Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valerko - специалист
Понеже не можах да намеря техник да ми направи таблото реших аз да си го правя. Впрочем намерих ама 60-70-80 лв някакси не ми се дават за труд. На схемата има сегашното състояние в апартамента, соц.панелна гарсониера /стая, коридор, кухня/ и долу е моето виждане за новото табло. Моля за всякакви мнения, предложения, критики, обиди, псувни, няма да се сърдя :-D Дали нещо съм разбрал от дългото четене на тоя безценен форум ще се разбере по вашите мнения. Благодаря на всички.
Като допълнение.
Кутията ще бъде Viko 12-ка, гледах ги на живо добре изглеждаха
Предпазителите ще са Шнайдер.
Пък после ще има тема - Как да ги свържа, най-вече главния?

Прикачен файл

tablo2.jpg
tablo2.jpg (89.66 KиБ) Видяна 5061 пъти
MIRO_073 - майстор
Първи въпрос:

Колко квадрата ти е захранващия кабел на апартамента 6 или 10?
fox_vt - майстор
Във тези панелки имаш един кръг който обикаля целия апартамент като има две изпълнения които съм виждал -тръгва от един бушон обикаля през кухнята спалнята и се връща в същия бушон,и другото от един бушон тръгват два отделни клона.Специално за гарсониерата е първия вариант,и затова гледай да не се заблудиш колко реално клона имаш.Иначе таблото изглежда добре,главния ще го сложиш и ще пуснеш фазата от долната страна а от горната страна ще влезе фазовия гребен(погледни като купуваш таблото дали го има в комплекта че някой се изхитряват и не го слагат)

пп за бойлерния бих сложил 25 А щом имаш и хладилник там.
valerko - специалист
MIRO_073 написа:
Първи въпрос:

Колко квадрата ти е захранващия кабел на апартамента 6 или 10?
Нямам представа. Ето снимка ако може по нея да се ориентираш. Белия и зеления кабел предполагам са главните дето влизат в апартамента.

пп за бойлерния бих сложил 25 А щом имаш и хладилник там.
Бойлер нямам и няма да слагам. На ТЕЦ съм.

Прикачен файл

IMG_0934a.jpg
IMG_0934a.jpg (67.62 KиБ) Видяна 5016 пъти
PCL82 - майстор
Главните ти проводници са 6мм2, което значи, че главният предпазител трябва да е 40А. Оригиналното изпълнение е с електромер за 40А и стопяем предпазител 35А в електромерното табло. Стопяемият от 35А не изгаря веднага при леко претоварване-това става след часове. Можеш в продължение на 1час без да изгори да черпиш 1,45 пъти по-голям ток. Затова тези 6мм2 реално носят до 54А продължителен ток, но за да се съобразиш с характеристиката на предпазителя, слагаш 35А (40А), а не 50А. 50А слагаш ако имаш 10мм2, а 63А при 16мм2.

Осветлението не е нужно да е чак с 16А. Достатъчни са 6 и 10А според мощностите. До контактите 16А нормално, 20А ако има мощни уреди. За готварската печка 25А. И така:

Галвен 40А
1. Осветление 1: 6А (10А)
2. Осветление 2: 6А (10А)
3.Евентално Осветление коридор свързано преди главния, като дежурно, когато спираш тока и отиваш на почивка: 6А
4. Бивш кръг бойлер 16А (ако ще има бойлер 20А), може да се свърже също преди главния, за да ти работи хладилника, когато си спрял всичко друго.
5. Контакти стая 16А (20А)
6. печка 25А
7. кухня 16А (20А)

Нещо не е наред. Оригинално печката е свързана към последния четвърти предпазител, който е с 4мм2. При теб е заедно с другите контакти на третия предпазител, който може да е и с 2,5мм2 кабели. Явно печката не си е на първоначалното място за печка? Това може ли да се промени, да захранич печката от последния кръг, а другите уреди от предпоследния стар трети?

Новото табло гледай да е от стабилна пластмаса-има тънки ментета. Гледай да има място за проводниците и за допълнителни предпазители в бъдеще. Нулевата шина да е качествена, защото скапе ли се тя те удря тока-с нея компромиси не бива. Сегашната е по стабилна, от новите тип лусер клема.

Ако си зле с парите можеш да приведеш в ред старото табло. Стопяемите предпазители не са лоши, когато са с фабрични вложки и основите не са нагорели. Това е най-просто и евтино. Почистваш всичко, сменяш повредените основи и капачки, притягаш всички връзки и слагаш нови фабрични вложки, стегнати добре: осветление 10А, бойлер 16А, контакти 20А, кухня 25А.
MIRO_073 - майстор
Ако захранващия ти кабел е 6мм2 слагаш главен 50А, ако е 10мм2 - 63А.

1. Осветление 1бр макс 10А (по твоя схема кабели 1,2,3) - така ако падне предпазител по някаква причина си в пълен мрак
1,1 Осветление 2бр макс 2х6А (по твое желание пример стая+коридор и кухня+баня)
2. Контакт до тоалетната+хладилник - 16А (по твоя схема кабели 4,5) - като се има в предвид, че в контакта в коридора ще включваш най-много прахосмукачка
3. по твоя схема кабел 6 - 25А - ако по някаква причина включиш и духалка
4. по твоя схема кабел 7 - 25А - този е много натоварен. Ако е възможно пусни една директна отделна линия за печката на предпазител 20-25А
5 по твоя схема кабел 8 - 16А
valerko - специалист
Нещо не е наред. Оригинално печката е свързана към последния четвърти предпазител, който е с 4мм2. При теб е заедно с другите контакти на третия предпазител, който може да е и с 2,5мм2 кабели. Явно печката не си е на първоначалното място за печка? Това може ли да се промени, да захранич печката от последния кръг, а другите уреди от предпоследния стар трети?
Не е пипано нищо, така си е по рождение, единствено допълнителен кабел съм дръпнал за хладилника в коридора.
3. по твоя схема кабел 6 - 25А - ако по някаква причина включиш и духалка
4. по твоя схема кабел 7 - 25А - този е много натоварен. Ако е възможно пусни една директна отделна линия за печката на предпазител 20-25А
Да, бях забравил, че чат-пат се включва и духалка. Кабел 7 е бая натоварен, зареди него ще правя тия чудесии, че оттам светка, мирише, грее като се пусне пералнята.
Ето още малко снимки отгоре и отдолу за по-пълна представа.

Прикачен файл

Pic_091a.jpg
Pic_091a.jpg (69.95 KиБ) Видяна 4946 пъти

Прикачен файл

IMG_0933a.jpg
IMG_0933a.jpg (101.63 KиБ) Видяна 4946 пъти
imegogo - специалист
с новото табло проблема няма да се реши просто проводника 7 е с малко сечение и цялата беля идва от него готварската печка е с максимална мощност 7-8 kW само за нея са нужни поне 6 кв проводник
иначе съм съгласен със схемата на колегата PCL82
Последна промяна от imegogo на нед апр 07, 2013 5:42 pm, променено общо 1 път.
valerko - специалист
imegogo написа:
с новото табло проблема няма да се реши просто проводника 7 е с малко сечение и цялата беля идва от него готварската печка е с максимална мощност 7-8 kW само за нея са нужни поне 6 кв проводник
Печката много рядко се пуска котлон+фурна или 2 котлона едновременно. Как да измеря колко квадрата е?
jekasus - майстор
valerko написа:
Как да измеря колко квадрата е?
кабел 4 мм има диаметър 2.25 мм
а 2.5 кв. мм има диаметър 1.78 мм

viewtopic.php?t=29337

Тема "Новото ми ел.табло - моля за мнения и съвети." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: