• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте.
Имам един много странен проблем от може би година.
Накратко:
-Нова кооперация. Един от собствениците работеше при строежа тук... голям боклук е така да се каже, много конфликтен и пр.
-По принцип в техния апартамент много рядко има някой, живеят на друго място.
-Миналата година почна да ми пада ДТЗ като включвам/изключвам котлона и направо купих нов. Проблема изчезна за малко докато нещо друго не ми направи впечатление.
-Не знам дали преди е било така, но сега ДТЗ пада само когато те са тук. Е туко що пак падна и те са там. Нямаше ги с месеци и нямах никакви проблеми. Котлона си работеше, изключих го - бам, предпазителя падна на кръга(НЕ главния).
-Проблема се случва само при работа на котлона, но всичко е ок с пералнята и кафе машината които са на същият токов кръг.
Та си мисля възможно ли е този паразит да ми се е навързал на токовия кръг? Аз съм на 5-ти, той на 7, така че има един етаж разстояние, но при положение, че бачкаше тук нищо не му е пречило да си направи линия.
Направо не знам к'во да правя, супер странно :|
Някакви идеи какъв може да е проблема? Междудругото мисля, че преди бях пробвал на друг токов кръг и пак падаше.
fikata - майстор
Някакви идеи какъв може да е проблема? Междудругото мисля, че преди бях пробвал на друг токов кръг и пак падаше.
?!?! Пробвай пак, но на друг токов кръг /без ДТЗ/ включи временно котлона.
Първо елиминирай причината по теория на конспирацията,че този "голям боклук" ти саботира работата на котлона в този токов кръг.
fikata написа:
?!?! Пробвай пак, но на друг токов кръг /без ДТЗ/ включи временно котлона.
Първо елиминирай причината по теория на конспирацията,че този "голям боклук" ти саботира работата на котлона в този токов кръг.
И двата кръга в кухнята са ДТЗ(Ел Марк JVL1 40A I-делта-номинален 0.030A). Сега като пробвах - всичко си беше ок, не е падала защитата. Как е възможно това??
А конспирацията, че този ми се е завързал на кръга е от това, че имаше един период в който живяха тука и сметката ми беше по-голяма от колкото в старото жилище. След като си заминаха се нормализа.
VLADO66 - майстор
Това дали се е вързал лесно се проверява-когато комшията е в къщи изключваш абсолютно всичко и проверяваш дали електромера "върти".Смени ДТЗ-то с качествено.
VLADO66 написа:
Това дали се е вързал лесно се проверява-когато комшията е в къщи изключваш абсолютно всичко и проверяваш дали електромера "върти".Смени ДТЗ-то с качествено.
И това ще го направя след малко, просто в момента доста работи са "on" и ми трябват.
Ама защо преди падна защитата, а сега не? :headbash: Това не мога да си го обесня.
VLADO66 - майстор
Защото е най-некачествената възможна :wink:
MIRO_073 - майстор
VLADO66 написа:
Аха. Прав е. А котлона да не ти е индукционен случайно???
mrdds - специалист
ДТЗ не пада защото си включил 2 консуматора.Пада ако има утечка.Каквато по всяка вероятност или имаш при повишена влажност или тя си пада така просто.Често срещан дефект на ДТЗ е това да си изключва сама.Същата работа е и с ДТЗ и климатик.

Не съм наясно с марката на твоята защита,но най-лесния начин е да измериш консумацията на кръга .Според мен параноясваш,но не пречи да пробваш има ли консумация няма ли....
MIRO_073 написа:
VLADO66 написа:
Аха. Прав е. А котлона да не ти е индукционен случайно???
Не, стандартен нагревателен плот. А калпавите ДТЗ са си от фирмата-строител.

mrdds написа:
ДТЗ не пада защото си включил 2 консуматора.Пада ако има утечка.Каквато по всяка вероятност или имаш при повишена влажност или тя си пада така просто.Често срещан дефект на ДТЗ е това да си изключва сама.Същата работа е и с ДТЗ и климатик.

Не съм наясно с марката на твоята защита,но най-лесния начин е да измериш консумацията на кръга .Според мен параноясваш,но не пречи да пробваш има ли консумация няма ли....
Влага няма, и по таблото съм гледал, пък и сега се стопли и е още по-малко вероятно. Ама пък от един котлон такава утечка не знам как би било станало. На кръга стои само една пералня и един хладилник, а четох някъде, че офис техника като принтери и пр. правят голяма утечка.
Това с главния електромер ще трябва а го отложа, понеже докато се наканя и си тръгнаха...
А иначе като казваш да измеря консумацията на кръга, имаш предвид да измеря утечките? Предполагам няма да стане с мултицет.. нито пък съм сигурен как да го направя, но ако може малко 1-2 думи напътствия ще се справя.
  • 1
  • 2

Тема "ДТЗ/Прекъсвач пада при работа на ел. котлон." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: