Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hakama - специалист
Привет, Имам Раховец 01, на който малкия котлон загрява доста бавно. Имам немски нов, с 4 извода, бързонагряващ 1500W.

http://www.herd.josefscholz.de/7Takt/4_und_7_Takt.html

По тази схема (първата)- ще м и свърши ли ми работа,
- това с "3" е мост нали?
S е сигнална лампа - нямам такава.
1,2 , P1 P2 -кое какво се води ?!

Голямото колело в момента работи само на 3; 4 - на макс (еднаква стойност на съпротивление) , трябва и там да се коригират.
]

Ключът на малкото колело не е много здрав - нов колко струва?

Имам мултицет и фазомер Проблема ми е как да ги свържа, може ли без схема!?

Друго, което ми се върти в главата, понеже имам 1-2 прегоряли тенджери - дали мога да сложа таймер за изключване на двата котлона.
Таймер на котлоните може ли да се инсталира (разсеян съм)?

Фурната си работят всички степени

Има ли нещо като ръководство за поправка на по-елементарни неща по домакинска техника, инсталация, способи, пинизи, теория - това с котлона е нещо елементарно според мен, но не е като да смениш крушка или батерия на мивката.
Ми не...няма ....ако имаше /и ставаше с него/ дали хората щяха да изучават с години електротехника според теб.Като начало те съветвам да проучиш закона на Ом за тези активни товари /реотани/ със сигурност ще ти е необходим.Да знаеш че един професионалист ще му трябват омметър,лист и химикал за да ти върже котлончето дори с таймлер без да се рови из разни схеми но професионалист не се става с ръководства по електротехника както ти си мислиш че е толкова елементарно
batalski - специалист
Първата схема ще ти свърши работа 3-е мост P1 и P2 е захранване на ключа ако има лампа тогава ще има значение къде се подава 0 и фаза
Относно голямия котлон или клуча е развален или е изгорял единия нагревател на котлона има външни таймери които може да се сложат на контакта http://www.tpetrov.com/ImagesTE/PDF/TIMEL.pdf
hakama - специалист
НЯма да ставам професионалист , просто не искам да викам майстор за развален ключ , стопена проводник, офазяване и други подобни, преди време бях попаднал на сайт с литература на бг и имаше Ремонт на ел.домакински уреди или нещо от сорта...

Големият котлон как мога да го замеря дали е развален ?!
batalski - специалист
С мултицет трябва да дава верига между трите края на плочата и да няма верига към маса
Lazy_666 - специалист
Здрасти,

Разглеждайки снимките, можеш да съединиш 3 и 4 и ще получиш еквивалент на нормален котлон. За съжаление може да загубиш "бързонагряването"
Нормален котлон може да бъде разглеждан като две съпротивления (двете половини на плочата) свързани последователно с обща точка.

На стандартен ключ за "Раховец" (4 позиции + 0)
1-ва позиция - двата елемента са свързани последователно - нагрява слабо и бавно
2-ра позиция - елемент 1 е включен - нагрява малко по-бързо
3-та позиция - елемент 2 е включен - нагрява още малко по-бързо
4-та позиция - двата елемента са включени паралелно - нагрява най-бързо
На ключа от едната страна има 3 крачета на другата 4.
Най-близо до врътката (обикновено) се намира ключ за индикатор. Той е включен винаги когато ключа не е на 0

Тъй като този котлон който имаш ти е с три елемента, трябва или да си намериш ключ за него, или да окъсиш един елемент. От схемата предоставена, съдя, че няма да е проблем, щом те я препоръчват.

Горната схема е точно като за теб.
Р1 и Р2 са захранване (фаза и нула)
S е индикатор (често свързан с Р1)

Гледай как е нарисуван ключа и свързвай котлона точно както е на картинката.

Относно таймера...
Ако имаш таймер с контактор, който може да комутира поне 7-10 киловата (малко презапасяване, цялата печка е горе долу 6 киловата) и не ти пречи шума му, нищо не ти пречи да го вържеш преди самата печка. Вярно ще ти изключва всички котлони и фурната, но пък е лесно да се изпълни. Ако искаш само котлоните, ще трябва вътре в самата печка да пуснеш отделен кабел само до ключовете за котлоните и там да поместиш таймера.

Още нещо, кабела трябва да бъде със СИЛИКОНОВА изолация. Нормалните кабели задължително ще те срещнат ако не със 160, то поне със миризмата на изгоряла изолация.

П.С. Презапасяването, до известна степен компенсира точното изчисление. Вярно, не е толкова евтино, но пък не се налага да го сменяш като му изтече гаранцията.
hakama - специалист
Hm, как мога да запазя бързото нагряване, аз затова го взех главно, понеже нямам MW-фурна и не смятам да си взимам, парти грила реотана нагрява много бавно (на новите е като бързовар направо).
Малко съжалявам че не запазих поне един 6+0 степенен ключ от прастарата ми печка която отиде за скраб :(
Johny - майстор
Няма нищо лошо сам да ремонтираш. За тези ремонти не се изисква особен професионализъм. Малко умения и повече логика. Не зная защо някои тук толкова те плашат ???
Принципа е следния: В котлона/стария/ са вградени 2 нагревателя с различна мощност.
1. Двата нагревателя свързани последователно - най-голямо съпротивление, най-малка мощност. Тези неща ги има във физиката за 7-ми клас.
2. Включен по-маломощния нагревател /по-малко съпротивление/.
3. Включен по-мощният нагревател /още по-малко съпротивление/.
4. Включени общо двата нагревател успоредно /паралелно/. Най-голяма мощност, най-малко съпротивление /справка пак физиката/.
При новият ти котлон нагревателите са три, което дава възможност за повече комбинации. Можеш да използваш старият ключ, като два от трите нагревателя, ще работят едновременно. Например 1+2, а 3 самостоятелно. Можеш да ползваш и първата схема от линка, който си дал - там клема 3 и 4 са вързани заедно, ако ключа е с 3 работни позиции. На Раховец мисля, че е петтактов ключ т.е. 4 работни позиции.
Ето Тук е разисквано по темата.
По въпроса с проверка на котлона - вземаш контролна лампа, подаваш фаза на една клема на котлона. Нулата я вързваш за единия край на пробната лампа. Със свободния край опираш последователно по свободните клеми на котлона и ако някъде не свети, значи е дефектен.
Има опасност от токов удар при докосване на голите проводници!!!
Успех!
Ако има нещо питай и не се бой. Не е кой знае каква философия.
glupak - специалист
Аз бих поставил седемтактов ключ, както е описано на линка, който даваш "Es gibt heute überwiegend nur noch zwei Kochplattentypen, die Siebentakt- und die Automatik-Kochplatte". Има в "Никелектрик" - http://nikelectric.com/. Тогава свързването е 1:1 и плочата работи пълноценно.
hakama - специалист
Ок, ще си търся тези дни 7тактов ключ, при тях има ли различни видове или кат оим кажа че е за Раховец те ще ми кажат дали ще стане?

Тема "Котлон на Раховец 01 - ­схема на свързване ; таймер ; книга" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: