Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
drastar - специалист
Здравейте,

имам предпазители и табла които ползвам в белгия .
Ще ми направят ли проблем от приемателната комисия в БГ, ако направя таблото , така

Прикачен файл

VYN.JPG
VYN.JPG (75.27 KиБ) Видяна 6133 пъти

Прикачен файл

5665667B.jpg
PCL82 - майстор
Да ли ще имаш проблеми с комисията не мога да ти кажа, според мен има начин. Друго ме притеснява-изключвателната способност от само 3кА! Мисля, че за битови инсталации се слагат за 6 или 10кА.

Двуполюсните АП са за система TN-S където нулата е заземена само в началото при трафопоста, а после може да има по висок потенциял и е нужно и тя да бъде прекъсната. Ако си с TN-C-S и разделянето на PEN проводника на N и PE е точно при теб и имаш повторно заземяване смисълът малко се губи, но не виждам грешка.
drastar - специалист
става въпрос за панелен блок в силистра, предполагам , че системата е TN-C-S, а за изключвателната способност тук по къщи и апартаменти ползваме 3кА , а за индустриални инсталации 6,10,15кА
kozl - майстор
drastar написа:
Ще ми направят ли проблем от приемателната комисия в БГ.........................
Преди приемателната комисия трябва да бъде одобрено от проектанта и надзора. След това следва протокол за изпитване от ел.лаборатория. Ако и те го одобрят, комисията едва ли ще гледа в таблата. Тези, които обичат да заничат по таблата са представителите от пожарната. От тях изненади всякакви и баш на комисията.
И точно на последния ми обект проектанта искаше предпазители с по-висока издръжливост при късо съединение. Е накрая стана компромисен вариант в зависимост от дължината на трасетата до трафопоста.
drastar - специалист
kozl написа:
drastar написа:
Ще ми направят ли проблем от приемателната комисия в БГ.........................
Преди приемателната комисия трябва да бъде одобрено от проектанта и надзора. След това следва протокол за изпитване от ел.лаборатория. Ако и те го одобрят, комисията едва ли ще гледа в таблата. Тези, които обичат да заничат по таблата са представителите от пожарната. От тях изненади всякакви и баш на комисията.
И точно на последния ми обект проектанта искаше предпазители с по-висока издръжливост при късо съединение. Е накрая стана компромисен вариант в зависимост от дължината на трасетата до трафопоста.

баси държавата, демек без проектант не може да се направи нищо ?
MIRO_073 - майстор
Никоя уважаваща себе си марка цитирам SIEMENS, ABB, Schneider Electric и други от големите не произвеждат миниатюрни автоматични прекъсвачи с изкл. способност под 4.5 kA. 4.5 kA е граничната изкл. способност за България в зависимост от начина на изградените мрежи и токовете на КС в тях за спазване на стандарта за безопасност изискващ 3 безопасни изключвания.
drastar - специалист
MIRO_073 написа:
Никоя уважаваща себе си марка цитирам SIEMENS, ABB, Schneider Electric и други от големите не произвеждат миниатюрни автоматични прекъсвачи с изкл. способност под 4.5 kA. 4.5 kA е граничната изкл. способност за България в зависимост от начина на изградените мрежи и токовете на КС в тях за спазване на стандарта за безопасност изискващ 3 безопасни изключвания.
малко се по изхвърли :-D
със GE от снимката в първият ми пост стават 4 не уважаващи себе си марки :butthead:

Прикачен файл

leg.JPG
leg.JPG (96.6 KиБ) Видяна 6027 пъти

Прикачен файл

hager.JPG
hager.JPG (80.85 KиБ) Видяна 6027 пъти

Прикачен файл

sch.JPG
sch.JPG (88.43 KиБ) Видяна 6027 пъти
kozl - майстор
drastar написа:
баси държавата, демек без проектант не може да се направи нищо законно ?
Не знам защо се изненадваш, като в развитите държави, на които завиждаме е така. Това не сме го измислили ние българите. Дори и курник или кочина да направиш пак ти трябва становище на проектант. Излиза, че дедо Пешо не мое да хапва пържола без проектант :lol: Ма така е като на тези дето копират и пействат законите, пържолата им е "сервирана в тепсия".
ЗУТ закон за устройство на територията
Чл. 147. (1) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж за:
1. (изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) стопански постройки със селскостопанско предназначение и строежите от допълващото застрояване по чл. 44 и по чл. 46, ал. 1, освен ако с решение на общинския съвет е предвидено друго;
2. (изм. и доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) монтаж на инсталации, съоръжения и уредби, с изключение на съоръженията с повишена степен на опасност, подлежащи на технически надзор от Главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор";
3. оранжерии с площ до 200 кв. м;
4. басейни с обем до 100 куб. м в оградени поземлени имоти;
5. подпорни стени с височина до 2 м над нивото на прилежащия в основата им терен, когато не са елемент на транспортни обекти;
6. (изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) ремонт на елементите на техническата инфраструктура;
7. огради, градински и паркови елементи с височина до 2,20 м над прилежащия терен;
8. изкопи и насипи с дълбочина или височина до 1 м и с площ до 30 кв. м;
9. пневматични (надуваеми) складове или покрития с площ до 100 кв.м;
10. (изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) строежите по чл. 55;
11. (изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., доп. - ДВ, бр. 65 от 2004 г., отм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.)
12. остъкляване на балкони и лоджии, с изключение на разположените към първостепенната улична мрежа;
13. (отм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.)
(2) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) За строежите по ал. 1, т. 1, 3, 5, 7, и 12 се представя становище на инженер-конструктор с указания за изпълнението им.
(3) (Нова - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) Разпоредбите на ал. 1 не се прилагат за недвижими паметници на културата и за обекти в техните граници и охранителни зони.
drastar - специалист
Моя грешка .........
Питането е само за изграждането на ел. инсталацията. Тук (белгия) архитект подготвя всички документи свързани със строитилните разрешения и ......, но ел. инсталацията можеш да си направиш и сам, ако искаш и можеш. Не е задължителен проект за нея.
fikata - майстор
но ел. инсталасията можеш да си направиш и сам, ако искаш и можеш. Не е задължителен проект за нея.
Преди много години и у нас ел.проект не беше задължителен.Инсталацията можеше да си направиш и сам,но при узаконяването -свързването на електромера към мрежата, трябваше да представиш пред Енергото поне диплома от електротехникум.

Тема "Табло с 2P автоматични предпазители ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: