но ако все пак сте голям любител и имате възможности да си смените предната капла с такава на Shimano с вграден генератор в главината, то това може да има добри резултати.Друг начин е фар на светодиоди,захранващ се от акумулатор 6V/4 Ah, и платка със стабилизатор за 5V.Доколкото ми е казвано, че 3 дни акумулатора издържа на потреблението което е необходимо,но лично аз не съм пробвал.
bonjyr89
- специалист
Ами възможно е да се намери решение с динамото но съм съгласен с колегата shotik.И аз предлагам ако не е проблем да си закупиш 3 или 4 акумулатора 6в 4а.ч. да си направиш една стойчица на колелото и двата да ги използваш за фара а на останалите да свържеш един стабилизатор за съответното напрежение примерно мп3 1,5/3 в. и т.н така като пътуваш ще имаш винаги ток.А ако си решил можеш да си сложиш едно реленце и със динамото да си зареждаш акумулаторите 

little_spiro
- напреднал
първо, мерси за вниманието и интереса. искам да вмъкна само няколко пояснения - проекта е на ниво идея, така че не става дума за триенето на гумичката на динамото или за криви капли
. много съм зле с електрониката, но знам че има начин чрез някакви джаджи(транзистори и тем подобни
) да се постигне идеята ми, а именно - за зареждане на 2 батерии от волт и половина ми трябват около 4 волта(поправете ме ако греша). динамото изкарва около 6волта т.е. при по-нисък от 4 волта волтаж устройството трябва да спира тока към батериите, а при по-висок да го ограничава на 4 волта. мислите ли, че може да се постигне подобен ефект и как? благодаря!
виктор

виктор
little_spiro
- напреднал
благодаря ти много, ELEMENTAL. предполагам, че и във франция трябва да има такива магазини... тук има със сигурност, а едно приятелче ще се пребира скоро до българия, така че ще ми набави 2T3169-a
.а за алуминиевата платка.. задължително ли е да е алуминиева, 3х3? с каква цел? не че има проблем. сигурен съм, че ще намеря, но се интересувам

ELEMENTAL
- специалист
Много добре като ще се уредиш с 2Т3169
.
А що се отнася до алуминиевата пластинка(или както е редно да се нарича-охлаждащ радиатор)-тя служи за отвеждане на топлината от транзистора.Може да не е 3 на 3.Може да сложиш и по-голяма, а пък може и никаква да не сложиш, тъй като много силно ме съмнява, че въобще ще грее транзистора, но за всеки случай я споменах,
защото всичко става.(Може да ти дойде по-високо напрежение от динамото, може да сложиш прекалено разредени батерии -всичко това довежда до повишаване на количеството топлина отделена върху транзистора).Съвета ми е-пробвай я схемата като я направиш без радиатор и ако нагрява(повече от 40-50 градуса), тогава сложи радиаторчето.

А що се отнася до алуминиевата пластинка(или както е редно да се нарича-охлаждащ радиатор)-тя служи за отвеждане на топлината от транзистора.Може да не е 3 на 3.Може да сложиш и по-голяма, а пък може и никаква да не сложиш, тъй като много силно ме съмнява, че въобще ще грее транзистора, но за всеки случай я споменах,
защото всичко става.(Може да ти дойде по-високо напрежение от динамото, може да сложиш прекалено разредени батерии -всичко това довежда до повишаване на количеството топлина отделена върху транзистора).Съвета ми е-пробвай я схемата като я направиш без радиатор и ако нагрява(повече от 40-50 градуса), тогава сложи радиаторчето.
- 1
- 2
Тема "зарядно за батерии с ток от динамо???" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература