• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
world_explorer - специалист
Имам солар който прави топла вода. Летните дни много вдига температурата и съм решил да направя едно изобретение. Боилера ми има място за поставяне на термо сонда. Идеята е следната: когато се вдигне много темп. на водата да се пусне циркулационната помпа да върти без да спира докато не падне. Забелязъл съм, че така темп. пада. Та необходим е термостат който при вдигане на темп. да включи контакт, сиреч контакта да е нормално отворен. Ако някой знае за такъв моля да сподели. Предварително благодаря. :?:
kozl - майстор
Може да ползваш от ел.бойлер сонда + реле, за да обърнеш контактите. Сондата ще включва релето когато водата не е достигнала нагласената температура, а релето ще изключва помпата и обратно, когато достигне пределна температура сондата ще изключи релето, а то ще включи помпата.
Т.е. контактите на сондата ще инвертираш с допълнително реле.
За това се сетих но мисля, че не е много практично. Дефакто релето ще работи през повечето време на деннонощието, което значи консумация на ток и киловати, а при тази криза е лошо. Но това може да бъде като краен вариант ако не съществува такъв терморегулатор.
todortv - майстор
Функцията за пускане на помпата я има в повечето термостати за тази цел.
Да тя се пуска но по разлика на температури. Аз искам да се пуска и при достигане на определена температура на водата в бойлера.
naskov - майстор
Ако искаш да се пуска, когато температурата на колекторите достигне определена стойност, а тя е темп. на бойлера +диф. разлика, можеш да използваш това: http://stil-el.com/index.php?page=shop. ... &Itemid=90
tysonlkr - специалист
world_explorer написа:
Да тя се пуска но по разлика на температури. Аз искам да се пуска и при достигане на определена температура на водата в бойлера.
Всички терморегулатори за локално водно отопление са на този принцип. При достигане на определена температура на водата се включва, и след това при спадане на температурата се изключва :wink:
Настройваш 70-80 градуса колкото позволява и тя пуска помпата при тези градуси.
Ето едно предложение от сайта който даде колегата преди мен http://stil-el.com/index.php?page=shop. ... &Itemid=90
Но не виждам защо ще се охлажда водата? За да се охлажда ще трябва да преминава някъде през студено място :?
fox_vt - майстор
Ето ти един електронен точно за целта ти и аз щях да го ползвам за същата цел Терморегулатор
fox_vt написа:
Ето ти един електронен точно за целта ти и аз щях да го ползвам за същата цел Терморегулатор
Мерси. Нещо такова ми трябва, но ще продължа да търся механичен такъв. Естествено ако не намеря ще сложа този. :drinkers:
pansim - майстор
http://vikiwat.com/search.html?phrase=% ... goryID=492

От тук си избирате на каква температура да включи помпата...цената е 1.60лв :partyman:
Трябва да е с нормално отворен контакт...другото е ясно
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за терморегулатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: