• 1
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
П. Петков - специалист
Доколкото съм разбрал, Р3 осигурява изключване на компараторната част от акумулатора, след приключване на зарядния цикъл, като това става още в началото на процеса. Обаче, след изключване на К1 напрежението върху Р3 ще стане импулсно и зависимо от фазовия ъгъл на управление, като при голям ъгъл (малък заряден ток), Р3 може да изключи и отново да свърже схемата към акумулатора. За да се избегне това, паралелно на Р3 би трябвало да има кондензатор, както и допълнителен диод с последователен гасящ резистор, които да свързват долния край на Р3 със средния извод на трафа. Анодът на диода трябва да е към релето, а катодът - към средния извод. Гасящият резистор намалява захранването на Р3 до номиналното му. По този начин напрежението върху Р3 ще е постоянно, филтрирано и независимо от фазовото управление.
Кондензаторът е необходим и при превключване на К3, тъй като при прелитане на средния извод на контакта, бобината на Р3 се обезточва. Недостатък на схемата е, че при отпадане или липса на мрежово напрежение, и същевременно свързан акумулатор, Р3 ще започне да "щрака" непрекъснато и постепенно ще го разрежда.
lz1wvm - специалист
За релето Р3 е така,ако спре тока по време на заряд.Не че не може да се случи,но при мен до сега не се е случвало.А при зареждане на акумулатора релето си остава включено към захранването.Наистина е добре да се добави кондензатор и диод,ако изправянето е еднополупериодно,то те са задължителни.Но при мен няма такъв проблем.
spec - специалист
Здравейте,
На едно "китайче" (вж. снимката) му се скъсаха изводите на първичната намотка.
Мога ли да заменя трансформатора с http://www.elimex.bg/%D0%A2%D0%A0%D0%90 ... OROID.html
като свържа 2-те 9-ки последователно. Така или иначе го използвах само за 12 волтови акумулатори, както би се получило.
Нямам идея обаче за амперажи и други подобни сметки ...

Прикачен файл

Зарядно.png
Зарядно.png (63.18 KиБ) Видяна 423 пъти
plamen6703 - майстор
Не знам дали можеш, но не става с това, което искаш! :partyman:
spec - специалист
вт яну 14, 2020 2:53 pmplamen6703 написа:
Не знам дали можеш, но не става с това, което искаш! :partyman:
хахаха - "не знам, но не става", но все пак благодаря за бързата реакция.
Явно не е толкова просто, както и подозирах :) и сигурно е дълго за обяснение.
Моля за някакъв съвет, че ми вършеше някаква работа, все пак.
plamen6703 - майстор
Наистина не знам дали ти можеш да го замениш, но знам, че с това от линка няма да стане, а и цената е една такава да те откаже като я видиш :) Това изделие, което си снимал ново работещо струва около 30 лв. заслужава ли си ремонта. Отделно от това, тия джаджи не знам дали знаеш, но не са и безопасни https://www.damtn.government.bg/opasni- ... umulatori/ има ги в нета колкото искаш, но може при теб да е изгоряло за добро :wink: ! :partyman:
spec - специалист
Още веднъж наистина благодаря!
Това - ДМТН - не го бях виждал.
Но въпросите не свършват :) защото ще трябва да се търси някакъв друг вариант. Явно еФтините ще се наложи да отпаднат, но другите нещо гонят цените на нов акумулатор.
За това някакво мнение? https://stroysystems.ru/bg/for-car/adju ... r-acb.html и какво да гледам по трафа ?
plamen6703 - майстор
вт яну 14, 2020 3:11 pmspec написа:
Още веднъж наистина благодаря!
Това - ДМТН - не го бях виждал.
Но въпросите не свършват :) защото ще трябва да се търси някакъв друг вариант. Явно еФтините ще се наложи да отпаднат, но другите нещо гонят цените на нов акумулатор.
На около 100 метра от офиса ми има магазин, който продаваше такива джаджи и имаха проблеми с въпросната институция точно за това, че продават такива бракми.

Това гони цената на един стек цигари https://www.onlinemashini.bg/zarqdno-us ... -ah-/42444 но е много добро попадение и върши работа, има и още по-евтини от същият вид и те вършат много добра работа. :partyman:
spec - специалист
Май това (или поне такова) ще да е.
Малко бавничко ще зарежда май, ама и старото не беше пършинг.
plamen6703 - майстор
Това е устройство за дозареждане на акумулатора :wink: Гледай да си поддържаш акумулатора в допустимите норми на разряд/заряд, че да не се налага преждевременна замяна с нов акумулатор по твоя вина :) ! :partyman:
 • 1
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13

Тема "Зарядно за акумулатор с опростена схема!" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: