Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
root666 - специалист
Здравейте,
В ръководството за ДТЗ на schneiderelectric ( http://www.schneiderelectric.bg/bgnew/d ... tokovi.pdf ) пише, че "линии, защитени с ДТЗ да не се изпълняват с мостов проводник". До колкото разбирам причината е била, че при предварителното полагане на кабела с пирончета е било възможно да се повреди изолацията, което ще доведе до утечка (макар и много малка) и от там и задействането на ДТЗ-то. Като изключим проблема с пирончетата има ли друга причина да не използвам мостов. Бихтре ли препоръчали какъв тип кабел да се използва, ПВ, СВТ. Ще ми е от полза също ако някой ми каже на какво одстояние от тавана да положа кабелите и дали трябва да има разтояние между отделните линии.

Благодаря Ви предварително.
Милен - майстор
Няма проблем инсталацията да ти бъде с мостов кабел, стига да не се подадеш на изкушението да го ковеш с пирони. Използвай кабел който ти е най удобен, мостов, СВТ или каквто си искаш друг, но без да нарушаваш целоста му с пирони. Пироните директно през кабела просто са недопустими, за тази цел си има специални скоби и дюбели http://www.vidira.dir.bg/site/skobi_el_kabeli.php
Trifun - специалист
А относно отстоянието от тавана ... аз бих ти препоръчал кабелите да вървят в замазката на пода - близо до стената. Така винаги ще ги знаеш къде са, а и няма да се притесняваш ако решиш да дупчиш стената за климатик, шкафове в кухнята или някоя картина, примерно.
Освен това контактите в една стая винаги са доста повече от ключовете, така че ще спестиш и кабел (от разклонителната кутия, ако е горе, до контакта, който ще е по-близко до пода).
В повечето панелни апартаменти кабелите вървят по пода, и аз все повече се убеждавам в предимствата на това трасе :)
root666 - специалист
Благодаря Ви за помоща.
Относно окабеляването по пода - тогава къде трябва да положа разплонителните кутии? В стената непосредствено до пода? Или и тях в замаската. Също имам въпросче относно типа кабел за осветителната инсталация. Понеже сам положил гофрирани тръби по тавана до местата където са осветителните тела а някъде четох, че мостовия не се полага в гофрета от гледна точка на побаробезопасност. Гледам, че инж. правил плана за инсталацията е писал да се използва 3ПВх1.5.Това е подобие на СВТ-то ли е?
За контактите ясно - ще ги правя с мостов, но ако някой знае дали 3ПВ-то е по добре и за контактите да пише, понеже инж. е писал да ползвам 3ПВ.
Още веднъж 10х
Trifun - специалист
Разклонителните кутии - в стената - до тях трябва да имаш достъп, все пак. Ако контактите са ти на 40 см. от пода, примерно, разклонителната кутия би могла да ти е на 20 см.
А за гофретата и мостовият кабел - все си мисля че това, с опасността от пожар, е ако кабела се загрява - т.е. или не е спазено сечението, или има хлабава връзка. Пли сечение от 1.5 кв.мм. и консумация от порядъка на 300 - 400 вата, едва ли ще имаш някакви проблеми.
Все пак решенията си ги взимаш ти - сложи каквото сметнеш за добре :)
Милен - майстор
ПВ е единичен проводник с медно жило и ПВЦ изолация - http://www.cablecommerce.bg/bg/productd ... php?id=115. 3ПВ е три отделни проводника за един токов кръг. Монтират се в гофрирани тръби. Мостовия не се слага в тръби или канали защото ако се запали гори по мостчето - това го бях чел някъде, може да има и друго по-смислено обеснение.
Според мен е по практично ако правиш подова инсталация да не използваш разклонителни кутии. Конзолните кутии ги слагаш например на 40см и в тях остават връзките - под контакта в неговата кутия, а кабела си върви по пода изкачва се до контакта и се връща обратно. Така ще имаш по-малко и при това лесно достъпни връзки по трасето.
Тани - модератор
Не знам дали е забранено да се ползва мостов кабел в гофре ,но лично аз мразя да го прекарвам през гофрето , защото е по-трудно , а и заема повече место. Почти е невъзможно после в същото гофре да прекараш още един мостов кабел!

А по-темата мисля ,че не се препоръчва ползването на мостови кабели , защото се предполага ,че директно върху тях е нанесена мазилката и дори да не е забит пирон в тях има вероятност по някакъв начин да е нарушена целостта на изолацията и посредством мокрите процеси при нанасянето на мазилка върху кабела да се получи утечка.Докато ако кабела е в гофре дори на цял метър от нулевия кабел да е свалена напълно изолацията , то ДТЗ няма да сработи.
Trifun - специалист
Милене, ако магистралните кабели за контактите са 4 кв.мм. (както би трябвало да бъде), трудно ще събереш всички връзки + самият контакт в конзолна кутия. Аз бих заложил на разклонителна кутия, от там до контакта - 2.5 кв.мм. , с резерва от 8-10 см. в конзолната кутия.
root666 - специалист
Ако се използва 3ПВ няма ли да е малко неудобно за работа от гледна точка на това, че кабелите не са в сноп а отделно. Много ми е интересно защо инж. е не е препоръчал СВТ. И ако реша да използвам СВТ навсякъде(заради ДТЗ-то), задължително ли трябва да го положа в гофре? Имам впредвит и той ли е така податлив на утечки ако е в мазилката като мостовия?
Още веднъж блгодаря
Master_Kenobi - V.I.P.
Не мога да отговоря по същество на поставения в началото на темата въпрос, но тъй като се разви дискусия за трасетата на кабелите в помещенията моля да коментирате и един друг вариант, които ми идва наум:

Във всяко помещение по една разпределителна кутия, в която влиза захранването с кабел 4 квадрата. От нея, до всяка точка за контакт, кабел 2,5 квадрата в подовата замазка и то по-най краткия път ("по диагонал").
Така се избягва обикалянето на стаята по периферията с кабел 4 квадрата. А метража на кабела 2,5 квадрата, при една обикновена стая 5х3 метра с 3 контакта, ще е горе-долу същия според мен. Но той е по-ефтин и се избягва монтирането на разпределителни кутии за всеки контакт. Много зависи от конкретната архитектура, разбира се.

Неудобството е, че и поколенията трябва да помнят този начин на окабеляване и да пазят кабела, ако им се наложи да дупчат пода. Ама колко често в тоя живот се налага да си дупчиш пода, особено, ако е някаква керамика или паркет?! Ако пък възникне някаква аварийна ситуация и няма захранване до някой контакт, може да се намери и "аварийно" решение - примерно по стената от съседния контакт. От гледна точка на мощността едва ли ще има проблем - 2,5 квадрата са за около 5 кВт мощност за двата контакта.

Някой знае ли, дали стандарта позволява такъв начин на окабеляване и изобщо, дали го коментира?

Тема "ДТЗ и мостов кабел ??" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: